Traian Ghetu

Esittelemme tällä palstalla Ison Numeron myyjiä. Nyt vuorossa on Traian Ghetu, jonka suosikkimyyntipaikat ovat Pitäjänmäessä, Huopalahden aseman lähistöllä ja Töölöntorilla.

teksti Hannele Huhtala
kuva Tanu Kallio

Minulla on kaksi tytärtä ja seitsemän lastenlasta, kaikki poikia. Vaimoni on myös Suomessa mukana.

Kotimme on pienessä maalaiskylässä. Työskentelin Romaniassa traktorinkuljettajana. Se oli fyysisesti raskasta työtä. Olen jo vanha, 60-vuotias. Nyt odotan eläkeikää, johon on vielä viisi vuotta. Sitten palaamme Romaniaan. En halua kulkea maasta toiseen. Eläke tulee olemaan noin 200 euroa kuussa. Se pitää meidät hengissä.

Kaiken rahan mitä täällä tienaan lähetän tyttärieni pojille. Tyttäreni eivät ole töissä. Romaniassa on todella vaikeaa saada työtä.

Olen perheeseeni yhteydessä Facebookin Messengerin ja Skypen kautta. Minulla on kännykässä pakettihinta, 25 euroa kuukaudessa.

* * *

Olen koittanut saada työtä rakennustyömailta, mutta kun en osaa kieltä, niin en ole saanut työpaikkaa. Ja niin, olen jo sen verran iäkäs, että en jaksa niin kuin nuoret.

Oman traktorin ylläpitäminen oli kallista. Kaikki verot, huollot ja vakuutukset maksoivat paljon. Yritin olla töissä myös yhdessä firmassa, mutta ensimmäisen kuukauden jälkeen työnantaja sanoi, että ei voi maksaakaan palkkaa ollenkaan. Lähdin tyhjin taskuin. Romaniassa ei ole helppoa työllistää itseään, mutta ei ole helppoa olla myöskään töissä jollakulla.

Menetin toisen silmäni traktorionnettomuudessa, kun kone kaatui. Mutta se ei ollut syy, että lopetin ajamisen. Olin sen jälkeen vuosia töissä, mutta työ kävi raskaaksi. Mietin, että Suomessa voisin ajaa traktoria, mutta kai täällä kaikki on hoidettu tietokoneilla. Vaikka miksen oppisi sellaistakin käyttämään.

* * *

En ole kiertänyt muualla töissä kuin Suomessa. Neljä vuotta sitten tulin ja siitä lähtien olen myynyt Isoa Numeroa. Sukulaiseni oli ollut täällä ja hän houkutteli mukaansa. Kerään pulloja ja myyn lehteä. Joskus kerjään. Olen käynyt kotona vain kerran tänä aikana, jolloin viivyin kaksi kuukautta.

Myyn yleensä Huopalahdessa, Pitäjänmäellä ja Töölöntorilla. Päivä tai pari aina yhdessä paikassa ja sitten vaihdan paikkaa. Yritän olla vähän kaikkialla.

Ihmiset jotka ostavat minulta lehden ovat kivoja ihmisiä. Olen hyvin kiitollinen jokaiselle, joka lehden on ostanut. Vaikka olen kiitollinen, niin en yleensä halaa ketään. Mutta jos joku haluaa halata minua, niin saa kyllä tehdä!

Ostajille haluan kertoa, että minulla on tosiaan seitsemän lastenlasta ja haluaisin heille paremman tulevaisuuden. Rahat menevät heille.

* * *

Haluaisin, että meidät nähtäisiin ihmisinä. Nyt tuntuu siltä, että romanialaisia ei oikein hyväksytä Suomeen.

Minusta tuntuu, että olemme ehkä sijalla 5 jos katsotaan, että kuka Suomessa saa oleskella. Mutta ymmärrän sen, haluaisin vain että meidät nähtäisiin.

On todella hyvä, että hätämajoitusta on järjestetty, että saamme olla yötä lämpimässä., olen siitä hyvin onnellinen.

Tämä on Ison Numeron ilmainen näytejuttu. Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjät pitää itsellään puolet kansihinnasta.