Mifuko on suomalaisten Minna Impiön ja Mari Martikaisen yritys, joka on nyt laajentanut toimintaansa uudelle alueelle Keniassa. Näin se työllistää yhä useampia naisia, jolla on hallussaan perinteinen käsityötaito.
”Olemme nyt aloittaneet palmunlehvistä valmistettujen korien tuotannon Pohjois-Keniassa. Viimeiset kymmenen vuotta olemme toimineet Keniassa Machakosin alueella, jossa 600 naista tekee korejamme. Olemme nähneet siellä, miten korien valmistus on hyödyttänyt yhteisöä.
Meillä on pitkään ollut ajatuksena monistaa toiminta muille alueille Keniassa. Siksi siirsimme tänä keväänä tuotantoamme Turkanan suurimman kaupungin Lodwarin käsityöläisille.
Turkana-heimon jäsenillä on hallussaan perinteinen käsityötaito. Turkanassa on hyvin kuivaa ja kuumaa eikä alueella ole hirveästi elinkeinoja. Heimon jäsenet ovat paimentolaisia. Me voimme yhdistää alueen käsityötaidon omaan suunnittelutaitoomme, tehdä uuden näköisiä tuotteita ja löytää niille kansainvälisiä markkinoita.
Hyvä yritys
Tällä palstalla kerromme hyvää tekevistä yrityksistä.
Näillä kahdella alueella tehtävät tuotteet eroavat toisistaan materiaaliltaan ja valmistustekniikaltaan. Pyrimme siihen, että uudet tuotteet sopivat kokonaisuuteen. Veimme ensimmäiset kaksi mallia kansainvälisille messuille vuoden alussa. Saimme tilauksia ja nyt laajennamme kokoelmaa.
Korimme ovat olleet Reilun kaupan tuotteita vuodesta 2014 lähtien. Auditoija kävi tapaamassa ryhmiä paikallisesti ja meidän piti tarkkaan raportoida yrityksen toiminnasta. Nyt toimintaa seurataan kahden vuoden välein.
Reilun kaupan sertifiointi on tuonut hyviä työkaluja raportointiin ja seurantaan sekä sen varmistamiseen, että tuotteen tekijä saa palkkionsa. Toimimme toki jo yrityksen perustamisesta lähtien Reilun kaupan periaattein ja halusimme olla yhteiskunnallinen yritys. Jokaisessa korissa on käsin kirjoitettuna sen tehneen artesaanin nimi.
Kohtaamiset käsityöläisten kanssa ovat työssämme tärkeintä. Järjestämme Keniassa käydessämme keskustelutilaisuuksia, jossa kerromme tilauksista, mikä on mennyt hyvin ja missä olisi parannettavaa. Lisäksi kerromme, millaista palautetta olemme saaneet asiakkailta. Sitten käsityöläiset kertovat omista toiveistaan ja haasteistaan työhön liittyen.
Sadekausi on kaksi kertaa vuodessa ja ilmastonmuutos vaikuttaa niihin. Kun sataa, kaikki haluavat tehdä istutustöitä omilla viljelmillään. Siksi koreja ei sadekaudella valmistu yhtä vauhdikkaasti kuin muulloin. Joskus korintekijä pystyy palkkaamaan jonkun toisen hoitamaan pienviljelmäänsä.
Korit tehdään kotona ja on mietittävä, miten suojata ne sateelta ja pölyltä. Koko ajan tulee uusia, myös lainsäädännöllisiä asioita, joihin pitää reagoida.
Machakoksen alueella osa naisista on investoinut korien tekemisestä saamiaan rahoja pieniin kanaloihin, joita he ovat perustaneet omille pihoilleen. Sitten he myyvät kananmunia ja tipuja. Alueella on paljon yritteliäisyyttä ja toisilta opitaan.
Korien tekeminen on pysyvä asia elämässä. Työssä syntyy käsityöläisten yhteisö. Työllä on monella tasolla merkitystä ihmisille.
Mifuko yrityksenä
Teettää Keniassa paikallisilla käsityöläisillä sisustustarvikkeita, erityisesti koreja.
Perustettu vuonna 2009. Työntekijöitä on 3. Yrityksellä on ollut Reilun kaupan sertifikaatti vuodesta 2014 lähtien.
Yrityksen perustajat Mari Martikainen ja Minna Impiö suunnittelevat tuotteet Suomessa.
Tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin. Tuotteita myydään yli 30 maassa.
Katso myös Mifukon kotisivut.
Mifuko tekee hyvää
Tarjoaa elinkeinon käsityöläisille alueilla, joilla toimeentulon mahdollisuuksia on niukasti.
Korien tekeminen ylläpitää paikallista käsityötaitoa ja siirtää sitä sukupolvelta toiselle.
Opettaa self help -ryhmien kautta säästämisen, investoimisen ja yhdistystoiminnan taitoja.
Teksti Sanna Leskinen
Tämä on Ison Numeron ilmainen näytejuttu, joka on julkaistu alun perin toukokuussa 2019. Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjät pitää itsellään puolet kansihinnasta.