Extra Safe

Pieni huone näyttää lähinnä varastokomerolta. Seinällä on muutama hylly täynnä isoja kestokasseja, hyllynreunassa lukee, että äitiyspakkauksia. Kukin kassi on erilainen, sillä ne ja niiden sisällöt on saatu lahjoituksina. Pariin neliöön on ahdettu pöytä ja tuolit sen molemmin puolin sekä sänky, joka on peitetty sinisellä suojamuovilla. Yhdellä seinällä on Extra Safe -kondomeja hyllyllinen. Ovessa on valistusjuliste: Jos sinulla ei ole aikaa laittaa kondomia, miten sinulla on aikaa vauvalle?

Tämä on yksi Global Clinicin vastaanottohuoneista, jossa hoidetaan asiakkaita anonyymisti. Suomessa erikoissairaanhoidon piiriin pääsee kuka tahansa, mutta perusterveydenhuoltoon eivät ovet aukea, jos papereita ei löydy.

Global Clinic pyrkii anonyymiuteen, siitä ei huudella. Klinikoita on Helsingissä, Turussa ja Oulussa.

Yhtenä Global Clinicin tukijana on Helsingin Diakonissalaitos, yleishyödyllinen järjestö, joka muun toimintansa ohessa järjestää silloin tällöin poliitikoille ja vaikuttajille Laitakaupungin luokkaretki -nimisiä kiertueita. Näillä kiertueilla tutustutaan Helsingin Diakonissalaitoksen toimitaan eri toimipisteissä. Joskus niillä käydään myös klinikalla.

Tammikuussa kiertue järjestettiin aikakauslehtien päätoimittajille, jotka saivat kurkistaa myös klinikalle.

Klinikan sijaintia tai sen toimintaa ei haluta esitellä sen tarkemmin. Vapaaehtoisvoimin pyöritettävässä toiminnassa on mukana useita järjestöjä. Klinikalle tulemisen on oltava turvallista ihmisille, ovat he sitten missä tahansa tilanteessa.

Tämä kiertoajelu osoittaa hyväosaiselle, riippuvaisuuksista vapaalle ja henkilöpaperit omaavalle henkilölle, että ihan kaikilla ei mene niin hyvin kuin itsellä, vaikka aamujuna peruttiinkin ja Reilun kaupan banaanit oli loppu lähikaupasta.

HDL liputtaakin integroidun palvelumallin puolesta. Että yhdestä ja samasta paikasta saisi terveys-, sosiaali-, Kela-, ura- ja muut kuhunkin elämäntilanteeseen vaadittavat palvelut. On sitten kyse lasten huostaanotoista, paperittomuudesta, päihdehuollosta tai nuorista. HDL:ssä tämä nähdään parempana sote-ratkaisuna kuin nyt kaavaillut mallit.

Global Clinic tarjoaa myös muun muassa gynekologisia palveluita osana perusterveydenhuoltoa. Synnytys kuuluu erikoissairaanhoitoon, joten paperittomat pääsevät synnyttämään sairaaloihin. Mutta neuvolapalvelut eivät kuulu paperittomille.

Global Clinic on perustettu jo vuonna 2011 eikä muutosta näy siinä, etteikö sen palveluita tarvittaisi yhä tulevaisuudessakin. Kun tämänhetkinen politiikka, lähinnä kielteiset turvapaikkapäätökset ja niin kutsutun vapaaehtoisen paluun ehdotukset, luo lisää paperittomuutta, yhä useampi tarvitsee terveyspalveluita anonyymisti.

Jotkut meistä on turvassa, eriarvoisuus on kasvava trendi. Kierros laitakaupungilla muistuttaa siitä, että ihmisarvoinen elämän pitäisi kuulua kaikille.

Teksti: Hannele Huhtala

Tämä on Ison Numeron ilmainen näytejuttu. Iso Numero on kaduilla myytävä kulttuurilehti, joka tarjoaa vähävaraisille ihmisarvoista työtä ja mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehden myyjät saavat jokaisesta lehdestä kolme euroa.