Seksi ja seksuaalisuus ovat yhteiskunnallisia aiheita, mutta ihania myös ihan itsessäänkin, kirjoittaa päätoimittaja Veera Vehkasalo.
Tajusin kirjoittaneeni tänä vuonna jo kaksi juttua, joissa itsetyydytys on heti ensimmäisessä lauseessa. Tämä taitaa sitten olla kolmas. Se oli ehkä vähän yllättävä havainto, sillä vaikka kirjoitan työkseni, niin harvoin seksistä. Mutta se sopii toki oivallisesti aloitukseksi lehteen, jonka kansihaastattelussa on juuri Runkkarin käsikirjan kirjoittanut toimittaja Ina Mikkola.
Arvasitkin ehkä jo, että tässä lehdessä keskitytään etenkin seksiin ja seksuaalisuuteen. Ja vähän myös rakkauteen ja hyvinvointiin. Viimeistään tässä vaiheessa joku aina kysyy, että eikö tätä tule jo riittävästi joka tuutista.
No, kyllä ja ei. Kuten aihetta monin tavoin työssään pohtinut Mikkolakin haastattelussa toteaa: olemme kaupallisen ja yliseksualisoidun kuvaston ympäröimiä, mutta juuri siksi meidän pitää puhua avoimesti siitä, minkälaista maailmankuvaa se luo. Ja vähän rikkoa aiheen ympärille rakentuneita tabuja, jotta pääsemme käsiksi itse asiaan – joka liittyy myös yhdenvertaisuuteen ja ihmisoikeuksiin.
Sillä seksi ja seksuaalisuus sekä niihin liittyvät ihmissuhteet ovat aiheita, joissa valta ja sen käyttö näkyvät usein erityisen selkeästi. Mitä saa tehdä? Kuka? Kenen kanssa? Millä tavalla? Missä? Miltä saa näyttää? Se, että pääministerin kaula-aukko on koko viikon puheenaihe ja että muistisairaiden seksuaalisuus näyttäytyy usein pelkästään ongelmana, ovat molemmat osa paljon suurempia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Siitä, ketä kontrolloidaan ja miten, kenen hyvinvointi ja autonomia on tärkeää. Kuka unohtuu tai piilotetaan. Ja kuka pääsee pälkähästä, teki mitä tahansa.
Siksi nostimme aiheen tämän numeron keskiöön. Mukana on myös rakkautta ja parisuhdeasiaa, sillä ne toki liittyvät tiiviisti intiimeihin suhteisiin. Yhtä parisuhdekulttuurin tavoista, sekä siihen liittyviä ennakkoluuloja, käsitellään Kristiina Markkasen ja Saara Mansikkamäen jutussa järjestetyistä avioliitoista.
Ainoa keino tehdä suhteisiin, seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä epätasa-arvoisia ja kontrolloivia rakenteita näkyväksi, on puhua asiasta. Vaikenemisen ja piilottelun leima on yhä aika syvällä. Minullekin, kun tajusin alussa mainitun faktan jutuistani, tuli heti tarve todeta, että molemmat käsittelivät oikeasti ihan yhteiskunnallista kysymystä. Mutta miksi? Sillä seksi ja seksuaalisuus, jos mitkä, ovat yhteiskunnallisia aiheita. Ja myös tärkeitä ja ihania asioita ihan itsessäänkin. Siksi toivoisi, että seksuaalisen hyvinvoinnin edistämiseen panostettaisiin Suomessakin paremmin (siitä lisää sivulta 34 alkaen).
Nautinnollisia lukuhetkiä!
Veera Vehkasalo
Päätoimittaja
Tämä on näytejuttu marraskuun 2020 Isosta Numerosta. Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.
Vuonna 2019 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen yli 270 hengelle. Lehden myyjät ansaitsivat yhteensä yli 242 000 euroa tuloja.