Tämän kesän kuuma puheenaihe Suomessa ei ole ollut sää, vaan hallitusohjelma.
Kesäkuu päättyi sekä töissä että vapaa-ajalla keskusteluilla siitä, miten muutokset tulevat vaikuttamaan ystävien ja kollegoiden mahdollisuuksiin esimerkiksi pärjätä jatkossa keikkatöillä, asua Helsingissä tai edes pysyä Suomessa.
Ohjelma herätti monta isoa kysymystä, joihin palattaneen vielä monta kertaa. Asunnottomuustoimijoille pisti silmään erityisesti tämä: hallitus sanoo sitoutuvansa pitkäaikaisasunnottomuuden poistoon vuoteen 2027 mennessä ja ”kohdistaa tukia heikoimmassa asemassa olevien asumisen turvaamiseen”.
Hienoa! Mutta onko näin, kysyy ohjelmaa tarkemmin lukeva. On helppo sanoa, että asunnottomuuden poistamiseen tähdätään, mutta pelkät sanat eivät riitä. Todellisuudessa monet hallituksen toimenpiteistä saattavat lisätä asunnottomuutta.
Asunnottomuustavoitteen saavuttamista vaikeuttaa muun muassa se, että hallitus aikoo leikata asumistuesta, vaatia toimeentulotukea saavia maksamaan omavastuuosan asumisesta, helpottaa asuntojen hallintaanottoa ja vähentää vähävaraisille suunnattua ARA-asuntotuotantoa, listasi Sininauhasäätiö.
Myös Vailla vakinaista asuntoa (VVA) ry:llä ollaan huolissaan siitä, että hallituksen linjaukset – etenkin asumis-, sosiaali- ja työttömyysturvan leikkaukset – tulevat kasvattamaan maksuongelmia ja asunnottomuusriskiä.
Ne vaikeuttavat monien epävarmassa tilanteessa elävien, myös matalapalkka-alojen ja pätkätöitä tekevien, mahdollisuuksia pärjätä. Maahanmuuttolinjausten myötä myös paperittomia asunnottomia saattaa tulla lisää.
”Tulevalla hallituksella tuntuu olevan aika vähän ymmärrystä ja tietoa siitä, millaisia syitä asunnottomuuden ja eriarvoistumisen taustalla on”, VVA päättää kannanottonsa, jossa se kritisoi hallitusta asiantuntijoiden sivuuttamisesta.
Asunnottomuuden poistamiseen kun ei liitä pelkkä asunto. Siihen tarvitaan laajalti ennaltaehkäisevää politiikkaa ja riittävä sosiaaliturva, jolla sen asunnon saa maksettua. Se tarkoittaa paitsi päihdehoitoa, lastensuojelua ja mielenterveyspalveluita, myös oikeutta kohtuullisen palkkaan ja toimeentuloon – eli heikoimpia tukevaa ja eriarvoisuutta vähentävää politiikkaa. Sitä ei tehdä säästämällä köyhiltä.
P.S. Tässä Isossa Numerossa ei kuitenkaan puida pelkästään hallitusohjelmaa, vaan teemaan on viime kesiltä tuttuun tapaan kirjallisuus. Mukana on myös tekstejä neljältä eri kirjailijalta tai runoilijalta. Lukuhetken voi aloittaa vaikka Ahmed Zaidanin runosta Suomi ei ole poliittinen puolue (sivu 39). Lukunautinnollista kesää!
Veera Vehkasalo
Päätoimittaja
Tämä on näytejuttu heinäkuun 2023 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2022 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen noin 280 hengelle.