Suomen suosituin Lähi-idän kommentaattori, suomalais-irakilainen rauhanvälittäjä Hussein al-Taee on oppinut, ettei mikään ole pysyvää. Hän visioi tulevaisuutta, jossa turvataan demokratia, torjutaan ilmastonmuutos ja otetaan naiset mukaan rauhanneuvotteluihin.
Helsingin Etelärannassa, lähellä presidentinlinnaa, on CMI:n eli Crisis Management Initiativen toimisto. CMI on suomalainen konfliktinratkaisujärjestö, jonka presidentti Martti Ahtisaari perusti presidenttikautensa jälkeen vuonna 2000. Sen jälkeen konflikteista on tullut monimutkaisempia ja väkivaltaisempia, sillä maiden sisäisissä konflikteissa eivät päde sodan säännöt.
Hussein al-Taee palkattiin järjestöön lähes viisi vuotta sitten Irak-asiantuntijaksi ja hän on noussut näkyväksi mielipidevaikuttajaksi Lähi-Idän kysymyksissä. Al-Taee on suosittu kommentoija mediassa ja hän ottaa aktiivisesti kantaa Lähi-Idän ja Suomen yhteiskunnallisiin kysymyksiin sosiaalisen median kanavissaan.
“Parhaat sillanrakentajat päästävät erilaiset äänet kuuluviin. He sallivat tunteiden ja faktojen tulla esiin, oli sitten kyseessä koululuokka, työpaikan palaveri tai rauhanneuvottelut”, al-Taee sanoo.
Hussein al-Taee puhuu rauhantarinasta, joka saavutetaan ihmisiä osallistamalla.
Al-Taeen työhön kuuluu paitsi rauhanneuvottelujen järjestämistä maailmalla myös puhumista erilaisissa tilaisuuksissa rauhanfoorumeista kirjamessuihin ja kouluvierailuihin. Hänen mielestään sovittelun tulisi olla kansalaistaito, jota opetettaisiin kaikissa kouluissa. Lasten ja nuorten huolet ja unelmat ovat kaikkialla samat – aikuisten tehtävä on antaa heille mahdollisuuksia.
”Kaikki ansaitsevat reilun mahdollisuuden onnistua yhteiskunnassa.” Al-Taee tietää mistä puhuu, sillä lapsena hän pelkäsi hiekkamyrskyjä ja skorpioneja pakolaisleirin teltassa. Vuonna 1993 hänen seitsenlapsinen perheensä otettiin kiintiöpakolaisina Suomeen. Aluksi al-Taee tunsi olonsa ulkopuoliseksi hiekkalaatikkoleikeissä, mutta nyt hän moikkailee työkavereitaan rennosti Suomen entisen presidentin perustamassa tyylikkäästi sisustetussa toimistossa.
Hän ei osannut kuvitella uransa menevän näin. Mutta näin tämä meni, ja tästä eteenpäin al-Taeella on vahvoja visioita. Toimiston seinällä ja al-Taeen päässä aikajanat ovat pitkiä ja jokaisella tapahtumalla on merkitys.
Suomen johtajat voisivat oppia Lähi-idästä sen, kuinka tärkeää on turvata demokratia ja miten hauras rauha on.
Vuosi on vaihtumassa ja Suomella on edessään eduskuntavaalit. Asenteet tuntuvat kovilta, mutta al-Taee näkee Suomen maana, josta moni valtio voisi ottaa oppia. Suomen johtajat puolestaan voisivat al-Taeen mukaan katsoa Lähi-itää ymmärtääkseen, kuinka tärkeää on turvata demokratia ja miten hauras rauha on.
Täytyy pitää kiinni sananvapaudesta ja oikeuslaitos riippumattomana. Pitää panostaa koulutukseen ja dialogiin kansalaisten välillä, varsinkin haasteiden edessä.
”Haluan, että Suomessa on rohkaiseva ilmapiiri. Lähi-idässä sitä ei nyt ole. Siellä eliitti pelkää liikaa yhteiskunnallista liikehdintää. Suomessa ei tarvitse pelätä talouden ja yhteiskunnan muutosta, vaan voimme voimaantua siitä, jos vain lähestymme sitä oikein.”
“Suomi voisi oppia Lähi-idästä myös, miten siellä eläkeläiset voivat olla keskiössä ja elinkaarensa huipulla. He mentoroivat nuoria elämään ja antavat saamaansa takaisin”, al-Taee sanoo.
Al-Taee kutsuu työkseen ihmisiä juttelemaan. Juttelumahdollisuus järjestetään eristettyyn paikkaan, jotta osapuolet väistämättä tutustuvat toisiinsa. Tärkeintä on tehdä osapuolet toisilleen inhimillisiksi ja rakentaa luottamus. Joskus on laulettu karaokea ja käyskennelty puutarhassa. Sitä kautta päästään sopimaan käytännön asioista.
“Viidennessä kokouksessa CMI:tä ei yleensä enää tarvita, vaan osapuolet alkavat sopia intresseistä ja visioista keskenään.” Hussein al-Taee puhuu rauhantarinasta, joka saavutetaan ihmisiä osallistamalla.
“Tunnepurkauksia on monissa tilanteissa vaikea välttää ja ne voivat puhdistaa ilmaakin. Jos jollain on tarve huutaa, se on ihan fine, kunhan hän sen jälkeen pystyy istumaan aloillaan ja kuuntelemaan mitä sanottavaa muilla on.”
Vuoden 2019 vientituotteeksi al-Taee ehdottaa rauhaa.
“Kivenkova osaaminen rauhanvälityksessä on koko Suomen etu.”
Hussein al-Taee
Töissä Irak-asiantuntijana Martti Ahtisaaren perustamassa konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä.
Suosittu Lähi-Idän kommentaattori televisiossa ja sanomalehdissä.
Kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa parhaillaan kaunokirjallista teosta Hussein al-Taeen perheen elämästä.
Kirjoittaa tietokirjaa Irakista toimittaja Maria Mannerin kanssa. Asuu Vantaalla perheensä kanssa.
Al-Taee on juuri saanut tekstiviestin koskien Suomen kansalaista, jolla on viranomaisten kanssa vaikeuksia ulkomailla. Mies uskoo olevansa uhattuna. Tämän nuoren miehen auttaminen on osa al-Taeen henkilökohtaista missiota.
Miten al-Taee säilyttää oman mielenrauhansa kaiken sen tiedon kanssa, jota hänellä on? Nukkeihin kätketyt räjähteet, nälkään näännytetyt pikkulapset, kidutus, sorto, oman edun tavoittelu viattomien sivullisten kustannuksella?
“Kyllä mä itkenkin välillä. Joskus hoen voimia saadakseni itselleni, ettei uutta Isistä ei voi syntyä. Isiksen kaltaiset ryhmät imevät voimansa rakenteellisista epäoikeudenmukaisuuksista, jatkuvasta turvattomuudesta ja ihmisten nöyryyttämisestä.”
Al-Taee ei usko absoluuttiseen pahuuteen. Saamme kaikki syntyessämme hyviä ja huonoja kortteja. Riippuu pitkälti ympäristöstä, miten päädymme käyttämään korttejamme.
“Olen nähnyt, miten diktatuuri toimii. Se pyrkii viemään voimaa kaikilta itsenäisiltä toimijoilta ympärillään ja keskittämään valtaa itselleen. Epädemokraattinen yhteiskunta vaikeuttaa vapaiden toimittajien työtä, korruptoi oikeuslaitoksen ja äärimmillään tappaa toisinajattelijoita.”
Al-Taee sanoo, että yksi tärkeimmistä yhteisistä haasteista vuonna 2019 on ilmastonmuutoksen hillitseminen.
“YK:n, EU:n, kansallisten toimijoiden, yritysten, kansalaisjärjestöjen – meidän kaikkien on pakko terästää ilmastonmuutoksen vastaista toimintaamme. Emme voi puhua tulevaisuudessa vain hiilijalanjäljen pienentämisestä, vaan on puhuttava myös positiivisen kädenjäljen jättämisestä.”
Siihen tarvitaan voimakasta poliittista tahtotilaa.
“Olen työssäni nähnyt syvää poliittista korruptiota. Jos lähtisin mukaan politiikkaan, lähtisin sellaiseen politiikkaan, joka pitää huolta siitä, ettei demokratialta viedä voimaa.”
Eli näemme al-Taeen ehdolla joissakin kevään vaaleista?
“Politiikka on tärkeä vaikuttamisen työkalu, mutta pystyn jo nykyisessä työssäni vaikuttamaan merkittäviin haasteisiin.”
Kaiken muun edelle Hussein al-Taeen elämässä menee hänen oma perheensä. Hän jaksaa tehdä työtään, kun hänellä on ankkureinaan pienet lapset, jotka kyselevät, miksi maailma on sellainen kuin se on ja mitä isä tekee muuttaakseen asioita paremmaksi. Al-Taee sanoo, ettei voisi elää itsensä kanssa maailmassa, jossa hänen tytärtään vähäteltäisiin sukupuolen takia. Hän puhuukin näkyvästi sukupuolten tasa-arvon puolesta.
”Seksismi on portti muulle syrjinnälle. Tasa-arvo on portti muuhun oikeudenmukaisuuteen. Tasa-arvokeskustelussa ei ole kyse vain naisista ja miehistä, vaan siitä, ettei ketään katsota ylhäältä alas.”
Naisten määrä rauhanneuvotteluissa korreloi todistetusti kestävän rauhan kanssa.
CMI tekee päivittäin töitä lisätäkseen naisten osuutta rauhanneuvotteluissa. Se ei ole vain tasa-arvotyötä, vaan naisilta saadaan monipuolisempia näkemyksiä konfliktin syistä ja ratkaisukeinoista. Kestävän rauhan kanssa korreloi todistetusti naisten määrä rauhanneuvotteluissa.
“Naiset kysyvät eri kysymyksiä kuin miehet.”
Naisten sitoutuminen rauhaan on moniasteisempaa. Kun rauhanneuvotteluprosessia haastetaan uudenlaisilla ajatuksilla, tie on ehkä pidempi, mutta kestävämpi.
“Haluamme parhaat aivot mukaan. Jos joku nainen on merkittävä yhteiskunnallinen ajattelija, mutta hän ei lähde neuvotteluihin, ellei isä tai mies tule mukaan, niin me luomme tilan neuvotteluille hänen ehdoillaan”, al-Taee sanoo.
Itse al-Taee sanoo oppivansa tasa-arvosta lisää joka päivä.
“Kotiolot opettavat. Olemme molemmat töissä – se vaatii lapsiperheessä järjestelyjä ja rakkaudellisia neuvotteluja.”
Tänään on perjantai. al-Taee ja hänen vaimonsa ovat järjestäneet lapsille hoitajan kotiin ja menevät itse treffeille. Yhteisestä vapaa-ajasta on hyvä sopia, vaikka yhdessä asutaankin.
Teksti Laura Rantanen
Kuvat Laura Oja
Tämä on Ison Numeron ilmainen näytejuttu, joka on julkaistu alun perin joulukuussa 2018. Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjät pitää itsellään puolet kansihinnasta.