Vuonna 2020 miehet tekivät noin 80 prosenttia henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista Suomessa. Uhrien puolella miesten ja naisten erot tasoittuvat, mutta sielläkin miehiä on naisia enemmän.
Mitä vakavammasta väkivallasta on kyse, sitä enemmän tilastoissa näkyy miehiä. Tästä huolimatta miesten on vaikeaa saada riittävää apua niin väkivallan uhrina kuin tekijänäkin. Huhtikuun Isossa Numerossa tarinansa kertoo Ossi, joka selviytyi raa’an väkivallanteon jälkeen ensin sairaalasta jaloilleen, sitten nujertavasta byrokratiasta ja vielä psykoterapian hankkimisesta omine nokkineen.
”Sitä ajattelisi, että minua hoitavat ihmiset ymmärtäisivät, mitä tarvitsen. Sen sijaan minulle tuli kokemus, että jos en hoida omia asioitani, niin ei niitä hoida vittu kukaan.”
Jutussa pureudutaan myös siihen, kuinka miesten välinen väkivaltakulttuuri – se, että iskuja otetaan ja annetaan – näkyy päiväkodeista palvelujärjestelmään ja kuinka siihen voitaisiin vaikuttaa.
Miessakit ry:n väkivaltatyöntekijä Jussi Pekkola listaa seuraavat keinot:
- Enemmän miehille ja pojille kohdennettuja palveluita ja paikkoja, joissa he voivat saada keskusteluapua. Tällaisia palveluja on auttamattoman vähän. Jos palveluja ei kohdenneta selkeästi miehille, niin miehet eivät niihin aina mene.
- Koulujen ja päiväkotien opettajien ja henkilökunnan osaamista on vahvistettava. Häiriökäyttäytyminen on usein selvästi nähtävissä jo varhaisessa lapsuudessa. Ihmiset, joiden käyttäytymisongelmat johtavat pahimmillaan rikoskierteeseen tai vankeuteen, oireilevat hyvin tyypillisesti jo päiväkodissa tai koulussa.
- Ylisukupolvinen ja sosioekonomisesta eriarvoisuudesta johtuva huonovointisuuden kierre on katkaistava. Totuus on, että hyvin monien perheiden ongelmien juurisyy on talous. Näissä perheissä ei ole voimavaroja huolehtia itsestä ja perheestä.
Artikkelin on kirjoittanut Matias Manner ja kuvittanut Mirkka Hietanen.
Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2021 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen noin 220 hengelle.