Asumisen vakaus on mielestäni eräänlainen hyvinvointiyhteiskunnan kanarianlintu.
Viimeistään jos ihmiset alkavat menettää kotejaan, yhteiskunnan pitäisi huomata, että jotain on pielessä.
Toisaalta nyt happi alkaa loppua niin selvästi monelta eri suunnalta, ettei meidän tarvitse edes odottaa kanarianlinnun pökertyvän. Huonoista talousnäkymistä on puhuttu jo kauan, mutta leikkausten ja hinnannousujen yhteisvaikutus yhteiskunnan vähäosaisiin tuskin tulee yllätyksenä.
Ainakaan se ei ole yllätys ruohonjuuritasolla työtä tekeville. Kun tein haastatteluja tämän Ison Numeron häätöjä ja vuokranmaksuvaikeuksia käsittelevää juttua varten, kuulin samaa monelta taholta. Viime vuodet eivät ole olleet helppoja, mutta nyt tilanne kärjistyy entisestään. Auttavissa kanavissa näkyy, että pulassa ovat paitsi työttömät, myös monet työssäkäyvät pienituloiset.
Pulassa ovat paitsi työttömät, myös monet työssäkäyvät pienituloiset.
Elokuun alusta Suomessa on puhuttu siitä, että alkuvuonna häädöt lisääntyivät hälyttävästi. Tänä vuonna Helsingissä häätöjen määrä nousi tammi-heinäkuussa 26 prosenttia verrattuna viime vuoden samaan ajanjaksoon, Tampereella vielä rajummin. Trendi on sama monissa muissakin kaupungeissa, ja yhteensä häädöt ovat Suomessa lisääntyneet tuona aikana lähes neljäsosan.
Pahimmillaan vuokranmaksuvaikeudet ja häädöt ajavat ihmiset asunnottomiksi. Sininauhasäätiön projektipäällikkö Antti Kaajakari muistuttaa, että etenkin Helsingin häätöjen määrä lupaa huonoa. Pääkaupungissa väkeä on eniten ja myös häätöjä määrällisesti eniten, viime vuonna yhteensä 4361.
Aiemmin Helsingissä kehitys on ollut niin positiivista, että se on pitänyt koko Suomen asunnottomuusluvut laskussa – monissa muissa kaupungeissa tilanne ei ole viime vuosina ollut yhtä hyvä.
Suomea on pidetty pitkään asunnottomuuden hoidon mallimaana, eikä asunnottomuus karannut käsistä edes 90-luvun laman aikana. Itse olen sanonut Suomen asunnottomuustilastoja ihaileville ulkomaalaisille, että kyse on paljon laajemmasta asiasta kuin vain siitä, että asunnottomille tarjotaan asuntoja. Asunnottomuuden ennaltaehkäisy vaatii laajaa hyvinvointivaltion politiikkaa.
Asunnottomuustilanne huononee, jos tuo kokonaisuus alkaa rapistua. Se tulee ihan eri tavalla kalliiksi.
Kaajakari pelkää, että tänä vuonna asunnottomuus nousee ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1987. Onko Suomella siihen varaa?
P.S. Iso Numero on yksi niistä tahoista, joiden työ köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi on uhattuna leikkausten takia. Lue joukkorahoituskampanjastamme sivulta 18 tai osoitteesta www.isonumero.fi/joukkorahoitus
Veera Vehkasalo
Päätoimittaja
Tämä on näytejuttu syyskuun 2024 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. 13 vuoden aikana Ison Numeron myyjät ovat ansainneet työllään yli 1,8 miljoonaa euroa tuloja.