Lokakuun Iso Numero -lehdessä puhutaan vanhuudesta, viisaudesta, aktivistimummoista ja kuoleman kohtaamisesta.
Lokakuun Iso Numero on järjestysnumeroltaan #50. Se on kunnioitettava määrä lehtiä, ja lehden voi sanoa saavuttaneen jo kypsän iän. Ensi vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta ensimmäisen Ison Numeron ilmestymisestä, ja vuosikymmenessä lehti on kasvanut ja kehittynyt monin tavoin.
Sen kunniaksi tässä numerossa tarkastellaankin ikääntymistä ja ajan kulumista eri näkökulmista.
Ikä ei tarkoita automaattisesti hyytymistä tai väsymistä, vaan myös kokemuksen tuottamaa viisautta. Kuten lehden kansihenkilö Aira Samulin, 93, toteaa:
”Elämä on täynnä uusia alkuja ja ihminen jalostuu, jos antaa itsensä jalostua. Parhaimmillaan vanhuksilla on kokemusta, viisautta ja paljon annettavaa.”
Samulin kertoo haastattelussa muun muassa, kuinka korona-aika muistuttaa sota-aikaa ja miten hän itse on selvinnyt koettelevistakin kausista elämässä. Mutta ennen kaikkea hän vinkkaa, että tärkeintä on pysyä kiinni tässä päivässä ja ajan hengessä.
Lehdessä puhutaan myös siitä, mistä usein vaietaan – kuolemasta. Toimittaja Sini Saaritsa vie lukijan keskisuomalaisen vanhainkodin asukkaiden juttusille. Siellä ilmenee, että kuolema ei moniakaan vanhuksia pelota. Oikeastaan siitä haluttaisiin puhua enemmän ja avoimemmin. Myös lähihoitajien koulutukseen kaivataan valmentamista kuoleman kohtaamiseen.
Lokakuun Isossa Numerossa myös:
- Vanhuus pakolaisleirissä. Toimittaja-valokuvaaja Hanna Hirvosen reportaasi Libanonista näyttää, kuinka naapurit ja järjestöt auttavat vanhuksia, joilla ei ole omia lapsia turvanaan.
- Juttuja juurilta. Toimittaja Hanna Kauppinen kuunteli isovanhempien tarinoita ja kirjoitti itäsuomalaisen syrjäkylän elämänmenosta viime vuosisadalla.
- Sveitsiläinen vanhuusköyhyys. Rikkaassa maassakin voi ikäihmisten köyhyyden riski olla huomattava. Mikä sille altistaa?
Ja paljon muuta! Osta omasi kadulta ja tue myyjän työtä.
Lisätietoja:
Veera Vehkasalo, päätoimittaja
veera.vehkasalo@isonumero.fi
+358 44 491 8115
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.
Vuonna 2019 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen yli 270 hengelle. Lehden myyjät ansaitsivat yhteensä yli 242 000 euroa tuloja.