Kesän Isossa Numerossa puhutaan lumeavioliitoista ja satiirista

Kesän Iso Numero ilmestyy katumyyntiin 6. kesäkuuta. Lehdessä graafikko-humoristi Kasper Strömman avautuu Suomi-designista, Better Call Saul -sarjan Bob Odenkirk antisankaruudesta ja monikulttuuriset perheet valtion tirkistelystä avioliittoinstituution yksityiseen tilaan.

Kasper Strömman on Vuoden graafikko (2013) ja mediakasvo, josta on kasvanut suomalaisen satiirin suurmestari  supersuositun Kasper Diem -bloginsa kautta. Uudessa Isossa Numerossa Strömman kertoo, kuinka yhteiskunnallisesta piikittelystään huolimatta hän ajattelee olevansa pelkkä humoristi.

Lehden kuumana aiheena ovat lumeavioliittoepäilyt, joiden vuoksi Maahanmuuttovirasto sotkeutuu monen monikulttuurisen perheen yksityiselämään.

Toimittaja Kristiina Markkasen ja tutkija Martta Myllylän laajassa artikkelissa kuvataan perheiden kohtaamia eriarvoistavia käytäntöjä, paineita järjestää suhteita perinteisellä ja norminmukaisella tavalla ja byrokraattista akrobatiaa oleskelulupien ja yhdessäelämisen takaamiseksi. Monet perheet joutuvat usein esittelemään suhdettaan lupaprosessin eri vaiheissa tavoilla, joita usein koetaan kiusallisiksi ja yksityisyyttä rikkoviksi.

Lehdessä on mukana myös Better Call Saul -sarjan tähti Bob Odenkirkin haastattelu, jossa ihmetellään antisankareiden viehätystä. Odenkirkin sarjassa esittämä Saul Goodman herättää sympatiaa, vaikka hahmo on itsessään moraalisesti vastenmielinen kamala. Ristiriitaa on vaikea myös näyttelijän itsensä sulattaa, Odenkirk sanoo.

Lisäksi lehdestä löytyy suomalaisen kulttuurilehdistön makupaloja. Lehden sisällöstä kolmasosa kootaan Isoa Numeroa kustantavan Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liitto Kultti ry:n 200 jäsenlehdestä.

”Muiden kansainvälisten katulehtien tavoin Iso Numero antaa yhteiskunnan köyhimmille mahdollisuuden elantoon myymällä laadukasta journalistista tuotetta. Lukijan näkökulmasta lehden ostaminen ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan rehellisen työnteon tukemista”, lehden päätoimittaja Hannele Huhtala sanoo.

Lehden jälleenmyyjinä toimivat helsinkiläiset Vailla vakinaista asuntoa ry. sekä Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämä Hirundo-päiväkeskus. Keskiviikkona 7. kesäkuuta Iso Numero järjestää myyntitempauksen Helsingin Narinkkatorilla Helsingin Diakonissalaitoksen työntekijöiden kanssa. Tervetuloa ostamaan uusi lehti ja kohtaamaan myyjiä Helsingin keskustassa.

Iso Numero on kaduilla myytävä kulttuurilehti, joka tarjoaa vähävaraisille ihmisarvoista työtä ja mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehden myyjät ostavat lehden kahdella eurolla ja pitävät jokaisesta myydystä lehdestä saamansa kolmen euron voiton. Vuonna 2016 lehden myyjät ansaitsivat noin 100 000 euroa tuloa lehden myynnillä. Tuotot jakautuivat yli 100 myyjän kesken.

Jokaisen myyjän on käytävä läpi koulutus ja sitouduttava Ison Numeron myyntiohjeisiin. Ison Numeron luvallisen myyjän tunnistat liivistä ja myyjäkortista, josta löytyy valokuva ja myyjänumero.

Lisätietoja:

päätoimittaja
Hannele Huhtala
040 5727 506