Luonnossa viihtyvä Yona levittää keikoillaan rauhan ja rakkauden sanomaa.
Indien supertähtenä tunnettu laulaja-lauluntekijä Johanna Rasmus on keikkamatkoilla Yona, joka ei tee asioita pienesti. Silloin ”pienetkin asiat ja tunteet ovat isoja ja maailmat räjähtävät.”
”Sitten tulen kotiin tänne syrjäseuduille ja viihdyn erakkona. Menen koiran kanssa metsään. Pian lähden Rukalle, ja siellä päivän kohokohta on varmaan pieni päivävaellus.”
Neljä vuotta sitten Yona hankki ajokortin, ja siitä asti hän kertoo olleensa alituiseen tien päällä. Se tuntuu vapaudelta.
”Autoilusta minulla on myös huono omatunto. Minun ei ole ollut mahdollista ostaa supervähän kuluttavaa sähköautoa. Ja koetan myös käyttää julkisia”, Yona sanoo.
Hän antaa haastattelun ”harvinaislaatuisesti” kotoaan Jyväskylästä, jossa hän on asunut nyt pari vuotta Vanja-koiran kanssa. Jyväskylään Yona ihastui jo vuosituhannen alussa opiskeluaikoinaan, jolloin hän asui siellä pari vuotta.
Sen jälkeen hän asui melkein 20 vuotta Helsingissä, kunnes alkoi poikkeusaikana kaivata maisemanvaihdosta.
”Minulle tulee heti luonnosta rauhoittunut olo. Luonto on minulle tärkeä ja se muistuttaa myös siitä, että olen itse osa luontoa.”
Yona kertoo saavansa yhteyden luontoon vaikka Helsingin Tokoinrannassa. Riittää, kun menee lähimpään puistoon nojaamaan puuhun ja kuuntelee linnun laulua.
”Luonto ei pyydä mitään, eikä se vaadi. Luonto ei syyllistä meitä siitä, että me tuhotaan sitä.”
Yonan puhuessa tunnelmat vaihtuvat nopeasti rauhan ja rakkauden hippiaatteesta maailmanloppufantasioihin. Hän kertookin olevansa impulsiivinen ja vahvasti tunteva ihminen.
”Aina välillä fantasioin apokalyptisesta tilanteesta. Mietin miten toimisin, jos kaikki sähköt katkeaisivat. Minulle se olisi aika helppoa, sillä minulla on pieni mummonmökki maalla. Sinne saa kaivosta veden ja saunasta lämmön. Olen kykenevä tekemään tulet ja perusjutut”, Yona miettii.
Hän kokee, että juuri luonnossa retkeily on opettanut hänelle apokalypsissa tarvittavia taitoja.
”Jo yhden yön vaelluskin opettaa paljon. Miten vuolla sytykepaloja ja leiriytyä.”
Sitten hän lisää nopeasti:
”Puhuessani luonnosta, retkeilystä ja selviytymistaidoista ei tarkoitukseni ole sanoa, että olen kova muija, vaan haluan korostaa luonnon kokemisen merkitystä. Sitä, kun istut kalliolla ja pysähdyt kokemaan sitä. Silität sammalta.”
Yona kertoo, että olisi valmis luopumaan ylenpalttisesta mukavuudesta, jotta maapallo voisi säilyä tulevaisuudessakin elinkelpoisena.
”Olen ottanut nyt uuden moton elämääni: ’Luovu kaikesta turhasta.’ Koetan toteuttaa sitä, lähden sitten retkelle tai keikkamatkalle. Tai jos ajattelen ympärilläni olevia ihmisiä. Luovun siitä, mikä ei anna minulle mitään.”
Hän kantaa huolta ympäristöstä ja pyrkii olemaan omistamatta turhia asioita. Esimerkiksi vaatteita hän ei osta juuri koskaan uutena.
”Elämme mielettömän mukavuuden keskellä. Minua ei yhtään haittaisi, jos yhteiskunnan tasolla päätettäisiin vähentää niitä maapallon hyväksi.”
Yona nostaa esille esimerkiksi Venäjän hyökkäyssotaa seuranneen sähkökriisin viime syksynä. Sen aikana ihmiset saivat nopeasti säästettyä merkittävän paljon sähköä.
Hän toivoisi päättäjiltä vastaavia kollektiivisia päätöksiä, jotka kannustaisivat ihmisiä ympäristön kannalta kestävämpään elämään.
Mä aion nyt vaan olla
oo säki vaa
Sä voit vaan olla
sinä ja elää vaa
Vuonna 2021 julkaistua Uni johon herään -albumia kutsuttiin kriitikkojen arvosteluissa esimerkiksi väkeväksi, iholle tulevaksi, mykistäväksi, syväksi ja artistin virstanpylvääksi.
”Kahdeksas albumi tehtiin yhdessä Tapiola sinfoniettan kanssa. Työ oli massiivista soinniltaan ja se myös jakautui monen tekijän kesken. Samalla kun teimme sitä levyä, halusin vastapainoksi sellaista musiikkia, mitä tehdään vaan kahdestaan studiossa.”
Yhdeksäs levy alkoi syntyä.
Huhtikuussa Yona keikkaili bändinsä kanssa eri puolella Suomea ja kesän laajalla kiertueella hän esiintyy esimerkiksi Helsingin Flow-festivaalilla, Turun Kesärauhassa ja Seinäjoen Provinssissa.
Ensi vuonna ilmestyvältä albumilta on julkaistu maaliskuun lopussa single nimeltä Rauhaa ja rakastella, josta jutun sitaatit ovat.
”Mä koen, etten ole kauhean trendikäs, kun oon sellainen, että mulla on paljon rakkautta ja haluan jakaa sitä. Toivon, että ihmiset voisivat antaa toisilleen anteeksi ja päästä eteenpäin.”
Lisääntynyt yhteiskunnallinen vastakkainasettelun ilmapiiri ja rikkovat some-keskustelut eivät puhuttele Yonaa lainkaan.
”Meidän pitäisi pystyä nousemaan välillä noiden vastakkainasettelujen yläpuolelle. Minusta sivistys ja ihmisyys on sitä, että kehitytään ajattelemisessa.”
Yona siteeraa ulkomuistista Jukka Kuoppamäen kappaletta:
”Ei ruusu voi ruusummaksi tulla, mä enemmän voin olla ihminen.” Rakastan sitä biisiä! Se on juuri noin! Ihminen voi opetella olemaan enemmän ihminen ja siihen täytyy tukea, Yona sanoo.
Yonasta tässä ajassa tarvittaisiin rauhaan ja rakkauteen kannustavia tekoja enemmän kuin koskaan.
”Nyt kun on sotakin, niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä eteenpäin. Meidän on puhuttava siitä, että sota loppuu, ja oikein vahvistaa yhdessä sitä tahtotilaa.”
Yona sanoo kokevansa itsensä usein jossittelevaksi vätykseksi. Enemmänkin voisi tehdä.
”Minulle on alkanut nousta vähän pintaan taas se uhma, joka oli parikymppisenä, kun niitä katuja vallattiin”, hän sanoo.
Yona pohtii, että hänellä on ehkä meneillään pieni identiteettikriisi.
”Että ei, ei, mä en suostu tähän. Olen puolessa välissä elämääni, en halua elää näin. Uskon parempaan ja uskon, että me pystytään suomalaisina ja yhteiskuntana parempaan. Voimme olla kannustavampia ja rakastaa enemmän. On tosi jeesustelevan kuuloista sanoa ääneen, mutta niin se on!”
Nykyään Yona julistaa keikoilla olevansa helluntaipastorin tytär ja jatkaa, että nykyään hän ei kuulu enää siihen yhteisöön, mutta:
”Uskallan sanoa, että hippiaate kuuluu kaikille! Huudettuani sen ääneen ihmiset aina hurraavat! Jossain Seinäjoella, tiedätkö?”
Yona on kokenut voimakkaasti, että yhteyden lisäämiselle ja positiiviselle rauhan sanomalle on tilausta ympäri Suomea.
”Ihmiset kaipaavat sitä. Toivon, että se trendi kasvaa. Ja vaikka se tuntuisi tekopyhältä ja opportunistiselta, niin olisi se parempi trendi kuin joku muu.”
Yona kertoo nähneensä sellaisenkin trendin, jossa ollaan kyynisiä ja kuppikuntaisia. Hänestä kevään Euroviisujen Käärijä-ilmiö oli todella tervetullut, koska se yhdisti ihmisiä positiivisella tavalla. Yona itse kertoi jo ennen Euroviisuja olevansa Käärijä-fani.
Käärijä näytti senkin, että omaan juttuunsa uskomalla ja vilpittömällä tekemisellä on mahdollista päästä pitkälle. Moni yhdistää myös Yonaan muusikkona aitouden ja vilpittömyyden. Toinen hänen omista ajankohtaisista motoistaankin kuuluu: ”Keskity mahdolliseen.”
”Toisesta vaihtoehdosta, eli itsensä ja muiden negatiivisesta arvostelusta ei ole mitään hyötyä. On paljon parempi keskittyä vaikeissakin tilanteissa siihen, että tästä voi tehdä rakentavan esimerkin ja oppia siitä”, hän sanoo.
Viime vuonna Yona osallistui Vain elämää -tv-sarjaan. Hän ei ollut aikaisemmin osallistunut niin isoon tv-tuotantoon.
”Huomasin, että minulta lähti joitain seuraajia, kun lähdin sarjaan mukaan. Jotkut heistä ajattelivat, että katoan sinne viihdekoneiston rattaisiin. Toisaalta sarjan myötä tuli paljon uusia seuraajia, jotka ihmettelivät, että miksi he eivät olleet aiemmin kuulleet musiikkiani”, Yona sanoo.
Hän toisaalta ymmärtää kriittisiä ajatuksia, muttei itse koe, että hänellä olisi joku tietty skene, jonka rajoissa olisi pysyttävä.
Yonan nimeen yhdistetään usein termi taidemusiikki, mutta hän itse ei ole halunnut koskaan miellyttää mitään “tiettyä kuppikuntaa”. Indien supertähti on osallistunut vuonna 2013 Tangomarkkinoillekin.
Yona ei ymmärrä, miksi hänen pitäisi rajoittaa tekemistään johonkin tiettyyn muottiin. Hän kertoo rakastavansa myös iskelmää ja haluavansa laulaa kansan sydämiin. Hän sanoo, ettei halua olla kategorioissa indie eikä iskelmä, vaan “ihan kaikkea.”
”Jos haluan laulaa taidemusiikin lisäksi tangoa, niin miksi se olisi pois muusta tekemisestä? Onni on, etten kaipaa mitään mieletöntä menestystä. Olen ihan fine tämän menestyksen kanssa, mikä minulla on nyt. Eikä mikään menestys ja ura edes ole suora viiva”, Yona sanoo.
”Luin juuri Katri Helenan elämäkerran, ja itkin varmaan kaksikymmentä kertaa. Mikä ihminen ja ura! Hän puhuu myös rauhan aatteesta ja on ihan uskomaton tyyppi”, Yona kertoo.
Yona nauraa olevansa itse vasta aloittamassa uraansa. Hän on tehnyt musiikkia ammattimaisesti nyt kaksikymmentä vuotta.
”Katri Helena on tehnyt joku 60 vuotta!”
Teksti Laura Rantanen
Kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen
Tämä on näytejuttu kesäkuun 2023 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2022 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen noin 280 hengelle.