Viisi vuotta sitten kesäkuussa avattiin Kiasman edustalla ensimmäinen laatikko painotuoreita Iso Numero -lehtiä. Oli harmaa sateinen aamu ja paikalla enemmän toimituksen väkeä kuin ketään muita. Minulle on kerrottu, että lehden idea oli vielä niin tuntematon, että myyjiä piti lahjoa ottamaan lehtiä myyntiin. Alkukankeuden jälkeen muutaman tuhannen lehden painos meni kuin kuumille kiville ja into jatkaa projektia jäi.
Viisivuotiaan tarinaan liittyy kaikenlaista, mutta enimmäkseen onnistumisia. Matkan varrella muun muassa painokset ovat moninkertaistuneet ja myyjien usko lehteen on nykyisin vankka. Onnistumisiin lasketaan myös se, että viisivuotissynttäreitään juhliva Iso Numero ilmestyy tänä vuonna neljä kertaa.
Pari vuotta sitten tehdyn ulkoasu-uudistuksen myötä lehti näyttää myös oikeasti upealta ja kivalta selailla. Syksyllä 2015 lehti palkittiin kulttuuriministerin toimesta ja saimme paljon kansallista huomiota. Palaute siitä, että työmme on tärkeää, on ihana kuulla lukijoilta, myyjiltä ja toki myös ministereiltä. Iso Numero myös hyväksyttiin mukaan kansainväliseen katulehtien verkostoon INSP:iin, jonka kautta on tarkoitus hankkia uusia ideoita ja tekemisen tapoja maailmalta.
Maailmalla yksi merkittävä syy köyhyyteen on henkilöpapereiden puuttuminen. Unicefin arvioiden mukaan maailman alle 5-vuotiaista lapsista yksi neljännes jää koko maailmassa rekisteröimättä. Syntymätodistuksen puuttuminen johtaa usein siihen, ettei lapsi pääse osalliseksi terveydenhuollosta tai kouluun. Helsingin Diakonissalaitos kampanjoi tänä keväänä tässä asiassa, sillä myös EU-romanien taustalla on köyhyyttä, joka johtuu osittain siitä, että heillä ei ole hankittuna henkilöpapereita.
Parhaimpina päivinä lehteä pystyy myymään kymmenisen kappaletta. Tuntipalkka ei ole huikea, eikä joka päivä todellakaan ole jokaiselle myyjälle paras mahdollinen. Näistä seikoista huolimatta myyjien kertomukset todistavat sitä, että jokaisella myydyllä lehdellä on merkitystä. Muun muassa monessa Bulgarian ja Romanian pikkukaupungissa tai kylässä Ison Numeron tuloilla maksetaan lasten koulumaksuja, hankitaan kirjoja ja eväitä sekä ostetaan vaatteita päälle.
Viisivuotias lapsi on monessa asiassa itsenäinen, aloitteellinen ja sopeutuva, mutta samalla tarvitsee vielä paljon hoivaa. Kuten lapseen, toimitus suhtautuu lehteensä innostavana vanhempana ja ajatus on kasvaa sen kanssa yhdessä maailmaa havainnoiden ja ihmetellen.
Isoa Numeroa lähdettiin tekemään sillä hengellä, että Suomi on tasa-arvoinen, solidaarinen ja suvaitsevainen yhteiskunta, jonka kaduilla ei ole sijaa rasismille ja vihapuheelle. Tämä usko elää – vaikka valitettavasti viime vuosina onkin otettu takapakkia niin poliittisilla areenoilla kuin julkisessa keskustelussa.
Lapsissa on kuitenkin myös maailman toivo. Viisivuotias Iso Numero ponnistaa eteenpäin, rakentaa siltoja ja pyrkii vähentämään köyhyyttä – lehti kerrallaan.
P.S. Joillakin myyjillä on tarjota Iso Numero -tarra tämän lehden väreissä. Voit liimata tarran vaikka lompakkosi takasyrjään ja sitä osoittamalla viestiä, että uusin lehti on jo ostettuna. Olemme saaneet palautetta, että saman myyjän kohtaaminen esimerkiksi rautatieaseman vilskeessä useita kertoja viikossa on aiheuttanut lukijoissa epämukavuutta: lukijat haluavat kertoa, että olen kyllä solidaarinen, mutta tämän lehden olen jo ostanut. Nyt tarra on viestintäväline, jos sattuu että myyjän kanssa ei löydy yhteistä kieltä.
Onnistuiko kokeilumme? Kerro toimitukselle osoitteeseen toimitus (at) isonumero.fi!
Hannele Huhtala
Kirjoittaja on Ison Numeron päätoimittaja.