Euroopassa on meneillään suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Tätä kolumnia kirjoittaessa jo yli viisi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan Ukrainasta. Lehden ilmestyessä määrä on todennäköisesti paljon suurempi.
Lähes kaikki Ukrainasta paenneet ovat naisia ja lapsia. Unicefin arvion mukaan Ukrainan pakolaisista lapsia ja nuoria on lähes puolet. Tuhannet heistä ovat saapuneet EU:hun ilman huoltajaa.
Sodan alkuvaiheessa moni ukrainalainen pakeni EU-maihin ystävien tai perheenjäsenten luokse. Nyt tilanne on toinen. Yhä useammalla ei ole entuudestaan kontakteja täällä.
Sotaa paenneet ihmiset ovat monin tavoin haavoittuvassa asemassa. He ovat kokeneet järkyttäviä, traumaattisia asioita. He ovat menettäneet kotinsa ja turvallisuuden tunteensa.
Eurooppa on halunnut osoittaa, että hädän keskellä apua ja solidaarisuutta löytyy. On hienoa, että tavalliset eurooppalaiset ovat avanneet ovensa, lahjoittaneet ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä. Erityisesti tukea tarvitsevat nyt ne järjestöt, jotka auttavat Ukrainasta tulevia pakolaisia.
EU on valmistellut yhteisen eurooppalaisen avun koordinointia ja rahallista tukea pakolaiskriisiin. Maaliskuussa EU otti käyttöön tilapäisen suojelun direktiivin, ensimmäistä kertaa unionin historiassa. Direktiivin tarkoituksena on helpottaa Ukrainan sotaa pakenevien oleskelua EU:ssa. Sen avulla Ukrainasta tulleet pakolaiset saavat heti vuoden tilapäisen oleskeluluvan kaikkialla EU:ssa. Heillä on saman tien oikeus työskentelyyn, koulunkäyntiin ja terveydenhuoltoon.
Miten tämä käytännössä toteutuu, on jäsenmaiden vastuulla.
Sekin on tiedostettu, että Ukrainan sotaa pakenevien naisten ja lasten riski joutua ihmiskaupan uhriksi on todellinen. Tähän riskiin on suhtauduttava vakavasti myös meillä Suomessa. Erityisen tärkeitä ovat nyt toimet yksin pakolaisina saapuvien lasten ja nuorten olojen turvaamiseksi.
Tärkeää on myös tämä: ihan jokaista EU:sta turvapaikkaa hakevaa ihmistä on kohdeltava tasa-arvoisesti. EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka on saatava kuntoon, eikä se voi perustua kaksinaismoralismiin. Sen on perustuttava jokaisen ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.
Teksti: Silvia Modig (Euroopan Yhtynyt Vasemmisto – Pohjoismaiden Vihreä Vasemmisto – Euroopan parlamentin ryhmä GUE/NGL)
Kaupallinen yhteistyö. Kolumni on ilmestynyt toukokuun 2021 Iso Numero lehdessä #66.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Lehden hinnasta puolet on myyjän tuloa. Lehden voi ostaa myös verkosta.