Positiivisuuden kuningatar, yrittäjä-juontaja Vappu Pimiä haluaa saada ihmiset ymmärtämään, että unelmien saavuttaminen tapahtuu askel kerrallaan. Hän näkee Ison Numeron myyjien olevan sillä tiellä.
Television katsotuimpien viihdeohjelmien juontajana tunnetuksi tullut Vappu Pimiä elää vauhdikasta arkea. Ison Numeron haastattelun aikaan hänellä on meneillään televisio-ohjelmansa Vappu ja Marja Liven kuvaukset ja heti haastattelun jälkeen hänen on tavoitettava ohjelman tuleva vieras.
”Olen tottunut tekemään kaiken vieraiden buukkaamisesta lähtien. Emme ole Marja Hintikan kanssa niitä ihmisiä, jotka menevät vaan ruutuun höpöttämään. Mun ohjelma, mun nimellä – en halua olla vain puhuva pää”, Pimiä sanoo.
Pimiä on ehtinyt juontaa uransa aikana useita television menestysformaatteja Big Brotherista Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan ja Maajussille morsiameen. Hänet tunnetaan avoimena ja rehellisenä ihmisenä, joka ei esitä elämästään vain kiiltokuvamaisia puolia edes kaiken sokerihuurteen ja kuvankäsittelyn mekassa Instagramissa.
Jos Pimiällä on flunssa tai poskiontelontulehdus, hän näyttää sen. Välillä Pimiä halailee mökillä puita tankatakseen energiaa – ja pian hänen someseuraajansa tekevät saman perässä. Kun Pimiä valmistaa ruokaa, siitä tulee someruokaa, jota kokkaavat pian sadat muutkin.
Viimeisin somehitti oli Vapun kukkakaali-kurkkusalaatti, johon tulee kukkakaalin ja kurkun lisäksi punaista chiliä, korianteria, riisiviinietikkaa, paahdettua seesamiöljyä ja suolaa sekä pippuria. Tarkempi ohje löytyy Vappendaalin Instagram-tililtä.
Yrittäjä-juontajalla on vaikutusvaltaa. Yksin hänen Instagram-tilillään on 111 000 seuraajaa. Näkyvyys on tärkeä osa Pimiän ammattibrändiä, mutta onko hänellä mielessään myös jokin yhteiskunnallinen asia, johon hän pyrkii vaikuttamaan?
Mun ohjelma, mun nimellä – en halua olla vain puhuva pää.
Pimiän vaikuttamiskohde löytyy kantasuomalaisista ihmisistä, jotka eivät hänen mielestään aina osaa arvostaa saamiaan mahdollisuuksia.
”Haluaisin edistää ihmisten kiitollisuutta. Sitä, että muistaisimme olla kiitollisia kaikesta siitä, mitä meillä on, vielä kun asiat ovat ihan hyvin. Äärimmäisessä hädässä ihmiset yleensä osaavat olla kiitollisia pienestäkin parannuksesta, mutta lintukodossa hyvälle voi sokeutua”, Pimiä sanoo.
Häntä ärsyttää, että osa suomalaisista tuntuu välttelevän työntekoa tai haluaa saada heti kaiken ymmärtämättä, että tavoitteet saavutetaan askel kerrallaan. Turhauttavinta on hänestä se asenne, että työ ei kelpaa, jos sitä on tarjolla.
”Välillä joutuu tekemään paskaduuneja. Täytyy tehdä töitä päästäkseen seuraavalle stepille. Jotkut nuoretkaan eivät enää tee mitään ja samat tyypit vielä ajattelevat, että tänne tulee muista maista ihmisiä viemään meidän työpaikat tai sosiaalituet”, Pimiä sanoo.
Hän itse sai kovan työnteon mallin jo lapsuudenkodistaan ja aloitti työt 12-vuotiaana jakamalla lehtiä. Lukion jälkeen Pimiä pyrki Teatterikorkeakouluun, mutta ei päässyt sinne. Radiotoimittajaopinnot kansanopistossa tuntuivat omalta, mutta töitä alalta hän ei alkuun saanut. Pimiä työskenteli jumppaohjaajana, kunnes pääsi Mtv3-kanavalle juontamaan chat-ohjelmaa.
”Olen tehnyt todella paljon ja suunnitelmallisesti töitä sen eteen, missä nyt olen. Lisää töitä on tullut, kun olen hoitanut työni luotettavasti ja hyvin. Odotan sitä myös muilta.”
Pimiä painottaa, että yhteiskunnan pitää kannustaa kaikkia työkykyisiä ihmisiä työntekoon. Meni vuosia, ennen kuin hän pääsi kunnolla kiinni unelmatöihinsä. Nyt hän on ollut yli kymmenen vuotta yrittäjänä ja päässyt toteuttamaan monia unelmiaan.
Palkkatöihin paluu ei ole suunnitelmissa. Nykyään Pimiän toimiala kattaa televisio- ja radiotöiden lisäksi kirjojen kirjoittamista, reseptiikan tuottamista ja puhujakeikkoja.
Yksi Pimiän aihe puhujakeikoilla on unelmien toteuttaminen. Pimiä uskoo positiivisen ajattelun voimaan ja siihen, että saamme sen, mitä tilaamme. Haastavaa maaperää unelmatyöskentelylle on ollut Varsinais-Suomi. Pimiän perheen kakkosasunto sijaitsee Salossa.
”Aina lähdetään negaation kautta. Salokin voisi olla ylpeä itsestään. Siellä on paljon hyviä asioita ja se on nerokkaalla paikalla. Helsinkiin sieltä tulee yhtä nopeasti kuin Lahdesta ja voit mennä Helsingin lisäksi nopeasti Turkuun.”
Kokemukset ovat opettaneet Pimiän luottamaan intuitioon. Omat unelmansa hän tunnistaa kuplintavaiheesta.
”Unelmat tulevat silloin, kun niiden pitää tulla. Nykyään en enää hötkyile, kun tunnistan kaipuun johonkin uuteen. Asiat tehdään hektisyydessä, mutta unelmat syntyvät rauhassa”, Pimiä sanoo.
Rauhaa hän löytää Salon mökiltä, mutta myös henkisyydestä. Pimiän muu perhe kuuluu ortodoksiseen kirkkoon ja heillä juhlitaan ortodokseille tärkeitä juhlia kuten pääsiäistä perinteisesti.
Pimiä nauttii, kun voi auttaa muita. Kun hän on käynyt luennoimassa eri puolilla Suomea unelmien toteuttamisesta, hän on saanut aikaan todellisia muutoksia ihmisten elämässä. Eräs nainen kertoi esimerkiksi irtisanoutuneensa työstään ja alettuaan opiskella unelmiensa alaa.
”Minusta on turhaa unelmoida lottovoitosta. Tuleeko ihminen oikeasti onnelliseksi siitä lotosta? Aika harva tulee. Suurimman osan ihmisistä unelmat ovat kiva perhe, työ, parisuhde ja terveys”, Pimiä sanoo. Niitä ei lottovoitolla saa.
Pimiä ja hänen puolisonsa paiskivat molemmat kovasti töitä ja perheessä on kaksi pientä lasta. Omasta terveydestä ja jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää. ”Nukun aina kun voin. Jos tulen palaverista kotiin 15:45, nukun vartin ennen kuin lähden hakemaan tyttöjä hoidosta. Öisin yritän nukkua aina kahdeksan tuntia”, Pimiä kertoo.
Lisäksi hän harrastaa säännöllisesti liikuntaa ja menee jo heti aamuisin lenkille ennen lasten heräämistä. ”Lapset ovat niin pieniä, että haluamme rauhoittaa illat perheelle.”
Lehden myyminen voi olla toivoa luova välivaihe.
Unelmien toteuttaminen ja kiitollisuuden harjoittaminen tuntuvat tärkeiltä, mutta hiukan keskiluokkaisilta asioilta. Miten edetä yhteiskunnassa paperittomana ilman suomen kielen taitoa, tai miten unelmia lähteä edistämään, jos kerjää kadulla henkensä pitimiksi?
”Askel kerrallaan. Se ei muutu. On otettava ensimmäinen askel. Ison Numeron myyjät ovat esimerkiksi tehneet sen jo. Heillä on työ. On täysin eri asia myydä lehteä työkseen kuin kerjätä kadulla. Kerjääminen syö varmasti itsetuntoa.”
Pimiä kertoo juuri ennen haastattelupyyntöä miettineensä Ison Numeron myyjien arkea. Missä he asuvat, miten integroituvat yhteiskuntaan.
”Lehden myyminen voi olla toivoa luova välivaihe monelle. Kotimme lähellä Isoa Numeroa myy nuori tyttö, joka on jo selkeästi saanut työnsä kautta Suomesta tuttuja. Hän siirtyy eteenpäin”, Pimiä sanoo.
Vappu Pimiä
Asuu Helsingissä, kakkoskoti Salossa.
Tunnettu tv-juontaja muun muassa ohjelmista Big Brother Talk Show, Korkojen kera, Maajussille morsian.
Kesällä 2019 Pimiä kirjoittaa uutta kirjaa, lomailee ja kuvaa Maajusseja.
Syksyllä myyntiin tulee Pimiän ja Jokipiin pellavan yhteistyötuotteita.
Teksti Laura Rantanen
Kuvat Laura Oja
Tämä on Ison Numeron ilmainen näytejuttu, joka on julkaistu alunperin toukokuussa 2019. Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.