Marius Velcu

Marius on monelle helsinkiläiselle tuttu kasvo Kluuvin metroaseman vakiomyyjänä.

Teksti Hannele Huhtala
Kuva Borislav Borisov

Olen kotoisin Focsanista, Romaniasta. Se on Koillis-Romaniassa, lähellä Moldovan rajaa. Siellä asuvat minun neljä lastani, 2 poikaa ja 2 tyttöä. He ovat äitini hoidossa. Vanhin lapsista on 18, ja hän katsoo myös pienempien sisarusten perään. Minä olen 38-vuotias.

Lähdin alun perin Italiaan, mutta kuulin huhua, että Suomessa pääsisin tekemään työtä. Italiassa kerjäsin. Olen etsinyt töitä myös Saksasta ja Espanjasta. Saavuimme vaimoni kanssa Suomeen vuonna 2017, ja siitä lähtien olen myynyt Isoa Numeroa.

En osaa lukea enkä kirjoittaa, en ole koskaan ollut koulussa. Olen tehnyt rakennustöitä ja ulkotöitä, karsinut puita ja kantanut tavaraa. Romaniassa palkan lisäksi sain joskus palkaksi ruokaa, jota sitten olen vienyt kotiin lapsille.

Minun kaksi veljeänikin ovat Suomessa, ja he myyvät Isoa Numeroa. Minä olen tyytyväinen myyntipaikkaani Kluuvissa, heillä on omat paikkansa. Meitä sisaruksia on yhteensä viisi, minä olen keskimmäinen.

Ajattelen, että minulla on taito myydä lehteä. Olen iloinen ja reipas, ja sanon suomeksi moi moi, huomenta ja kiitos. Ihmiset pitävät minusta. Moni tervehtii minua, vaikka ei sillä kertaa ostaisikaan lehteä.

Haluaisin sanoa kaikille, jotka ostavat lehden, sydämeni pohjasta kiitos. Sanon sen perheeni puolesta. Lähetän rahaa kotiin lapsille. 18-vuotias poikani haluaa pian naimisiin, ja haluan tarjota myös nuoremmille paremman elämän. En ole päässyt käymään kotona puoleentoista vuoteen.

Käteeni on tatuoitu sana box, siitä on kauan aikaa. Halusin nuorempana nyrkkeilijäksi, boxer, kävinkin treenaamaan, mutta sain siitä vain murtuneen nenän.

Haluaisin tietenkin työskennellä enemmän. Jos saisin yhdeksästä viiteen -työn, tekisin sen kyllä huolella. Mutta Ison Numeron myyminen on nyt minun juttuni, minulla on nyt minun kulmani Helsingissä.

Tämä on Ison Numeron ilmainen näytejuttu, joka on julkaistu toukokuun 2018 lehdessä numero 25. Voit tilata lehden kotiin postitse Holvista.

Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta.