Sukupuolten välinen köyhyysero on EU:ssa kasvussa. Tämä selviää Euroopan tasa-arvoinstituutin vuosittain keräämästä tutkimus tiedosta.
Naisten köyhyys- ja syrjäytymisriski on lähes kaikissa EU-maissa miesten riskiä suurempi. Vain Tanskassa tilanne on toisin päin. Erityisesti yksinhuoltajaäidit, ikääntyneet naiset, maahanmuuttajataustaiset naiset ja vammaiset naiset ovat vaarassa köyhtyä tai syrjäytyä Euroopassa.
Nyt EU tavoittelee köyhyys- tai syrjäytymisriskin vähentämistä 15 miljoonalta ihmiseltä vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on osa EU:n toimintasuunnitelmaa sosiaalisten oikeuksien vahvistamiseksi.
Tämä on tärkeä tavoite, ja sen toteutuksessa sukupuolinäkökulma on otettava huomioon. Tiedämme, että pandemia on lisännyt naisten köyhyysriskiä kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi naisten todennäköisyys menettää toimeentulonsa on suurempi, sillä heitä työskentelee enemmän haavoittuvilla aloilla ja pätkätöissä. Naiset myös työskentelevät useimmiten alalla, joka on sekä aliarvostettu että alipalkattu.
Joidenkin arvioiden mukaan naisten työllisyysaste on pandemian alusta laskenut EU:ssa jyrkemmin kuin vuoden 2008 taantuman aikana. Naiset myös tekevät miehiä enemmän palkatonta hoitotyötä. Kolme kertaa enemmän kuin miehet, arvioi kansainvälinen työjärjestö ILO.
Perheestä huolehtiminen palkkatyön kustannuksella lisää naisten köyhyysriskiä. Poikkeusoloissa tämän työn merkitys on korostunut entisestään.
Naisten köyhyyttä vastaan voidaan taistella tasa-arvoa ja hyvinvointivaltion rakenteita vahvistamalla. Riittävillä julkisilla palveluilla, kuten laadukkaalla varhaiskasvatuksella ja vanhuspalveluilla, on tärkeä merkitys naisten köyhyyden torjunnassa.
Naisten köyhyyttä voidaan ehkäistä myös edistämällä samanpalkkaisuutta ja palkka-avoimuutta. Sukupuoleen perustuva palkkasyrjintä on yksi syy siihen, miksi naiset ansaitsevat EU:ssa keskimäärin 14 prosenttia vähemmän kuin miehet.
EU pyrkii nyt edistämään samanpalkkaisuutta lainsäädännön keinoin. Komissio antoi viime vuonna lainsäädäntöehdotuksen palkka-avoimuudesta, ja olen vasemmistoryhmän neuvottelijana työstämässä sitä EU-parlamentin tasa-arvovaliokunnassa.
Silvia Modig
europarlamentaarikko, The Left