”Parhaissa kaupungeissa kaveria ei jätetä” – Vuoden viimeinen Iso Numero lähtölaukaus joukkorahoituskampanjalle

Katulehti Iso Numero myynnissä 4. joulukuuta eteenpäin – vuodenvaihteen lehti maksaa 10 euroa. Iso Numero hakee joukkorahoituksella varoja ilmestymiskertojen lisäämiseen, omiin toimitiloihin ja lehden myyjien tukemiseen. Tavoitteena on entistäkin avoimempi ja kynnyksetön työpaikka ihmisille, joiden on vaikea löytää töitä muualta.

Seitsemän vuotta ilmestynyt katulehti Iso Numero on aloittanut joukkorahoituskampanjan. Lehti hakee kaupunkilaisilta rahallista lisäpotkua työlleen, jonka tarkoituksena on tarjota kynnyksettömän toimeentulon mahdollisuuksia vähävaraisille ihmisille.

Ison Numeron myyjistä on tullut näkyvä osa monien suomalaisten kaupunkien katukuvaa. Myyjät ostavat lehtiä etukäteen ja pitävät myynnistä saamansa voiton.

”Jokainen lehteä myyvä ihminen tekee rehellistä työtä muun sijaan. Vaikka Isosta Numerosta on kasvanut tärkeä juttu sadoille ihmisille, ei meillä ole esimerkiksi omia tiloja. Haemme tähän nyt Mesenaatin kautta järjestettävällä joukkorahoituksella varoja”, sanoo päätoimittaja Hannele Huhtala.

Lehteä myi vuonna 2017 lähes 200 ihmistä. Viime vuosina myyjät ovat ansainneet yhteensä lähes 100 000 euroa tuloja.

”Nyt joulun alla halusimme myös nostaa hintaa, sillä työ joulu-tammikuun pimeillä ja sateisilla kaduilla ei ole helppoa. Myyjä saa kansihinnasta puolet. Kova työ on reilun palkan arvoista”, päätoimittaja Hannele Huhtala sanoo.

Joukkorahoituksen pressitilaisuus järjestetään torstaina 7.12. kello 13 Nesslingin Säätiön tiloissa (Fredrikinkatu 20 A 10).

Vuodenvaihteen Iso Numero on jälleen kerran monipuolinen lukupaketti.

”Järjestelmän ulkopuolelle asettuminen vaatii rohkeutta”, sanoo muusikko Litku Klemetti lehden kansihaastattelussa. Vuoden 2017 aikana suursuosioon noussut Klemetti on underground-muusikko, joka palkittiin viimeksi Suomen Rock-klubien liiton palkinnolla. Ison Numeron haastattelussa Klemetti kertoo, kuinka tonni-kuussa-apurahalla hän on oman kaveripiirinsä porvari.

Iso Numero matkusti myös Albaniaan tutkimaan, miksi sieltä tullaan Suomeen hakemaan turvapaikkaa ja miten sieltä palataan vapaaehtoisen paluu -järjestelmän kautta. Koneen Säätiön rahoittama juttusarjan kirjoitti Johanna Vehkoo, apunaan väitöskirjatutkija Aino Korvensyrjä sekä valokuvaaja Katja Tähjä.

Mukana on lisäksi myös ainutlaatuinen sarjakuvataiteilija Ralf Königin haastattelu. König on kohonnut kansainväliseen maineeseen rajoja ja ennakkoluuloja rikkoneilla homosarjakuvilla, joiden ensijulkaisusta on nyt 30 vuotta. Kulttisarjakuvat Vapautunut mies, Lysistrate ja Tappajakondomi ilmestyivät vuonna 1987.

Ison Numeron joukkorahoituskampanjasta vastaa marraskuussa 2017 perustettu Isot Tekijät ry. Yhdistys tukee Iso Numero -lehteä ja sen myyjiä sekä edistää tiedonsaantia asunnottomuudesta, perusturvasta, eriarvoisuudesta, syrjinnästä, köyhyydestä, työttömyydestä ja puutteenalaisuudesta Suomessa ja Euroopassa.

Isoa Numeroa kustantaa kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liitto Kultti ry.

Joukkorahoituskampanjan sivut löytyy osoitteesta: mesenaatti.me/isonumero

Lisätiedot:
Hannele Huhtala
päätoimittaja
040 572 7506
hannele.huhtala@isonumero.fi