Maaliskuun Isossa Numerossa paperittomat koululapset, Me too -liikkeen luoja ja Yagmur Özberkan

Vuoden toinen Iso Numero on ilmestynyt katumyyntiin. Helmikuussa päättyneen joukkorahoituskampanjan ansiosta Iso Numero ilmestyy kevätkaudella joka kuun ensimmäinen arkimaanantai.

Lehden myyjillä on taas tarjolla erinomainen lukupaketti.

Erityisen lukemisen arvoinen on pitkä reportaasi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden paperittomien lasten koulunkäynnistä Suomessa. Ilmiö on uusi ja isolta osalta tuntematon, mutta koskettaa siitä huolimatta kymmeniä perheitä eri puolella Suomea, sanovat jutun kirjoittaneet Sanna Leskinen ja Veronika Honkasalo.

”On lapsia, joista Suomen tukijärjestelmän avulla voisi tulla jotain. Mutta sen sijaan heidät heitetään maahan, jossa todennäköisemmin he saavat luodin päähän”, kommentoi juttua varten haastateltu peruskoulun opettaja.

Kansihaastattelussa Yle Puheen toimittaja Yagmur Özberkan kertoo, miltä tuntuu nousta valtakunnan uutiseksi twiittaamalla kohtaamastaan syrjinnästä Nordea-pankissa.

”Tasa-arvoisempi yhteiskunta lähtee meistä kaikista. Sen sijaan, että odottaa tekoja muilta on hyvä miettiä miten itse kohtaa muut”, Özberkan sanoo.

Me too -liikkeen luoja Tarana Burken pitkässä haastattelussa puhutaan seksuaalista häirintää vastaan nousseen ilmiön synnystä.

”Heidän, joilla on kovin ääni, pitää puhua toisten puolesta. Kaikilla on ääni, toisten äänet vaan ovat niin kovia, että hukuttavat toiset alleen.”

Lehdessä on lisäksi uudelleenjulkaisuja Amnesty-lehdestä, Kosmoskynästä, Kutista, Nuoresta Voimasta, Paxista ja Teatteri&Tanssi + Sirkus -lehdestä.

Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia tulojen ansaitsemiseen. Jokainen myyjä ostaa lehtiä etukäteen ja saa itselleen puolet 10 euron kansihinnasta. Vuonna 2017 myyjät ansaitsivat yli 85 000 euroa tuloja lehden myynnillä. Tulot jakautuivat noin 200 myyjän kesken.

Myyjien sitoutuminen työhön on kunnioitusta herättävää, sanoo päätoimittaja Hannele Huhtala.

”Helmikuussa Suomeen iskivät kovat paukkupakkaset. Se teki kadulla seisomisesta sisua ja kovaa kuntoa vaativaa työtä. Toimitus nostaa hattua myyjille ja kiitämme lukijoita, jotka tukevat myyjän työtä ostamalla lehden”, Huhtala sanoo.

Seuraava Iso Numero ilmestyy pääsiäisen jälkeisenä maanantaina 9. huhtikuuta.

Iso Numero on Kultin kustantama, vuodesta 2011 ilmestynyt, kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää puolet kansihinnasta itsellään.