Rap-musiikki ja nuorisorikollisuus on liitetty yhteiskunnallisessa keskustelussa viime vuosina usein yhteen. Miten ne liittyvät toisiinsa – vai liittyvätkö?
“Mä en kommentoi, mä en oo niinku noi
Vastaan vaa mun nimee, muuten mä en
kommentoi
Mä en tunne noit, mä en oo kuullu noist
Usko, mä en oo ikin ees nähny noit”
Cavallini-nimellä rap-musiikkia tekevä Mahdi Mohamud Yahue päätyi Suomessa uutisiin viime vuonna, kun Helsingin käräjäoikeudessa oli niin sanottu “katujengioikeudenkäynti.”
Syyttäjän mukaan Kurdish Mafian johtohahmo, räppäri Milan Jaff oli yhdessä Cavallinin kanssa yrittänyt tappaa espoolaisjengi L-Cityn johtohahmon ”tai jonkun muun samaan jengiin kuuluvan jäsenen.”
Oikeudessa esitettiin todisteena musiikkia. Oikeudenkäynnin yhteydessä poliisi kommentoi, että pääkaupunkiseudulla olisi kymmenkunta ”vastaavaa gangsta rap -jengiä tai katujengiä.
Syytetyt kiistivät minkään rikollisryhmän olemassaolon ja siihen kuulumisen. Heidän mukaansa heitä ei yhdistänyt katujengi, vaan kaveruus ja musiikin tekeminen.
”Mä en kommentoi, mä en kommentoi
Älä kysy mitää, mä en kommentoi
Postaa kuva, fanit kommentoi
Sori konstaapeli mä en kommеntoi”
Suomalaiset oppivat uuden termin jo ennen vuoden 2022 oikeudenkäyntiä. Huhtikuussa 2021 mediaan ilmestyi ensimmäistä kertaa englanninkielinen sana ”roadman.” Sitä käytettiin etenkin maahanmuuttajataustaisista nuorista, jotka pukeutuivat tiettyihin merkkivaatteisiin, kuuntelivat ”gangsta rappia”, kantoivat mukanaan teräasetta ja oireilivat rikoksilla ja väkivallalla. Keskustelu koski lähinnä yläkouluikäisiä nuoria.
”On se selkeä ilmiö. Ajatuksena on, että ’en kuulu yhteiskuntaan ja olen yhteiskuntaa vastaan’. Mennään huppu päässä ja kannetaan keklua [puukkoa]. Ollaan kovempia kuin oikeasti ollaan”, kuvaili tiimipäällikkö Heikki Turkka Aseman lapset -järjestöstä syyskuussa 2021 MTV Uutisille kyseistä ilmiötä.
”He yrittävät tehdä gangsta-maailmasta kiinnostavaa ja kokevat olevansa kiinnostavampia, kun jotain postaavat”, Turkka kommentoi nuorten sosiaalisen median julkaisuja.
Roadman-keskustelu käynnistyi aikana, jona Suomessa oltiin erityisen huolissaan nuorten poikkeusaikana lisääntyneestä pahoinvoinnista ja katuväkivallasta.
Samaan aikaan käytiin keskustelua myös maahanmuuttajataustaisten nuorten aikuisten katujengeistä. Näiden jäsenet olivat poliisin mukaan vanhempia kuin yläkoululaiset pikku roadmanit, noin parikymppisiä. Myös heidän toimintaansa yhdistettiin rap-musiikki.
Keskustelut alkoivat sekoittua toisiinsa.
Teksti Laura Rantanen
Kuvat Mirkka Hietanen
Tämä on ote jutusta, joka löytyy kokonaisuudessaan lokakuun 2023 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2022 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen noin 280 hengelle.