Uuden vuoden lähestyessä meillä on ollut tapana tehdä lehti, johon tulee tavallista enemmän asiaa meidän ja muidenkin katulehtien myyjistä sekä katuelämään liittyvistä ilmiöistä. Näihin asioihin pyrimme aina muutenkin tarkentamaan, joten tässä vaiheessa vuotta olemme ihan työmme ytimessä.
Tämän lehden kansihaastattelussa on kaksi pariskuntaa, sisarukset Diana ja Irina sekä heidän puolisonsa Cosmin ja Ion. He ovat Romanian romaneita, jotka ovat osan vuodesta täällä Suomessa, kaukana rakkaasta perheestään ja kotikylästään. Heille on kannattavampaa tulla tänne myymään katulehteä kuin yrittää etsiä töitä kotimaastaan. Perhe on kuitenkin tärkein ja sen eteen ollaan valmiita seisomaan marraskuisen Helsingin kaduilla lehtinipun kanssa.
Miten tämä on mahdollista? Romanit muodostavat Euroopan suurimman ja syrjityimmän vähemmistön. Heidän huono asemansa on kyllä tiedossa, mutta vuosisatojen aikana rakentunut rasismi on sitkeässä. Tässä lehdessä toimittaja Tuukka Tuomasjukka purkaa pitkän artikkelin verran kysymystä, miksi romanien oikeudet eivät etene – ja mitä niiden eteneminen edellyttäisi.
Kautta maailman katulehtien erityisintä antia on kadun ihmisten omat näkökulmat ja kirjoitukset. Kansainvälisen katulehtien verkoston kautta saamme julkaistavaksi kiinnostavia juttuja myös maailmalta. Esimerkiksi Kanadassa ilmestyvällä Megaphone-katulehdellä on jopa oma vertaisuutistoimisto! Tässä numerossa julkaisemme Megaphonelta juttukokonaisuuden, joka kertoo, kuinka Vancouverissa asuvat marginalisoidut ihmiset kokevat alati yleistyvät sään ääri-ilmiöt.
Tässä numerossa myös:
- Mistä tiedät? Ison Numeron myyjä, filosofian tohtori Enkete Mungbaba kirjoittaa 1700-luvun tietoteoriasta.
- Acheta domesticus. Sanataiteilija ja Porttiteatterin näyttelijä Heikki Eloranta muistelee päihdehoitolaitoksessa kohtaamiaan kotisirkkoja.
- Muuntohuumeet. Toimittaja Sampsa Hannonen tutkii hengenvaarallisia uusia päihteitä, joiden perässä virkavallan on vaikea pysyä.
- Pesulle. Lakimuutoksen piti parantaa päiväkeskuspalveluita, mutta nyt asunnottoman on vaikeaa päästä Helsingissä suihkuun.
- Kirja-arvioita, menovinkkejä, vierailu asumisoikeusasunnossa ja paljon muuta!
Osta lehti kadulta ja tue myyjää. Lehden hinta on nyt 15 euroa, josta puolet on edelleen myyjän tuloa. Ison Numeron voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. 14 vuoden aikana Ison Numeron myyjät ovat ansainneet työllään yli 1,9 miljoonaa euroa tuloja.