Kävin lokakuussa opettelemassa huumeiden piikittämistä. Opin muun muassa, että jos pistäisin vahingossa itseäni valtimoon, hoitoa olisi hyvä saada heti tai kuolema voisi olla lähellä.
Monia muitakin vaaroja käyttämisessä toki on, ja niitä välttämään minua ohjasivat alan järjestöjen ammattilaiset päivän ajaksi järjestetyssä käyttöhuonesimulaatiossa. Esittämäni roolihahmo kokeilussa oli nuori nainen, joka oli kasvanut laitoksissa ja käyttänyt huumeita 12-vuotiaasta asti. Mitään en tietenkään oikeasti piikittänyt.
Käyttöhuoneet ovat vielä Suomessa laittomia, mutta kokeilua ajava kansalaisaloite tuli syksyllä valiokuntakäsittelyyn. Myös Helsingin kaupunki on ajanut asiaa. Valvottujen käyttöhuoneiden, tai toiselta nimeltään huumehaittojen ehkäisykeskuksen, kokeilua suosittelee myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Käyttöhuonekokeilu on vain yksi asia 12 kohdan listalla, jonka THL julkaisi syyskuussa. Se listaa keinoja, joilla huumekuolemia voitaisiin ehkäistä. Tulisi parantaa opioidikorvaushoidon saatavuutta, tarjota terveysneuvontaa huumeita käyttäville, kokeilla antaa ihmisille opioidien yliannostuksen vasta-aineita mukaan, tarjota palvelua, jolla voi tunnistaa mitä käsissä olevassa huumeessa oikeasti on, madaltaa kynnystä hälyttää apua, vähentää käytön stigmaa ja dekriminalisoida huumeiden käyttö.
A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päälikkö Annuska Dal Maso laskee, että käyttöhuoneet vastaisivat ainakin kahdeksaan kohtaan listalla, kuten stigman vähentämiseen, neuvontaan ja ainetestaukseen.
Juuri nyt tuntuisi typeryydeltä olla koettamatta uusia keinoja, kun huumekuolemat vain lisääntyvät.
Juuri nyt tuntuisi typeryydeltä olla koettamatta uusia keinoja, joista on muualla jo hyviä kokemuksia, kun huumekuolemat vain lisääntyvät. Kokeilemalla saataisiin tietää, vaikuttaisiko se yliannostuskuolemiin ja huumeiden käytön haittoihin.
Ja kun maailmalle katsoo, voi arvata ettei tilanne välttämättä ole helpottamaan päin. Kaikki tietävät, miten paha opioidikriisi Yhdysvaltoja koettelee. Siellä paljon käytetty fentanyyli on jopa kymmenen kertaa heroiinia vahvempaa, muttei vielä kovin yleinen Suomessa. Fentanyyli on karu aine. Riippuvuus syntyy helposti ja yleensä sen väärinkäyttäjänä selviää muutaman vuoden, Dal Maso kertoo.
”Jos Suomessa kuvitellaan, että fentanyyli ei tule rantautumaan myös tänne, ollaan aika hyväuskoisia”, hän toteaa.
Hyvä puoli on, että yhteiskuntamme ja palvelumme ovat vielä kovin erilaisia kuin rapakon takana. Nyt kannattaisi laittaa kuntoon sekä ennaltaehkäisevä työ että huumepolitiikka laajemmin, sillä nykytilanne ei näytä hyvältä ja jos emme tee mitään, se voi lähinnä pahentua.
Veera Vehkasalo
Päätoimittaja
Tämä on näytejuttu marraskuun 2023 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2022 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen noin 280 hengelle.