Vinokino-festivaalilla esitettävä Lingua Franca on filippiiniläisestä naisesta kertova kaunis elokuva, joka tihkuu pelkoa ja epätoivoa.
Isabel Sandovalin Lingua Franca on seesteinen elokuva moninkertaisesti haavoittuvassa asemassa olevista ihmisistä. Yhdysvalloissa murhataan vuosittain kymmeniä transihmisiä, ja uhreista suhteettoman moni on rodullistettu transnainen. Elokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja ja päänäyttelijä Sandoval kykenee kertomaan elämästä tätä realiteettia vasten omakohtaisten kokemusten perusteella, ja sen näkeminen on hienoa.
Elokuvan päähenkilö Olivia on New Yorkissa asuva henkilökohtainen avustaja, joka yrittää saada itselleen oleskelulupaa maksetun avioliiton kautta – toistuvista epäonnistumisista piittaamatta. Olivian ahdinko sidotaan temaattisesti ja kerronnallisesti suoraan Donald Trumpin valtakaudella kiristyneeseen maahanmuuttopolitiikkaan ja sen luomaan epätoivoon. Elokuva on kuitenkin kekseliään epäsuora siinä, kuinka se kuvaa niin viranomaisten kuin Olivian elinpiiriin kuuluvien transfoobikoidenkin lietsomaa pelkoa ja uhkaa.
Tarinan kaikki hienovaraiset sävyt eivät välttämättä aukea keskivertokatsojalle samalla tavalla kuin teemoja itse kokeneelle yleisölle, mutta tarinaa tämä ei huononna. Pikemminkin se luo vielä realistisemman kuvan ihmisestä, joka ajautuu poikkeuksellisen vaaralliseen tilanteeseen vahinkoparisuhteen kautta. Romanttisen elokuvan tutuilla elementeillä leikkivä tarina pysytteleekin näin kaukana perinteisestä narratiivista.
Ilmeisen pienellä budjetilla toteutettu elokuva nojaa paljolti näyttelijäntyön varaan. Sandoval itse tuo roolisuoritukseensa elämänkokemuksensa, mutta myös muut näyttelijät nousevat vaativien rooliensa tasolle. Erityisen positiivisesti erottuu Lynn Cohenin esitys muistisairaana venäläistaustaisena vanhuksena, jossa tiivistyy elokuvan moraalinen ydin.
Tiivistetysti elokuva on juuri sitä, mitä sen esittelyssä luvataan: tarina filippiniläistaustaisesta transsukupuolisesta naisesta, jonka on ohjannut filippiiniläistaustainen transsukupuolinen nainen.
Lingua Franca esitetään osana Vinokino-festivaalia, joka on Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali.
Muita festivaalin tärppejä ovat lähes aina erinomaiset lyhytelokuvakoosteet, jotka tänä vuonna on teemoitettu kohtaamisten, transtarinoiden ja ihmissuhteiden ympärille.
Huomiota on herättänyt myös Virginia Woolfin kuuluisimmasta lesbosuhteesta kertova englantilais-irlantilainen Vita & Virginia, joka toimii positiivisena LGBT-vastaparina Oscar-palkitulle Tunnit-elokuvalle.
Helsingin Vinokino-festivaali 22.–24.11.2019
Teksti Pii Anttonen
Tämä on Ison Numeron ilmainen näytejuttu lehdestä #42 (marraskuu 2019). Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.