Kesällä järjestettiin jälleen vuosittainen kansainvälinen katulehtien seminaari. Katulehden tekijöille se on ainutlaatuinen tilaisuus tavata yli sata muuta kaltaistaan. Mukana oli lehdentekijöitä ja myynnistä vastaavia henkilöitä yli 20 maasta.
Monessa maassa lehteä tehdään pienessä toimistossa, jossa työskentelee vain muutamia henkilöitä. Jokainen lehti on usein omassa maassaan uniikki ja omaa tilannettaan pääsee purkamaan vertaisten kanssa vain kerran vuodessa.
Yksi aihe seminaarissa oli jaksaminen. Välillä tuntuu hivenen kiusalliselta ajatella, miten minä, jolla on koti ja talous turvattu, viitsin miettiä jaksamista. Omaa tilannettaan vertaa tiskin toiselle puolelle. Ison Numeron myyjillä ei välttämättä ole Suomessa turvallista ovea, jonka taakse mennä suojaan. Ei omaa vessaa tai suihkua. Terveydenhuoltoonkaan ei ole helppoa reittiä, kuten tämän lehden Iso Haloo -jutussa kerrotaan. Kadulla asuvan on usein mahdotonta hoitaa esimerkiksi haavaa 5 kertaa päivässä, kun pääsyä puhtaan veden luokse ei välttämättä ole niin usein.
Jos perusasiat eivät ole kunnossa, ei ole mitään edellytyksiä jaksaa jakaa toisten epäonnea.
Keskeinen havainto seminaarin keskusteluista on kuitenkin se, että mitään työtä ei jaksa tehdä eikä kenenkään toisen eteen voi työskennellä, jollei oma jaksaminen ole kunnossa. Jaksaminen merkitsee palautumista, lomien pitämistä, mielekkyyden tuntemista työstä ja luottamusta työkavereihin.
Jos perusasiat eivät ole kunnossa, ei ole mitään edellytyksiä jaksaa jakaa toisten epäonnea. Silloin ei pysty etsimään ratkaisuja eikä tukemaan ketään toista. Ison Numeron toimistolla näkee toki enemmän toivoa ja iloa kuin epätoivoa, mutta kasautunut epäoikeudenmukaisuus, jota monet myyjät ovat elämänsä aikana kohdanneet saa kyllä kenet tahansa välillä järkyttymään.
Tämä on viimeinen pääkirjoitus minulta. Neljän ja puolen vuoden aikana Iso Numero kasvanut ja sen vaikutukset ovat moninkertaistuneet. Meillä on yli 200 aktiivista myyjää ja tähän mennessä olemme joka vuosi ylittäneet kirkkaasti edellisen vuoden myynnin. Se tarkoittaa enemmän työtä ja tuloja ihmisille, joilla ei ole juuri muita työllistymismahdollisuuksia.
Ison Numeron, kuten muidenkin katulehtien, voima on enemmän kuin tekijöidensä summa. On onni jättää niin upea lehti kuin Iso Numero on nyt seuraajalleni. Tästä on hyvä jatkaa. Työ jatkuu, vaikka tekijät vaihtuvat.
Hannele Huhtala
Päätoimittaja