Marraskuun lehdessä perehdytään hätämajoitukseen, pohditaan elokuvien naisrooleja sekä pelastetaan orankeja.
Syksyllä yöt ovat jo kylmiä, mutta kaikilla ei ole paikkaa mihin mennä. Vaikka viralliset asunnottomuusluvut ovat laskussa, jää tilastojen ulkopuolelle kasvava joukko paperittomia ihmisiä ja liikkuvaa väestöä.
Tuore Iso Numero tarjoaa kurkistuksen niiden ihmisten elämään, joiden yöpaikka on vuoroin metsässä ja vuoroin hätämajoituksessa. Telttani on kotini -artikkeli kartoittaa myös viimeisen suojapaikan tarjoavia hätämajoituksia Helsingissä.
Toimittaja Sini Saaritsa ja valokuvaaja Saara Mansikkamäki vierailivat helsinkiläisessä metsässä, jossa satakunta ihmistä Bulgariasta ja Romaniasta majoittuu telttoihin. Syyskuiselle ilta-aterialle kokoontuneet olivat hyvin tietoisia siitä, että liikkuvalle väestölle tarkoitetun hätämajoituksen avautumiseen oli vielä kaksi viikkoa. Kylmyyden ohella elämää vaikeuttavat myös punkit, muista otuksista ei niin ole väliä.
”Hiiret ja rotat. Ne pelkäävät meitä enemmän kuin me niitä”, teltoissa asuvat miehet naureskelevat.
Lue koko juttu marraskuun Iso Numero -lehdestä!
Muut lukuvinkit:
- Krista Kosonen. Mitä tarkoittaa rohkeus ja miten naiset esitetään elokuvissa? Kun Kosonen alkoi työstää sadomasokistisen dominan roolia Koirat eivät käytä housuja -elokuvaa varten, hän kävi yhdessä ohjaaja J-P Valkeapään kanssa tutustumassa aidon dominan työhön saadakseen käsityksen siitä, mistä alassa on oikeasti kysymys. Sen myötä käsikirjoitus laajeni, eikä kertonut enää vain miehen tarinaa. ”Haluan itse saada rooleja, jotka ovat mielekkäitä näytellä, ja silloin naishahmon esitystapa on merkittävä tekijä”, Kosonen toteaa. Mukana asiaa myös Kososen tähdittämästä Tottumiskysymys-elokuvasta!
- Nukketeatteri. Libanonilaisella Shantilan pakolaisleirillä käsinuket ovat sekä taidetta että terapiaa. ”Eläminen näissä oloissa on hyvin vaikeaa. Lasten on vaikea puhua siitä, että isä lyö tai laittaa kadulle keräämään rahaa. Ensin käytimme nukkeja siihen, että saimme lapset avautumaan. Nukke kädessä voi kuvitella, että kukaan muu ei kuule”, teatterin tuottaja Abdullah Al Fahel sanoo Antaa käsinuken kertoa -artikkelissa.
- Silmälaseihin sattuu! Suomen kieli voi olla vaikeaa, mutta sen oppiminen ei ole lainkaan tylsää. Dokumentaristi Rasoul Khorram kirjoittaa Silmälasini on tosi kipeät -esseessä hassuista tilanteista, joihin hän on Suomessa joutunut.
- Portsari-valokuvaaja. Itäberliiniläisen Berghainin teknoklubin ikoninen portsari Sven Marquardt vieraili Helsingissä esittelemässä itsestään kertovaa dokumenttielokuvaa Beauty and Decay. Haastattelussa hän haluaa kuitenkin puhua valokuvistaan, ei ovimiehen hommista.
- Vähemmän hävikkiä. WeFood-hävikkiruokakauppa myi ensimmäisen toimintavuotensa aikana lähes 100 000 kiloa syöntikelpoista ruokaa, joka olisi muuten mennyt haaskuuseen.
- Mukana on myös orankien viidakkokoulu, myyjä-matkaoppaan
Cambridge-vinkit sekä myyjämme Garofița, joka haaveilee ajokortista. Ja paljon muuta – osta lehti ja lue lisää!
Marraskuun Iso Numero ilmestyi 6. marraskuuta.