Olen kuullut sen useaan otteeseen. Brysselissä vieraileva suomalainen ihmettelee, kuinka paljon kaduilla näkee kodittomia. Ollaan kuitenkin Euroopan pääkaupungissa!
Miksi tilanne pistää juuri suomalaisen silmään? Suomea pidetään maailmalla mallioppilaana, mitä tulee asunnottomuuden torjumiseen. Euroopassa kodittomuus on kasvava ongelma, mutta me olemme onnistuneet kääntämään luvut laskuun. Tästä saavutuksesta on pidettävä kiinni myös näinä poikkeuksellisina aikoina.
Suomessa on jo yli kymmenen vuotta noudatettu Asunto ensin -periaatetta. Aiemmin lähtökohtana oli, että yksilön on saatava muut elämänhallintansa haasteet ratkaistua ennen asunnon järjestymistä. Nykyään ymmärretään, että oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle.
Jokainen asunnoton on liikaa, mutta Suomen tekemä työ ansaitsee kiitosta. Sosiaalipolitiikan ja asuntopolitiikan yhdistäminen on ollut onnistumisen avain.
Suomessa oli vuoden 2019 lopussa Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA:n tilastojen mukaan 4 864 asunnotonta. Määrän lisäksi on katsottava luvun sisään. Nuorten ja maahanmuuttajien osuus asunnottomista on kasvanut varsinkin 2010-luvulla. Tosin ARA:n mukaan asunnottomien määrä väheni kummassakin ryhmässä hieman vuodesta 2018 vuoteen 2019. Totuus on todennäköisesti tilastoa pahempi.
Tilanne muualla Euroopassa oli toisenlainen jo ennen koronavirusepidemiaa. The Economist -lehden mukaan Hollannissa asunnottomuus on kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Saksan hallituksen arvion mukaan kodittomuus nousi maassa vuonna 2018 ennätykselliseen 678 000:een. Erityisesti kasvoi maahanmuuttajataustaisten osuus.
Samaan aikaan asenteet Euroopassa kovenevat. Puhutaan rajojen turvaamisesta ihmisoikeuksien turvaamisen sijaan.
Meidän on taisteltava tätä asennemuutosta vastaan. Euroopassa on kasvava joukko asunnottomia, joiden kohtalosta harva välittää: paperittomat, oikeudettomassa asemassa olevat ihmiset ja palveluiden ulkopuolelle jäävät ihmiset.
Yksi heistä on saattanut myydä sinulle Iso Numero -lehden. Kiitos, kun ostit sen. Kiitos, että välität.
Teksti: Silvia Modig (Euroopan Yhtynyt Vasemmisto – Pohjoismaiden Vihreä Vasemmisto – Euroopan parlamentin ryhmä GUE/NGL)
Kaupallinen yhteistyö. Kolumni on ilmestynyt touko-kesäkuun 2020 Iso Numero lehdessä #46.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Lehden hinnasta puolet on myyjän tuloa. Lehden voi ostaa myös verkosta.