Ison Numeron kolumnisti Auli Viitala listasi kolme asiaa yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämiseksi.
Osallistuin äskettäin tutkimukseen, josta en etukäteen tiennyt muuta kuin että tutkijat haastattelevat aktivisteja, kirjoittajia ja muita sellaisia ihmisiä, joilla on omasta mielestään tärkeää asiaa, mutta jotka eivät ole tutkijoita tai mukana puoluepolitiikassa.
Kysymykset osoittautuivat ihan ältsin vaikeiksi. Tutkija kysyi minulta esimerkiksi: ”Millä tavoilla yhteiskunnallista eriarvoisuutta voisi vähentää?” Vastaukseni: ”Öö tota tota.”
Aikani kakisteltuani listasin kolme asiaa. Sen jälkeen olenkin vain miettinyt, mitä olisi pitänyt vastata. En tiedä, mutta tässä ovat kolme pikaista valintaani tärkeimmiksi toimiksi. Saa arvostella, jos ei tykkää. Ja saa levittää sanaa, jos tykkää.
- Perustulo. Toimeentulotuki joutaa kokonaan roskikseen, koska sen hakeminen ja saaminen syrjäyttää ihmisiä lisää. Tilalle tarvitaan perustulo, joka mahdollistaa asioita, esimerkiksi lisätulojen hankkimisen. Toki perustulo on vain perusta; sen lisäksi tarvitaan joitain muita tulonsiirtoja, koska ihmiset eivät elä samanlaisissa tilanteissa. Nykyisin joka kymmenes perhe saa toimeentulotukea, joten ei ole leikin asia, että itse systeemi syrjäyttää.
- Terveydenhuolto. Nykyään parhaiten voivien on helpointa saada terveyspalveluita, joiden määrä ja valikoima kasvavat koko ajan. Se pahentaa niiden kierrettä, joiden toimeentulovaikeuksien takana on terveysongelmia ja joiden terveysongelmiin vaikuttaa ahdas taloudellinen tilanne ja ulkopuolisuus. Terveydenhuollon painopisteen pitää suuntautua sinne, missä on eniten sairautta.
- Asuminen. Rakennemuutoksen aiheuttama muuttoliike tekee asumisesta kallista sekä kasvukeskuksissa (hinta nousee) että muuttotappiokunnissa (omaisuus sulaa). Se, että asuntopolitiikassa painotetaan omistusasumista, ei paranna ihmisten asuinoloja vaan huonontaa. Painopiste pitää suunnata kohtuuhintaiseen vuokra-asumiseen ja myös sen laatuun.
Puuh. Kun listaa isoimpia, alkaa vähän hirvittää oma pienuus. Unohdin esimerkiksi rasismin. Se on merkittävä eriarvoisuuden aiheuttaja ja kytkeytyy kaikkiin kolmeen mainittuun epäkohtaan. Unohdin vanhukset, vammaiset ja lapset. Unohdin sukupuolten epätasa-arvon. Unohdin sen, että ellei ilmastokriisiä hidasteta, lasku tulee todennäköisesti niille, jotka ovat jo valmiiksi heikoimmilla.
Mutta nuo nyt tulivat ekana mieleen. Kaikkeen sitä joutuu kun sanoo, että voishan mulla olla tunti aikaa haastatteluun, kunhan ei tartte valmistautua. Enhän minä ole mikään poliitikko tai yhteiskuntatieteilijä, joiden toimenkuvaan kuuluu noin vain listata epäkohtia ja parannusehdotuksia. Minun tittelini on, hyvänen aika, mielenterveyskuntoutuja! Mutta näköjään mielenterveyskuntoutujakin tietää, että toimeentulotuki on perseestä, lääkäriin ja hammaslääkäriin on liian vaikea päästä ja vuokran jälkeen ei meinaa riittää rahaa mihinkään muuhun. Kiva, että kysytään meiltäkin.
Auli Viitala
Vapaa kirjoittaja ja mielenterveyskuntoutuja
Tämä on näytejuttu huhtikuun 2022 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2021 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen noin 220 hengelle.