Suomen ainoa katulehti on kymmenessä vuodessa kasvanut kahviloissa talkoovoimin tehtävästä vuosittaisesta lehdestä kuukausittain ilmestyväksi ammattijulkaisuksi. Se on tarjonnut tuhansille asunnottomille ja vähävaraisille mahdollisuuden ansaita – ja pitänyt kovaa ääntä köyhyydestä ja marginaaleista kaikki nämä vuodet.
Hyvin pian sen jälkeen, kun Bulgaria ja Romania liittyivät Euroopan unioniin, Suomessa alettiin keskustella kerjäämisen kiellosta. Kun keskustelu oli kuumimmillaan kesällä 2010, kriitikko Martti Tapio Kuuskoski käveli Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultin hallituksen kokoukseen ja ehdotti, että nyt tehdään katulehti.
Idea oli, että kaduille saapuneet Itä-Euroopan romanit voisivat kerjäämisen sijaan myydä lehteä. Samoin asunnottomat ja muut rahaa tarvitsevat. Kerjääminen ei ollut se ongelma, joka piti ratkaista, vaan köyhyys. Muutkin hallituksessa innostuivat ja niin lähti liikkeelle Iso Numero – kannanottona köyhyyttä ja eriarvoistumista vastaan.
”Muistan kun kävelin ensilumen sataessa Kalliossa Castréninkatua pitkin lehden ensimmäiseen suunnittelutapaamiseen paikalliseen kuppilaan. Joku ehdotti, että tehdään tästä mindmap ja mietin, että onko se nyt vähän liioittelua”, kertoo Janne Hukka, joka on ollut mukana Isossa Numerossa alusta asti ja on nyt sen toimitusjohtaja.
Päätoimittajaksi lähti Kuuskoski ja Hukasta tuli toimitussihteeri. Talvella 2011 koottiin sopivia Kultin jäsenlehdissä julkaistuja juttuja ja ensimmäisen taittajan, Elisa Bestettin kanssa kokoustettiin lumen jo sulaessa. Hommaa tehtiin ensimmäiset vuodet kahviloiden ja baarien nurkissa. Ensimmäisestä lehdestä tekijät saivat palkkioksi hierontalahjakortit. Iso Numero numero yksi tuli ulos lähes vuosi idean synnystä.
Tällaista ei kukaan ollut tehnyt, eikä yhtään tiedetty, miten homma lähtee käyntiin.
”Lanseeraamiseen liittyi ihan hurjaa toiveikkuutta ja epävarmuutta. Tällaista ei kukaan ollut aikaisemmin tehnyt, eikä yhtään tiedetty, miten homma lähtee käyntiin. Media löysi tiensä paikalle ja myös silloiselle hommafoo- rumille päästiin rivakasti”, sanoo Kultin silloinen puheenjohtaja Hanna-Kaisa Hellsten, joka toimi myöhemmin Ison Numeron hallituksessa.
Alku olikin takkuinen. Ensimmäisen lehden julkaisutilaisuus oli Kiasman edustalla ja vettä satoi vaakasuoraan. Isoin haaste kuitenkin oli, että paikalla ei ollut oikein myymisestä innostuneita.
”Ilma oli surkea ja julkkareissa oli paikalla vain valkoisia ihmisiä. Lähdin sitten kiertelemään keskustaa ja kyselin kaduilla kerjääviä romaneita mukaan. Sain houkuteltua paikalle yhden vanhemman naisen ja yhden miehen. Nainen on vähän skeptinen, mutta lainasin hänelle rahat ensimmäisen lehden ostamiseen. Siitä hän vakuuttui ja lähti myymään lehteä”, Hukka muistelee.
Seuraavina päivinä sää kuitenkin parani ja sana kiiri. Lehden ensimmäinen 2000 kappaleen painos meni viikossa ja toinen samanmoinen painettiin pikavauhtia. Myyjiksi lähti sekä Itä-Euroopan liikkuvaa väestöä että suomalaisia vähävaraisia.
Lehden lanseeraamiseen liittyi ihan hurjaa toiveikkuutta ja epävarmuutta.
Siitä alkoi Ison Numeron tarina. Seuraavana vuonna tehtiin toinen lehti, sitten kaksi. Hiljalleen tahti kiihtyi ja toiminta vakiintui. Vuonna 2017 alettiin pohtia sitä, että kasvavan lehden kannattaisi olla itsenäinen. Sen seurauksena Iso Numero irtaantui Kultista ja seuraavana vuonna alkoi Isot Tekijät ry:n toiminta Sörnäisten toimistosta. Nyt lehti on jo vakiintunut osa Uudenmaan katukuvaa ja toimitus ammattityötä.
Vuosien myötä ovat nousseet myös myyjien määrä ja tulot. Alussa aktiiviset myyjät laskettiin kymmenissä, nyt heitä on kolmisen sataa vuosittain. Yhteensä myyjät ovat ansainneet tänä aikana yli miljoona euroa.
”Olemme vuosien varrella nähneet, miten Iso Numero ja työnteko on muuttanut ihmisten elämää”, toteaa Hukka.
”Kasvu on ollut kovaa ja nyt koronan hellitettyä tulevaisuuskin näyttää hyvältä. Mutta ennen kaikkea näinä vuosina on syntynyt meille kaikille tärkeä yhteisö.”
Seuraavaksi vähän sen vaiheista.
Ison Numeron vaiheet 2011–2021
2011 Ensimmäinen Iso Numero julkaistaan toukokuussa. 2000 kappaletta lehteä myydään viikossa loppuun ja lisäpainos otetaan heti. Alkuaikoina lehteä myytiin myyjille Vailla vakinaista asuntoa ry:n (VVA) toimistolta ja pian myös liikkuvan väestön päiväkeskuksen Hirundon kautta.
2012 Toinen lehti ilmestyy kesäkuussa 2012, kannessaan PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti. Myyjät ostavat lehteä tuttuun tapaan yhden euron hintaan ja myyvät sitä viidellä eurolla eteenpäin. Tässä vaiheessa myyjiä oli arviolta sata vuodessa ja lehteä painettiin taas 4000 kappaletta.
2013 Vuosina 2012–2015 lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Valtaosa myynnistä tapahtuu lehden ilmestyttyä ja hiljenee sitten, koska asiakkaat ostavat lehden tavallisesti vain kerran – siksi pienikin ilmestymistahdin tiivistäminen on myyjille merkittävää.
2014 Lehden hintaa päätetään korottaa neljästä viiteen euroon, jotta myynti kattaisi lehden tuotantokulut. Pienen oloinen korotus aiheutti aikanaan ison keskustelun.
2015 Lehti saa uuden päätoimittajan, Hannele Huhtalan, ja Janne Hukasta tulee toimitusjohtaja. Lisäksi Isolle Numerolle myönnetään opetus- ja kulttuuriministeriön laatupalkinto tunnustuksena laadukkuudesta, sinnikkyydestä ja innovatiivisuudesta. Se kannustaa eteenpäin.
2016 Iso Numero liittyy kansainväliseen katulehtien verkostoon INSP:iin. Lehden toimitus vierailee Ateenassa verkoston kokouksessa ja pääsevät mentorointiohjelmaan, joka johtaa vierailuun australialaisen Big Issue -katulehden luona seuraavana keväänä. Muilta katulehdiltä saadaan paljon ideoita etenkin myyjätyön kehittämiseen. Lehden toimitus saa Suomen Aikakausitoimittajain liiton Salli-palkinnon, jonka avulla julkaisutahti saadaan kirittyä neljään kertaan vuodessa.
2017 Lehti alkaa ilmestyä kuusi kertaa vuodessa ja laajenevan toiminnan myötä tulevaisuutta aletaan suunnitella uusiksi. Pitkän pohdinnan jälkeen, marraskuussa 2017, Kultin hallitus päättää, että Iso Numero irtautuu yhdistyk- sestä. Kokouksen jälkeen pöydän äärelle istuvat päätoimittaja Hannele Huhtala, silloinen toimituspäällikkö Janne Hukka, Eekku Aromaa sekä Hanna-Kaisa Hellsten ja allekirjoittavat Isot Tekijät ry:n perustamiskirjan. Syntyy itsenäinen Iso Numero. Loppuvuodesta myös päätetään, että hinta nousee vitosesta kymppiin, jotta lehden tulevaisuus olisi vakaampi ja pohjaisi vähemmän vapaaehtoistyöhön.
2018 Itsenäistynyt Iso Numero järjestää talvella joukkorahoituskampanjan, jonka kautta kerätään komeat 16 385 euroa. Se auttaa lehteä ilmestymään helmikuusta 2018 lähtien kerran kuussa, lomakausia eli heinä- ja tammikuuta lukuun ottamatta. Kesällä päästään myös muuttamaan toimistoon Sörnäisissä ja lehden myynti ja toimituksen työ saa ensimmäistä kertaa yhteiset ja omat tilat. Toiminta on vakiintumassa ja lehteä painetaan jo tuhansia kappaleita kuukaudessa, ei vuodessa.
2019 Vuonna 2019 lehden ilmestymistahti tiivistyy yhteentoista kertaan vuodessa ja menekki sekä myyjämäärät kasvavat. Myyjätapaamisia järjestetään aina uuden lehden ilmestyessä ja niissä alkaa olla kasvavissa määrin väkeä. Myyjien kouluttamiseen pystytään panostamaan yhä paremmin, kun Mirjam Hekkala aloittaa uudessa myyjäkoordinaattorin roolissa Isolla Numerolla. Syksyllä aloittaa myös lehden historian kolmas päätoimittaja, Veera Vehkasalo.
2020 Koronapandemia iskee myös Isoon Numeroon.Lehden katumyynti lopetetaan kahdeksi kuukaudeksi keväällä poikkeustilajulistuksen myötä, henkilökunta lomautetaan ja lehtien julkaisuja lykätään. Monet itäeurooppalaisista myyjistä lähtevät perheidensä luokse ennen rajojen sulkeutumista, toiset jäävät jumiin Suomeen. Kesällä myynti aloitetaan uudelleen, koska monelle lehti on ainoa toimeentulon lähde. Pandemiasta huolimatta, tai ehkä osin sen takia, myyjiä on vuoden aikana ennätysmäärä: jopa 280 vuoden aikana.
2021 Ison Numeron suuri kymmenvuotisjuhlapäivä toukokuussa menee ohi suuremmitta juhlitta koronan aiheuttamien epävarmuuksien takia ja juhlallisuudet päätetään siirtää lokakuulle. Pandemian alusta asti lehden julkaisuaikataulua on tuunattu aina tilanteen mukaan, mutta kesällä 2021 päästään palaamaan kuukausittaiseen rytmiin ja normaalimpaan arkeen. Tästä on hyvä jatkaa!
Teksti Veera Vehkasalo
Kuvat Iso Numero
Tämä on näytejuttu lokakuun 2021 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2020 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen yli 280 hengelle. Lehden myyjät ansaitsivat yhteensä yli 190 000 euroa.