Elokuun Isossa Numerossa kansanedustaja Jani Toivola ja Seattlen mikrokodit asunnottomille

Perjantaina 3. elokuuta myyntiin tulevan, uuden Ison Numeron kansijutussa haastatellaan kansanedustaja Jani Toivolaa, joka on sydämellinen mutta kriittinen visionääri. Toivola on myös vaikuttava puhuja, sillä hän osaa sanoittaa monen muunkin tuntemuksia herkistä aiheista, kuten koulukiusaamiskokemuksista, vanhemmuudesta, yksinhuoltajuudesta ja uupumuksesta.

”Eduskuntatalo ei vielä ole niin moniääninen kuin elämä sen ympärillä. Keskustelu on todella ohutta, kun puhutaan vaikka rasismin ehkäisystä. Saatan olla ainoa, joka puhuu”, Toivola sanoo.

Ison Numeron reportaasijuttu vierailee Seattlessa, jossa talojen takapihoille rakennetaan mikrokoteja kaupungin asunnottomille. Kahden arkkitehdin perustama Block-projekti pyrkii omalta osaltaan vastaamaan Seattlea koettelevaan asunnottomuusongelmaan.

“Rakastan arkkitehtuuria, mutta siihen liittyvä elitismi alkoi kyllästyttää. Suunnittelin asiakkaille 50 000 dollarin ovia, ja korttelin toisella puolella oli ihmisiä, joilla ei ollut muuta kuin rikkinäinen teltta”, projektissa työskentelevä arkkitehti Rex Hohlbein kuvailee.

Kerromme myös rasististen rikosten tuomitsemisesta Suomessa. Poliisin tietoon tulee vuosittain noin 900 rikosilmoitusta, joissa on jokin rasistinen piirre. Vain kolmisen prosenttia niistä johtaa rasismin huomioivaan tuomioon. Tie tuomitsemiseen on täynnä esteitä. Koneen Säätiön rahoituksella toteutettu juttu kuuluu Piilosta näkyväksi -juttusarjaan, jossa tutkijat ja toimittajat perehtyvät eriarvoistumisen teemoihin.

Lisäksi lehdessä on mun muassa haastattelu tenniskentille palaavasta Sir Tenniksestä eli Andy Murraysta. ”Jos olet antanut kaikkesi, voit olla ylpeä riippumatta siitä, mikä on tulos tenniskentällä tai elämässä”, Andy Murray sanoo.

Lehti on myynnissä koko elokuun. Seuraava lehti ilmestyy 7.9.

 

Iso Päämaja on avattu

Koko kesän avoinna ollut Iso Päämaja Sörnäisissä (Käenkuja 4) on tullut Ison Numeron myyjille tutuksi. Toimitila on kahdeksan vuotta vanhan Ison Numeron ensimmäinen oma paikka, jossa tapahtuu lehden jälleenmyynti, tuotanto ja myyjien tapaaminen. Kesän kävijämäärä on pysynyt tasaisena ja elokuussa toimisto on auki myös iltapäivisin, kertoo lehden päätoimittaja Hannele Huhtala.

”Omalla toimistolla voimme tavata myyjiä päivittäin. Se tekee heidän työntekemisestään turvallisempaa ja me tiedämme koko ajan mitä kaduilla tapahtuu. Tuen antaminen on helpottunut huomattavasti”, päätoimittaja Hannele Huhtala sanoo.

Syyskuussa lehden kustantajaksi vaihtuu Isot Tekijät ry, jolloin nyt lehteä kustantava Kultti ry keskittyy ydintehtäviinsä kotimaisten kulttuurilehtien kattojärjestönä.

Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia tulojen ansaitsemiseen. Jokainen myyjä ostaa lehtiä etukäteen ja saa itselleen puolet 10 euron kansihinnasta. Myyjien tulee sitoutua Ison Numeron sääntöihin ja kantaa myyjäkorttia ja -liivejä.

Vuonna 2017 myyjät ansaitsivat yli 85 000 euroa tuloja lehden myynnillä. Tulot jakautuivat noin 200 myyjän kesken.

Ison Numeron voi nyt tilata myös kotiin postitettuna Holvin kautta.