Kadun ääniä

Helsingin kaupunki hyväksyi marraskuussa esityksen, että hätämajoitusta tarjotaan kaikille taustasta, kotipaikasta ja oleskeluluvasta riippumatta. Päätös lämmittää erityisesti Ison Numeron myyjiä, joista valtaosa on Suomessa kodittomia Itä-Euroopan romaneja. Heistä osa joutui viettämään yönsä ulkona viime talven paukkupakkasillakin, kun kaupunki oli kykenemätön tarjoamaan suojaa. Silloin osa sai apua yksityishenkilöiltä ja järjestöiltä, joiden toimintaan hätämajoitus ei normaalisti kuulu.

Kiristyvä pakkanen ei ole ainoa asia, joka on kiusannut Ison Numeron myyjiä tänä syksynä. Jotkut romanit ovat käyttäneet valitettavasti lehdenmyyntiä peitetoimintana huumekaupalle. Se on valtava ongelma lehdelle ylipäätään mutta erityisesti rehellisille lehdenmyyjille. Ison Numeron toimitus haluaa puuttua ongelmaan mahdollisimman nopeasti ja sitä toivovat myyjätkin. Lehdenkäyttö huumekaupan verhona on ehdottoman tuomittavaa.

Tällainen negatiivinen sysäys aiheutti sen, että myyjien ja lehdentekijöiden yhteydenpito on tiivistynyt. Se taas on ollut hyvin positiivista: olemme käyneet paljon keskusteluja ja ideoineet tulevaisuutta. Toimitus saa jatkuvasti palautetta – niin lukijoilta että myyjiltä – että lehti voisi ilmestyä useammin. Myyjät toivovat sitä tietenkin siksi, että uusi kansi myy aina paremmin. Lehdestä saatavilla tuloilla on valtava merkitys ihmisille, jotka asuvat teltoissa, autoissa, hylätyissä rakennuksissa ja kavereiden sohvilla. Heille tämä työ on elintärkeää.

Ilmestymistahti on yksi kaikkia maailman katulehtiä yhdistävä teema. Esimerkiksi sisarlehtemme Faktum Göteborgissa, joka ilmestyy kerran kuukaudessa, unelmoi ilmestyvänsä joka toinen viikko. Toinen toverimme – Washington DC:ssä ilmestyvä Street Sense – ilmestyy kaksi kertaa kuussa, mutta toivoo muuttuvansa viikoittaiseksi julkaisuksi ensi vuonna. Iso Numero ilmestyi tänä vuonna neljä kertaa, mutta vuonna 2017 jo kuusi kertaa. Tämä on huima edistys lehdeltä, joka ilmestyi ensimmäisen kerran mielenilmauksena kerjäyskiellolle.

Se, että lehti joutuu silloin tällöin väärinkäytön uhriksi, on myös osa katulehtien arkea kaikkialla maailmassa. Tartumme ongelmaan kansainvälisin opein ja teemme lehdenmyyjistä virallisemman näköisiä sekä nostamme hieman kynnystä myyjäksi ryhtymiselle. Tämän talvinumeron myötä myyjille tulee pakolliset liivit ja kuvalliset myyjäkortit. Myyjäkortteja on ollut aiemminkin, mutta ilman kuvaa. Uuden kortin saadakseen myyjä osallistuu koulutukseen ja hän allekirjoittaa yhteistyösopimuksen toimituksen kanssa. Sopimukseen sisältyvät säännöt: ei rikollista toimintaa, ei kerjäämistä samalla kun myydään lehteä, vaihtorahaa pitää olla ja päällä liivi ja myyjäkortti.

Osta siis jatkossakin lehtesi vain henkilöltä, jolla on keltainen Iso Numero -liivi yllään ja myyjäkortti näkyvillä. Meillä on myös tähän liittyvä kilpailu: kerro meille suosikkimyyjäsi, niin palkitsemme hänet. Laita tieto ystävällisimmästä myyjästä toimitukseen sähköpostilla, jossa on myyjän numero. Se näkyy hänen uudessa myyjäkortissaan.

Teksti: Hannele Huhtala
Kirjoittaja on Ison Numeron päätoimittaja