Artikkelit

 • Vapaus palata, mutta ei jäädä

  Vapaaehtoisen paluun järjestelmässä palataan nykyään eniten Irakiin, toiseksi eniten Albaniaan. Iso Numero matkusti Albaniaan selvittämään, ketkä Albaniasta lähtevät – ja palaavat.

  Iso Myyjä: Angel Stanos Stanchev

  Esittelemme tällä palstalla Ison Numeron myyjiä. Nyt vuorossa on Angel Stanchev, jonka suosikkipaikka lehden myynnille on Ympyrätalon luona Hakaniemessä.

  Täältä tullaan 2018!

  Vuosi 2017 on ollut Isolle Numerolle käänteentekevä. Maaliskuun alussa toimitus oli opissa Australiassa: The Big Issue -katulehti siellä on ilmestynyt 21 vuotta ja menestyy loistavasti. Lehdellä on miljoonien liikevaihto ja se työllistää satoja myyjiä eri puolilla laajaa maata. Meille tarjoutui mahdollisuus saada neuvoa alan parhailta tekijöiltä.

  Kuusi alaikäisiä turvapaikanhakijaa hyppää ilmaan, kuvassa ei näy kasvoja.

  Hengailua, harrastuksia ja huolta huomisesta

  Pianonsoittoa, valokuvausta, sydänsuruja ja hiustenlaittoa. Juttuun haastatellut nuoret ovat saaneet oleskeluluvat vuodeksi. Nyt he ovat hakeneet jatkolupia. Päätöstä odottaessa he opiskelevat, käyvät töissä, hengailevat kavereiden kanssa ja tutustuvat työelämään työharjoittelun kautta. He asuvat joko tukiasumisyksiköissä tai omissa asunnoissaan. Alaikäisinä yksin Suomeen tulleiden nuorten arki on niin kuin muidenkin nuorten, mutta huoli omasta perheestä ja oleskelulupapäätöksestä painavat mieltä.

  Pyyteettömiä tekoja

  Mikä perustelee eläinten pyyteettömän käytöksen, altruismin? Tämä kysymys nousi esiin, kun kuuntelin luonnontieteilijän esittelyä omasta tutkimusalastaan keskustelutilaisuudessa. Altruismi on kiehtovaa: joku valitsee tehdä jotakin sellaista, joka ei suoraan hyödytä itseä. Ihmisten pyyteettömät teot liittyvät etiikkaan, jossa altruismin vastakohtana on egoismi, mutta eläimien kohdalla moraalia on vaikeampi ymmärtää.

  Suomipiruna Ruotsissa

  Työmies Kalevi Kairisvuo muutti 1960-luvulla Ruotsiin. Hän kuului ikäryhmään, joka uskoi sateenkaaren päässä olevan aarteen löytyvän Ruotsista. Toisin kävi, sillä länsinaapuri tarjosikin Kaleville vain kiviä.

  Iso Myyjä – Valeria Vasileva

  Esittelemme tällä palstalla Ison Numeron myyjiä. Nyt vuorossa on Valeria Vasileva, joka on tullut Suomeen Bulgariasta. Hänen suosikkipaikkansa lehden myynnille on Aleksanterinkadulla Stockmannin edessä.

  Lisää artikkeleita