Vuoden viimeistä Isoa Numeroa suunniteltiin erityisesti utopian mahdollisuus mielessä. Voimmeko ja osaammeko vielä kuvitella mahdollisia maailmoja? Ja vieläpä toimia kohti näitä toivottavia tulevaisuuksia, kaikista huonoista uutisista huolimatta?
Näistä lähtökohdista toimittaja Selja Tiilikainen päätyi baariin Kai Sadinmaan, entisen papin ja nykyisen kirjailijan, kanssa puhumaan siitä, kuinka kestämättömän systeemin mädästä rungosta voi versoa uutta.
”Kun rakenteet alkavat murentua, ihmiset alkavat yhä enemmän hakeutua toistensa pariin, ja nämä yhteisöt alkavatkin toteuttaa toisista huolehtimista”, Sadinmaa uskoo.
Myös ympäristöpolitiikan tutkija Ville Lähde Bios-tutkimusyksiköstä näkee vielä toivoa. Toimittaja Jonna Söderqvistin haastattelussa hän sanoo, että parempi tulevaisuus kuitenkin edellyttää aktiivista kansalaisuutta ja elämäntavan muutosta.
”Me ei voida pitää kiinni materiaalisesta elintasosta, mutta me voitaisiin pitää kiinni hyvästä hyvinvoinnin tasosta ja turvata oman elämän ja seuraavien sukupolvien tulevaisuutta”, sanoo Lähde.
Lehdessä myös:
- Gentrifikaatio. Samalla kun alueista tehdään houkuttelevampia keskiluokalle, työnnetään heikommassa sosioekonomisessa asemassa syrjään vuokrien noustessa saavuttamattomiin. Toimittaja Ndéla Fayen laaja artikkeli pureutuu siihen, kuinka tämä tapahtuu ja kuinka gentrifikaation ongelmia voitaisiin ehkäistä.
- Lämpöpankit. Isossa-Britanniassa on varauduttu talveen perustamalla lämmittelypaikkoja niille, joilla ei ole varaa lämmittää asuntoaan.
- Osallisuustalous. Mitä se on ja onko sitä mahdollista toteuttaa?
- Rom. Jonne Heinonen kuvasi suomalaisia romaniyhteisöjä 7 vuoden ajan.
- Alussa oli… Antropologia osoittaa, että ihmiskuntaa ei ole tuomittu elämään juuri näin.
- Sieniretkellä supermarketssa. Makuasiamies Mika Niinirannan ohjeet paremman maailman ruoan valmistamiseen.
Ja paljon muuta! Osta lehti paikalliselta myyjältäsi.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Kymmenen vuoden aikana lehden myyjät ovat ansainneet yli 1,4 miljoona euroa tuloja. Lehden voi myös tilata.