Huhtikuun Isossa Numerossa puhutaan taiteesta. Millainen voima ja merkitys sillä voi olla – ihan kenelle vain?
Kansihaastattelussa nykytaiteilija Pilvi Takala puhuu jännittävästä tavastaan tehdä taidetta: hän ottaa erilaisia rooleja ja tarkastelee sitä kautta yhteisöjä. Hän esimerkiksi soluttautui vartijoiden työyhteisöön teoksessa Valvonnan alla, joka on tällä hetkellä esillä Espoon modernin taiteen museo Emmassa.
Työskennellessään vartijoiden parissa Takala tutki, mitkä asiat estävät häntä vartijana toimimasta siten, että hän voisi olla tyytyväinen itseensä. Hän huomasi, että vartijoiden kesken kollegan ylilyönteihin tai väärinkäytöksiin voi olla vaikea puuttua.
”Vanhempi kollega voi tietää miten toimitaan uudessa, yllättävässä tai vaarallisessa tilanteessa. Siellä ei voi vain alkaa sooloilemaan.”
Nykytaiteesta nykykansantaiteeseen: millaista taidetta tehdään koulutetun taidemaailman ulkopuolella? Tässä lehdessä on laaja juttu itseoppineiden taiteilijoiden ITE-taiteesta, jota löytyy Suomen takapihoilta satamäärin. Omintakeiset ITE-teokset ovat viime aikoina alkaneet kiinnostaa laajempia yleisöjä aina museoita myöten. Ilmiö on tuonut taiteilijoille itsetuntoa ja asemaa yhteisöissään.
”Ennakkoluuloisetkin ihmiset ovat oivaltaneet, että ei se taiteilija ole vain sekopää, joka kiusaa naapureita omituisilla teoksilla. Sillä on joku nimikin, mitä hän tekee”, sanoo taiteilija Veli Granö, joka on tutkinut ja tuonut esiin ITE-taidetta 80-luvulta lähtien.
Lehdessä myös:
- Porttiteatteri. Vangit vapautumisvaiheen molemmin puolin tukevat produktiossa toisiaan. Sivutuotteena syntyy taiteellisesti korkeatasoinen esitys, joka liikuttaa lavalla ja yleisössä.
- Kohtaamisia. Näyttelijä Anna Airola kertoo, millaisia kohtaamisia hän tv:stä tuttuna kokee kaduilla.
- Lähiöt eriytyvät. Lähiöasukkaat ovat useimmiten tyytyväisiä asuinalueisiinsa, mutta huono-osaiset muita vähemmän, kävi ilmi Urbia-tutkimushankkeessa.
- Tauon paikka. Asunnottomuutta kokeva voi Hampurissa päästä hotelliin tai konttiasuntoon talveksi.
- Lisäksi lähikritiikkiä lähiöklubilta, ruokaa sesonkihedelmistä, queer-kaupunkikävely, feng shui -koti ja paljon muuta!
Osta lehti paikalliselta myyjältäsi.
Lisätietoja:
Veera Vehkasalo
päätoimittaja
044 491 8115
veera.vehkasalo@isonumero.fi
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Kymmenen vuoden aikana lehden myyjät ovat ansainneet noin 1,5 miljoonaa euroa tuloja. Lehden voi myös tilata.