Touko-kesäkuun lehti on täynnä asiaa mielen kipuilusta ja hyvinvoinnista. Siinä rikotaan myyttejä mielenterveydestä, perehdytään pakolaispsykiatriaan ja sivutaan kolonialismin paineita psyykelle.
Lehden kansihaastattelussa on kirjailija Koko Hubara, joka ravistelee esikoisromaanissaan käsityksiä sekä äitiydestä, maahanmuuttajanaisista että mielenterveysongelmista.
”Halusin näyttää, että ihminen voi olla tosi vakavasti masentunut, sillä voi olla tosi itsetuhoisia ajatuksia ja silti se on ihan siisti, käy töissä, kertoo vitsejä, hymyilee, rakastaa lastaan, laittaa ruokaa, tekee ihan normaaleja juttuja. Sitä ei mun mielestä osata nähdä. Ja se näkyy palvelujärjestelmässä”, Hubara pohtii Bechi-kirjansa päähenkilöä.
Freelance-kirjoittajan työ ja aktivismi on myös koetellut Hubaran oman jaksamisen rajoja. Nyt hän opettelee sanomaan ei ja yrittää muistaa, että kirjoittaminen voi riittää yhteiskunnallisena ja poliittisena tekona.
”Jos itselläni ei ole voimavaroja, en pysty antamaan niitä toisille enkä edistämään muutosta”, hän tiivistää.
Mukana myös paljon muuta, kuten:
- Karjalaiset. Karjalan kieltä on puhuttu Suomessa yhtä kauan kuin suomeakin. Sotien jälkeen puhujien määrä väheni viidesosaan. Nyt karjalan kieli on mainittu hallitusohjelmassa ja uusi polvi ottaa kulttuuria haltuun – mutta miltä vähemmistökielen ja sen puhujien tulevaisuus Suomessa näyttää?
- Eatnameamet-dokumentti. Ohjaaja Suvi West (Doavtter-Piera Suvi Máret) koki, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä kansansa tilanteesta elokuva.
- Pakolaispsykiatrian poliklinikalla Tampereella halutaan palauttaa hoitoon päässeiden ihmisten luottamus muihin ihmisiin ja siihen, että arjen voi saada sujumaan. Lähes puolet potilaista on joutunut kidutetuiksi.
- Psykiatri-klovni. Psykiatri Flavio Falcone pukeutuu klovniksi ja luukuttaa räppiä Sao Paulon pahamaineisissa kortteleissa päästäkseen hoitamaan kadulla asuvia ihmisiä.
Huom: Tämä numero ilmestyi koronapandemian vuoksi poikkeuksellisesti vasta 19.5. kuun alun sijaan. Se on myynnissä touko-kesäkuun ajan.
Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2020 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen yli 280 hengelle. Lehden myyjät ansaitsivat yhteensä yli 190 000 euroa.