Musiikkiteeman pariin lukijat johdattelee laulaja ja romaniperinteen tallentaja Hilja Grönfors. Lisäksi mukana asiaa tapahtuma-alan ahdigosta ja tasa-arvosta rap-musiikissa.
Grönfors on itseoppinut ja maailmaa kiertänyt muusikko, joka on omien sanojensa mukaan laulanut aina, kaksi- tai kolmivuotiaasta lähtien. Hän ei osaa kuvitella elämää ilman musiikkia.
”Jos en itse voisi elää musiikin kautta, olisin varmaan jossain hoitolaitoksessa”, sanoo ensi vuonna 70 täyttävä Grönfors. Yhtä tärkeää on romanikulttuurin välittäminen musiikin kautta myös kuulijoille.
”Musiikissa on kaikki, lämpö ja rakkaus toisia ihmisiä kohtaan, yhteenkuuluvaisuuden vahvistaminen, ilot ja surut.”
Koronan aikaan musiikkiin on liittynyt myös monia haikeita sävyjä. Pandemia hiljensi keikkalavat ja paljasti myös sen, miten turvattomassa asemassa monet alalla työskentelevät ovat.
Kulttuuri- ja tapahtuma ala työllistää noin 200 000 ihmistä, iso osa tekee keikkatöitä tai pyörittää pieniä yrityksiä. Tässä Isossa Numerossa neljä alan ihmistä kertoo, millaista on ollut elää koronavuosi Suomessa, kun työt loppuvat eikä tukea meinannut löytyä.
Mukana myös:
- Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta musiikkiin: Rap-musiikki on kasvanut marginaalista valtavirtaan ja muuttunut matkan varrella. Sen sisäisistä marginaaleista näyttäisi kasvavan myös genren valtavirran muutos, kirjoittaa Hanna Kauppinen.
- Elämämme ääniraidat: Yhdysvaltalaisen katulehden myyjät kertovat kappaleista, jotka ovat vaikuttaneet heidän tapaansa nähdä maailmaa.
- Vuorten voima ja vaarat: Kurdeille vuoristo on samalla tavalla tärkeä kuin metsä suomalaisille, kirjoittaa vuorilla syntynyt toimittaja ja dokumentaristi Rasoul Khorram.
Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä. Nyt voit maksaa myös MobilePaylla ilman käteistä!
Lehden voi myös tilata verkosta.