Oletko joskus miettinyt, keitä Ison Numeron myyjät ovat ja miten he elävät? Niin on moni muukin. Iso osa lehden myyjistä kuuluu Euroopan liikkuvaan väestöön, joiden kanssa monella suomalaisella ei ole yhteistä kieltä. Jutteleminen on siis vaikeaa.
Katulehtien myyjät ovat pääosassa vuoden 2019 ensimmäisessä numerossa, joka on myös lehden historian ensimmäinen teemanumero. Lehden vakiomyyjistä Maria, Costica, Leonora, Sorin-Ionuț ja Marius esiintyvät lehdessä omilla kasvoillaan ja kertovat elämästään sanoin ja valokuvin.
Ison Numeron myyjiä yhdistää säännöllisten tulojen puute ja siitä seuraava arjen epävarmuus. Monet myyjistä yöpyvät talven tullen julkisen sektorin järjestämissä hätämajoituksissa, toiset metsissä ja autiotaloissa. Osalla on oma asunto, mutta ei tarpeeksi tuloja elämiseen. Asunnottomuus ja vähävaraisuus eivät typisty yksilön omaksi asiaksi, vaan siihen vaikuttavat monet yhteiskunnan rakenteet ja poliittiset päätökset. Tässä mielessä ulkomaalaistaustaiset eivät eroa suomalaisista.
Iso Numero kuuluu kansainväliseen katulehtien verkostoon, jonka kautta lehti voi tarkastella asunnottomuuteen liittyviä tekijöitä laajemmassa perspektiivissä. Tanskassa tehtiin kadulla nukkumisesta laitonta turvattomuuteen vedoten, mutta kenen turvattomuutta se vähentää?
”Turvattomuus, josta tässä yhteydessä puhutaan, ei ole sitä turvattomuutta jota asunnottomat joutuvat kohtaamaan kaduilla. He pelkäävät, että heidät ryöstetään, raiskataan tai heidän päälleen virtsataan. Poliisin määrittelemä turvattomuus on sitä, mitä ympäröivä maailma saattaa tuntea siitä, että joku nukkuu kävelytien varrella”, kirjoittaa tanskalaisen Hus Forbi -katulehden päätoimittaja Poul Struve Nielsen.
”Asunnottomuus on eri tavalla häpeällinen asia naiselle kuin miehelle”, kertoo Naiserityisyys asunnottomuustyössä -hankkeessa työskentelevä Leena Lehtolainen Y-säätiöstä. Häntä haastateltiin juttukokonaisuuteen, jossa pohditaan naisten yleistyvään asunnottomuuteen liittyviä tekijöitä ympäri Euroopan. Tästä numerosta voi lukea myös, kuinka italialaisen Tizianan tie johti rantaravintolasta talouskriisin kautta yömajan asuntolaan ja kuinka saksalainen Linda nousi hautausmaalta jaloilleen, asunnottomien naisten ääneksi.
”Kun puhumme asuntoinvestoinneista, on syytä muistaa niiden olevan vain yksi osa taistelussa asunnottomuutta vastaan”, toteaa Kanadan pääministeri Justin Trudeau Montrealissa ilmestyvän L’Itinéraire-katulehden myyjien haastattelussa. Jean-Claude, Isabelle ja Mostapha juttelivat Trudeaun kanssa myös kannabiksen laillistamisesta, maahanmuutosta ja alkuperäiskansojen asemasta.
Katulehtien myyjien elämään kuuluu paljon muutakin kuin yöpaikkojen etsintää. Rakkaus kuuluu kaikille -juttukokonaisuus kertoo kaksi rakkaustarinaa katulehtien parista. Australialaiset Kelly ja Greg aikaistivat häitään lääkärin määräyksestä. Ruotsalaiset Birgitta ja Vincent säästävät Faktum-katulehden myynnistä mennäkseen vihille Las Vegasissa.
Ison Numeron myyjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, joka tarvitsee tuloja ja haluaa oppia työelämätaitoja. Teemanumerossa kerrotaan, kuinka se tapahtuu ja millä säännöillä työtä tehdään. Lehden myyminen on aitoa työtä, ei kerjäämistä. Lisää tietoa saa ottamalla yhteyttä tai tulemalla käymään Isossa Päämajassa Helsingin Sörnäisissä.
Seuraava Iso Numero ilmestyy 6. helmikuuta.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjät pitää itsellään puolet kansihinnasta.
Vuonna 2018 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen yli 240 hengelle. Lehden myyjät ansaitsivat yhteensä yli 175 000 euroa tuloja.