Tässä lehdessä puhutaan taiteesta. Kulttuurilehtenä Iso Numero toki nostaa taideteemoja esiin joka numerossa, mutta tällä kertaa päätimme keskittyä ennen kaikkea siihen.
Mutta mihin me keskityimme, kun keskityimme taiteeseen? Mitä taide siis oikein on?
Käsite ei ole ihan yksiselitteinen ja määritelmiä on tietenkin monia. Yhdet keskittyvät estetiikkaan, toiset tunne-elämysten välittämiseen, kolmannet luovaan ilmaisuun – varmaan joku kaikkiin niistä. Maallikolle kaikki vaikuttavat ihan yhtä hyviltä tai huonoilta.
Se, miltä prosessi tai lopputulos näyttää, ei kerro ainakaan tätä nykyä, onko jokin taidetta vai ei. Kansihaastateltavallemme, nykytaiteilija Pilvi Takalalle taiteen teko on esimerkiksi sitä, että hän istuu toimistossa näyttelemässä työntekijää tai pestautuu vartijaksi. Se on eräänlaista yhteisöjen ja todellisuuden tutkiskelua.
Usein taide käsitetään ammattimaiseksi toiminnaksi, tietyn koulutuksen läpikäyneen henkilön tekemäksi tai jonkin instituution valikoimaksi, kuratoimaksi tuotteeksi. Tässä lehdessä kuitenkin käsitellään myös niin sanottua ITE-taidetta, joka on syntynyt nimenomaan näiden raamien ulkopuolella.
Suomen kielen sana taide tulee sanasta ”taito” ja ”taitaa”, ja on keksitty vasta 1800-luvulla, kertoo historioitsija Tuomo Laine Turun yliopiston blogissa. Latinankielinen ars ja germaanisten kielien kunst tai konst viittaavat myös tahoillaan taitoon ja taitavuuteen. Laine toteaa, että ilmeisesti siis käsitämme taiteella ”jotakin sellaista, jonka tekemiseen ei kuka tahansa kädellinen kykene”.
Taidetta voi tehdä kuka tahansa.
Taide on siis jotain erityisen hienoa. Se selittäisi myös, miksi ”onko tämä edes taidetta” on tavallinen heitto jonkun mielestä tylsän tai epämielyttävän uuden musiikin tai tuotoksen edessä. Ja pikkulapsen hienon piirustuksen tai mahtavan ruoka-annoksen ääressä joku voi todeta, että tämähän on taidetta.
Se, mikä on hyvää, on tietenkin vielä hankalammin määriteltävissä. Mutta ehkä jonkinlainen keskittyminen tai vaivannäkö yhdistää useimpia taideteoksia. Joku on tehnyt töitä, käsin tai päällään, tehdäkseen jotain yleensä näennäisen tarpeetonta. Ihan vain sen itsensä takia. Ja jos lopputulos on hyvä, se se vasta onkin taidetta!
Sitä suuremmalla syyllä voinee sanoa, että taidetta voi tehdä kuka tahansa, sekä keski-ikäinen vanki, pikkukylien maanviljelijä että kolmekymmentä vuotta treenannut muusikko. Joskus se onnistuu, joskus ei, mutta nautinnollisempaa elämä varmasti on, jos yrittää. Taiteilkaa siis – se kuuluu kaikille.
Veera Vehkasalo
Päätoimittaja
Tämä on näytejuttu huhtikuun 2023 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2021 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen noin 220 hengelle.