Tottumiskysymys-elokuva tekee näkyväksi sukupuolittunutta vallankäyttöä.
Tuffi Films tuotti aikaisemmin tänä vuonna naisten kokemasta häirinnästä kertovan lyhytelokuvasarjan nimeltä Yksittäistapaus. Syyskuussa 2019 ensi-iltansa sai kuudesta ”yksittäistapauksesta” rakennettu kokoillan elokuva Tottumiskysymys, jonka ohjasivat Elli Toivoniemi ja Kirsikka Saari yhdessä alkuperäisten lyhytelokuvien ohjaajien kanssa.
Tottumiskysymys tuo esille sukupuolittuneen vallankäytön rakenteita arkisella ja tarkkanäköisellä tavalla, johon on helppo samaistua. Elokuvaa katsoessa herää ihmetys siitä, miksi näitä asioita ei ole tehty näkyväksi elokuvissa jo aikaisemmin.
Elli Toivoniemi kertoo oppineensa projektin aikana paljon lisää itsestäänkin. ˮOlen esimerkiksi tajunnut, kuinka olen omalla toiminnallani osallistunut epätasa-arvoisten rakenteiden ylläpitämiseenˮ, hän toteaa.
Tottumiskysymys auttaa katsojaa etsimään sanoja kipeille tilanteille, joita naiset ovat kasvaneet pitämään normaaleina. Mies kouraisee ravintolassa naisen takapuolta ohi kulkiessaan. Näyttelijä joutuu treenaamaan lavalla yhä uudestaan raiskaus- ja tappokohtauksiaan, bileissä hänet suljetaan ulos ˮmiesten jutuistaˮ. Koululainen myöhästyy oppitunnilta jouduttuaan jäämään bussista pois kesken matkan, kun tuntemattomat nuoret miehet ahdistelevat häntä.
Tekijät tahtovat herättää aiheesta myös yhteiskunnallista keskustelua.
ˮOlisi tärkeää päästä vastakkainasettelun tuolle puolen. Ei ole kehittävää miettiä, kuka on ollut oikeassa ja kuka voittaa. Olisi parempi pohtia yhdessä, miten pääsemme kohti moniäänisempää yhteiskuntaaˮ, Toivoniemi sanoo.
Tottumiskysymys käsittelee nimenomaan naisiin kohdistuvaa vallan väärinkäyttöä, mutta sukupuolen lisäksi monia muitakin yhteiskunnallisia lokeroita käytetään vaikeasti sanoitettavan kaltoinkohtelun perusteena. Myös naisista on tehty keskenään eriarvoisia.
Elokuvan tekemisessä Toivoniemelle itselleen tärkein muistutus onkin ollut oman valtaposition tunnistaminen. Sille pitää muistaa olla aktiivisesti herkkä.
ˮKun käyttää valtaa, siihen sisältyy aina vastuu. Näissä asioissa, niin naisiin kohdistuvassa häirinnässä kuin esimerkiksi kadulla kerjäävien ihmisten syrjäyttämisessäkin, on kyse vallankäytön vääristymistä. Siitä, kun valta ja vastuu eivät kulje käsi kädessä.

Kuva: Ilkka Saastamoinen.
ˮMeillä kaikilla on petrattavaa, emmekä tule koskaan olemaan valmiita. Voimme silti olla yhä tietoisempia omasta toiminnastamme ja parantaa sitä. Joka päivä.
Annanko heikommassa valta-asemassa olevalle yhtä paljon aikaa olla äänessä kuin muille? Löydänkö kaikille kalenteristani aikaa tasapuolisesti? Annanko itse samat mahdollisuudet eri ihmisille?
ˮTätä voi testata päivittäin omassa elämässään. Ei ole yhtä asiaa, jonka voit tehdä kerran hyvin ja se on sitten siinä. Työ on jatkuvaa. Kaikki meistä ovat joskus hirveitäˮ, Toivoniemi sanoo.
Teksti Laura Rantanen
Tottumiskysymys-elokuvassa näyttelevän Krista Kososen haastattelu löytyy marraskuun Ison Numeron (#42) sivuilta 14–18.
Tämä on Ison Numeron näytejuttu. Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.