Johanna Laitilan psykologisesti tarkkavaistoinen teos Lilium regale vie lukijansa Tornionjokilaaksoon Lapin sodan ja jälleenrakentamisen tunnelmiin.
Rovaniemeltä kotoisin oleva esikoiskirjailija Johanna Laitilan, 33, kirja Lilium regale (Gummerus 2019) täydentää viime vuosina ilmestyneiden Lapin sotaa ja jälleenrakentamista käsitelleiden romaanien sarjaa.
Teoksessa näkökulma on nuoren Elsen, joka kasvaa aikuiseksi kiellettyjen tunteiden ja suurten menetysten muovaamassa ilmapiirissä. Tornionjokilaakson kulttuurissa liikkuva ja meän kielestä sävyjä ammentava Lilium regale on monitasoinen teos: se on paitsi sotakirja myös rakkauskertomus ja kuvaus naisista sosiaalisen paineen puristuksessa.
”Lapin sodasta on puhuttu ja kirjoitettu paljon. Valtaosa etenkin suullisista kertomuksista käsittelee konkretiaa, kuten kylien polttamista. Niistä on vieläkin fyysisiä jälkiä. Minua kiinnostavat enemmän ne jäljet, jotka jäävät ihmisten mieliin ja sitä kautta henkiseen perimään”, Laitila kertoo.
Ennen esikoisteostaan kirjailija tutki Britannian sodanjälkeistä kulttuuria. Hän asui vuosia Skotlannissa, toimi opettajana ja teki väitöskirjan brittiläisestä 1940- ja 1950-lukujen elokuvasta.
”Sodanjälkeisessä kulttuurissa on jotain, joka on jäänyt vaivaamaan minua. Vaikka sodasta on kulunut jo pitkä aika, käynnissä on edelleen henkinen prosessi, jossa työstetään sotavuosiin liittyviä asioita.”
Laitila havaitsi, että brittiläisessä ja suomalaisessa kirjallisuudessa ja elokuvissa on käsitelty hyvin samankaltaisia teemoja. Naiset ovat molemmissa ottaneet vastaan rintamalta palanneiden miesten kokemuksia, sodan taakkaa ja traumoja.
”Naiset ovat sielläkin nostaneet miehiä jaloilleen. Ja toisaalta läsnä on ollut voimakas vaikenemisen kulttuuri. Se, minkä miellämme suomalaiseen identiteettiin liittyväksi, onkin yleisinhimillinen kokemus. Vaikeneminen on tästä hyvä esimerkki.”
Se, minkä miellämme suomalaiseen identiteettiin liittyväksi, onkin yleisinhimillinen kokemus.
Laitilan mukaan yhteisöissä vaietaan asioista, jotka koetaan uhkaaviksi. Hänen kirjassaan vaikeneminen liittyy mielenterveyteen. Vaikenemisen taustalla on usein toive siitä, että uhka katoaa, kun sitä ei käsitellä.
”Vaiettu asia periytyy usein perheen tai suvun sisällä. Se voi ikään kuin tarttua ihmisestä toiseen. Yhteiskunnan sisäinen vaara tai heikkous personoidaan yhteisöstä poikkeaviin, kuten itsemurhan tehneisiin, mielenterveysongelmaisiin tai homoseksuaaleihin. Kulttuurin kuvasto, kuten elokuvat, esittävät näitä uhkia toistuvasti.”
Mielenterveysongelmien ohella pelkoa herättää edelleen muukalaisuus. Teoksessa keskeisenä teemana on evakkouden myötä myös ulkopuolisuus.
”Päähenkilö Elsekin on maahanmuuttaja, hän lähti perheineen Ruotsiin evakkoon. 2010-luvulla ollaan toisenlaisessa yhteiskunnassa, mutta samanlaisten ongelmien äärellä. Näitä ovat yhteiskuntaan mukaan ottaminen, kielellinen identiteetti ja toiseuden kokeminen”, Laitila summaa.
Teksti Minnamaria Koskela
Kuva Marek Sabogal
Helsingin kirjamessut 24.–27.10. Helsingin messukeskuksessa. Johanna Laitila ja Lilium Regale kirjamessujen lukupiirissä perjantaina 25.10. klo 16.30–17.30.
Tämä on Ison Numeron näytejuttu. Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.