Minna Canthin henki elää yhä. Mutta ryhtyisikö Canth käymään röyhkeyskoulua?
Millainen olisi Minna Canth vuonna 2019? Minna Canthin seura valitsi viime syksynä nykypäivän Minnan toista kertaa, Irja Askolaa seurasi Kaarina Hazard. Askola ja Hazard palkittiin molemmat heidän tavastaan toimia Canthin hengessä, he ovat olleet rohkeina puolustamassa heikompia. Mutta voiko kirjailija Canthin ajatuksia siirtää 2010-luvulle?
Tutkija Minna Maijala on kirjoittanut kirjailija Minna Canthista (1844– 1897) ja tämän teoksista yli 20 vuotta. Maijala kirjoittaa, että kun häntä on haastateltu, usein toimittaja jättää viimeiseksi kysymyksesi utelun siitä, mitä Minna olisi nyt. Tähän kysymykseen hän pyrkii vastaamaan uusimmassa teoksessaan Punaiset kengät. Esseekirja käsittelee Canthin lisäksi rakkautta ja valtaa, joista Maijala kirjoittaa koskettavan henkilökohtaisesti. Canth ja Maijala tuntuvat kannustavan omien rajojen määrittelyyn sekä siihen, että sukupuolten roolit ymmärretään uudelleen.
Miten se sitten käytännössä tehdään? ”Se” on tässä emansipaatio. Jenni Janakan hulvaton Röyhkeyskoulu antaa välineitä itsen uudelleenmäärittelyyn. Janakka kuvaa, kuinka kuuntelee naispuolisia ystäviään, jotka toistuvasti vähättelevät omaa ammattitaitoaan.
”Kyse ei ollut siitä, ettemmekö osaisi tai tietäisi, mitä pitää tehdä. Me valitsimme arkailun. Se oli heu-fucking-reka-hetki. Arvon naiset, me tarvitsemme Röyhkeyskoulun!”
Arkailu on nimetty huijari- ja kiltti tyttö -syndroomiksi. Sukupuoliroolien ei tarvitsisi olla niin ahtaita kuin 1800-luvun lopulla, mutta raja-aitoja on vaikea murtaa.
Janakka päättää kirjansa empatiaharjoituksiin: ”tässä ajassa, kun me keskitymme tuijottamaan joukkuetunnuksia sisällön sijaan – esimerkiksi ei sitä, mitä twiitti sisältää, vaan kuka sen sanoo – mitä suurinta röyhkeyttä on treenata empatiaa”.
Janakka opettaa näkemään näennäisten meidän ja heidän -jaottelujen yli. Siitä kuitenkin on kyse Minna Canthin opeissakin: kyky nähdä muiden tilanteita auttaa tekemään yhteiskunnasta paremman. Ehkä Canth ei tarvitsisi röyhkeyskoulua, mutta varmasti suosittelisi sellaiseen osallistumista.
Teksti: Hannele Huhtala
Minna Maijala, Punaiset kengät – Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta. Otava 2019.
Jenni Janakka: Röyhkeyskoulu. Tuuma 2019.