Kesän Isossa Numerossa Saara Turunen ja Nicaraguan mielenosoitukset

Uuden Ison Numeron kansijuttu kertoo kirjailija-ohjaaja Saara Turusesta, jonka uusi kirja Sivuhenkilö käsittelee naisen asemaa patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Ajankohtainen kirja nostaa esiin taidemaailmassa rehottavat luutuneet asenteet ja seksismin.

Turunen sanoo haastattelussa, että kirja on saanut naisilta pääasiassa kiitosta, mutta miesten keskuudessa se on herättänyt hämmennystä ja tuohtumustakin.

”Kirja on osunut johonkin, mihin ei ilmeisesti olisi saanut osua. Näistä ärähdyksistä ja kurinpalautuksista saan lisää motivaatiota jatkaa valitsemieni aiheiden ja kerrontatapojen parissa”, Turunen sanoo.

Ison Numeron reportaasijuttu kuvaa tänä keväänä Nicaraguassa puhjenneita mielenosoituksia. Vaikka presidentti Daniel Ortega on onnistunut vähentämään maan köyhyyttä radikaalisti, kansalaiset ovat kyllästyneet hänen itsevaltaisiin otteisiinsa.

”Tässä kulminoituu vuosia jatkunut kansan syrjintä, nöyryytys, oikeuksien rajoittaminen ja korruptio. Tilanteeseen on kasautunut paljon turhautumista, aina vaalivilpeistä lähtien”, analysoi sissilegenda ja oppositiojohtaja Dora Maria Téllez.

Lehdessä on juttua myös Kings of Leon -bändin rumpalista. Nathan Followill ylistää kotikaupunkiaan Nashvillea, jossa hän järjestää jokavuotista ruokafestivaalia ja tukee paikallista katulehteä The Contributoria.

Kerromme myös Suomessa työskentelevistä virolaisista rakennustyömiehistä, jotka kokevat usein syrjintää töissä ja asuntomarkkinoilla.

Lisäksi annamme lukuvinkkejä kesäksi. Tarttuisitko sarjakuva-antologiaan, joka kuvaa vuoden 1918 sisällissodan tapahtumia naisten silmin, vai tarinoihin asunnottomien arjesta?

Lehti on myynnissä koko kesän. Seuraava lehti ilmestyy 6.8.

 

Iso Päämaja on avattu

Kuukausi sitten avattiin Iso Päämaja Sörnäisissä (Käenkuja 4). Kyseessä on kahdeksan vuotta vanhan Ison Numeron ensimmäinen oma toimitila, jossa tapahtuu lehden jälleenmyynti, tuotanto ja myyjien tapaaminen. Ensimmäisen kuukauden aikana toimistolla kävi 70 eri myyjää, kertoo lehden päätoimittaja Hannele Huhtala.

”Omalla toimistolla voimme tavata myyjiä päivittäin. Se tekee heidän työntekemisestään turvallisempaa ja me tiedämme koko ajan mitä kaduilla tapahtuu. Tuen antaminen on helpottunut huomattavasti”, päätoimittaja Hannele Huhtala sanoo.

Syksyllä lehden kustantajaksi vaihtuu Isot Tekijät ry, jolloin nyt lehteä kustantava Kultti ry keskittyy ydintehtäviinsä kotimaisten kulttuurilehtien kattojärjestönä.

Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia tulojen ansaitsemiseen. Jokainen myyjä ostaa lehtiä etukäteen ja saa itselleen puolet 10 euron kansihinnasta. Myyjien tulee sitoutua Ison Numeron sääntöihin ja kantaa myyjäkorttia ja -liivejä.

Vuonna 2017 myyjät ansaitsivat yli 85 000 euroa tuloja lehden myynnillä. Tulot jakautuivat noin 200 myyjän kesken.

Ison Numeron voi nyt tilata myös kotiin postitettuna Holvin kautta.