Stereotypiat ovat vaarallisia. Yhden kokemuksen perusteella tehdyt isot tulkinnat ovat helposti leimaavia. Isoa Numeroa myyvistä ihmisistä heitä, jotka kuuluvat Itä-Euroopan liikkuvaan väestöön, leimataan usein.
Maaliskuussa Helsingin Sanomat kirjoitti ilahduttavasti artikkelin, jossa stereotypioita ja niistä syntyviä pelkoja hälvennettiin.
Tietenkin joitakin ongelmia on aina, kun ollaan ihmisten kanssa tekemisissä. Onko osa mummoista törkeitä etuilijoita? Rikkooko osa pyöräilijöistä säännöllisesti liikennesääntöjä? Sisältääkö osa vakuutushakemuksista liioittelua ja tekaistuja vahinkoja?
Vastaus näihin kaikkiin on kyllä. Myös liikkuvaan väestöön kuuluu monenlaisia ihmisiä. Silti kokonaisia ihmisryhmiä ei saa leimata muutamien huonosti käyttäytyvien takia. Kaikki vakuutuksenottajat eivät valehtele tehdessään vahinkoilmoitusta.
Ison Numeron toimituksessa kävi tutustumassa toimittaja, joka teki Itä-Euroopan liikkuvasta väestöstä juttua Perjantai-ohjelmaan Ylelle. Ohjelma esitettiin 5.4. Toimittaja toisti usein kuullun kysymyksen: entä sitten ne väitteet, joissa romanikerjäläiset yhdistetään rikollisuuteen? Kannattaako antaa rahaa, kun jos joku mafiapomo kuitenkin kerää rahat?
Mafiauskomukset ovat syvässä. Helmikuun Ison Numeron haastattelussa Heikki Paasonen myös puhui mafiasta: ”Ison Numeron myyjien ei tarvitse olla riippuvaisia jostain mafiasta, joka pakottaisi kadulle kerjäämään ja keräisi rahat.”
Uskomukset ovat syvässä, vaikka ne pohjautuvatkin vain harhaluuloihin. Tämän voi kuka tahansa todeta puhumalla kerjäläisen (tai vaikka nykyisin lehteä myyvän entisen kerjäläisen) kanssa.
Kannattaa uskoa myös poliisia: kerjäämisen taustalla ei ole järjestäytynyttä rikollisuutta. Tämä poliisi totesi viimeksi Helsingin Sanomissa.
Samaan aikaan on sanottava, että on totta, että Helsingissä on rikollisia. On huumekauppaa ja on varmasti myös seksityöhön liittyvää ihmiskauppaa.
Uskomukset ovat syvässä, vaikka ne pohjautuvatkin vain harhaluuloihin.
Kerjääjälle voi antaa rahaa. Ison Numeron voi ostaa ja sillä tukea yksilöä, joka etsii parempaa elämää.
Kaikki lehteen haastatellut romanitaustaiset myyjät kertovat elämästään seuraavaa: omassa kylässä ei ole mahdollisuuksia työhön, oli lähdettävä etsimään töitä tai kerjuulle.
Lue esimerkiksi Juberinan elämästä. Lapset ovat sukulaisten hoidossa, lapsilisä on noin 20 euroa kuussa. Vanhemmat haluavat lapsilleen paremman elämän.
Isolla Numerolla on nollatoleranssi huonoon asiakaspalveluun. Jos sinulta kerjätään rahaa ostotilanteessa, ota meihin yhteyttä. Ison Numeron myyntityö on monelle ensimmäinen oikea työpaikka ja sääntöjen oppimiseen voi joskus mennä aikaa.
Meille toimituksessa on tärkeää, että myynti on sujuvaa ja helppoa. Se on niin lukijan kuin myyjänkin etu.
Hannele Huhtala
Päätoimittaja
Tämä on Ison Numeron ilmainen näytejuttu, joka on julkaistu alunperin huhtikuussa 2019. Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.