Asunnottomista naisista on tullut yhä yleisempi näky eri puolilla Eurooppaa. Milanossa ilmestyvä katulehti Scarp de’ tenis kertoo, kuinka naisten asunnottomuus kietoutuu monitahoisten ongelmien vyyhtiin ja mitä sille voitaisiin tehdä.
Stereotypia asunnottomasta ihmisestä on muuttumassa. Ennen asunnottoman erotti pitkästä, rehottavasta parrasta, joka oli merkki kuulumisesta ”kodittomien kerhoon”. Stereotypia oli niin syvälle juurtunut, että se johti nimitykseen barbone (johdettu italian sanasta barba, parta). Se ei ollut haukkuma-, vaan lempinimi, joka viittasi kaduilla asuviin miehiin.
Asunnottomien maailmassa ei ole enää pelkästään miehiä. Yhä yleisempää on, että kadunkulmassa istuu hattu tai muovilasi kädessään asunnoton nainen. Yhä useammin nainen on käpertyneenä pahvista kokoon kyhättyjen suojien väliin, penkomassa jäteastioita tai etsimässä suojaa asuntoloista ja ruokaloista. Asunnottomat naiset, barbona, ovat nykyisin yleinen näky Italian kaduilla.
Italian asunnottomuustoimijoiden kattojärjestön fio.PSD:n mukaan tilanne pahenee vuosi vuodelta. Kolmasosa sen jäsenjärjestöistä ilmoitti huhtikuussa tehdyssä tutkimuskyselyssä, että asunnottomuuspalveluita käyttävien naisten lukumäärän oli huomattu selvästi kasvaneen. Italian kansallisen tilastokeskuksen (ISTAT) viimeisimmän arvion mukaan Italian kaikista asunnottomista naisia on 14,3 %. Luku perustuu Italian asunnottomuuslukuihin vuonna 2014, joten sitä pitää tarkastella varauksella.
Yli puolet Italian asunnottomista naisista on ulkomaalaistaustaisia.
Fio.PSD on myös julkaissut ensimmäisen luonnehdintansa tyypillisestä asunnottomasta naisesta. Hän on keskimäärin 45-vuotias ja ollut asunnottomana hieman alle 3 vuotta. Yli puolet (54 %) Italian asunnottomista naisista on ulkomaalaistaustaisia. Runsas neljännes (28 %) työskentelee noin 15 päivänä kuukaudessa ja saa noin 330 euroa tuloa.
Avioero johtaa asunnottomuuteen
Fio.PSD:n asiantuntijat ovat pyrkineet selvittämään, mistä kaduilla asuvien naisten lukumäärän nousu johtuu. Järjestön verkkosivuilla julkaistussa uutisartikkelissa korostetaan, että naisten asunnottomuus liittyy 70-prosenttisesti perhe-elämän epäonnistumisiin, kuten avioeroon ja/tai siihen, että nainen joutuu erotetuksi lapsistaan.
Naisten asunnottomuus liittyy 70-prosenttisesti perhe-elämän epäonnistumisiin.
Noin puolet näistä naisista ovat päätyneet asunnottomiksi, koska he ovat menettäneet myös vakituisen työnsä. Vajaassa kolmanneksessa tapauksista asunnottomuus johtuu joko pitkäaikaisista sairauksista, vammasta ja/tai huumeriippuvuudesta ja liiallisesta alkoholin käytöstä.
Tämän analyysin mukaan kaksi kolmasosaa naisten asunnottomuustapauksista johtuu perhesuhteen päättymisestä. Jos tämä on totta, voimme päätellä naisten asunnottomuuden olevan yksi monista indikaattoreista, jotka kertovat perinteisen perhemallin kriisistä. Jos 70 prosentin lukua tarkastellaan rinnakkain Italian kasvavien avio- ja asumuserolukujen kanssa, huomataan, että nekin ovat kasvaneet 70 % viimeisen 20 vuoden aikana.
Traumat altistavat ongelmavyyhdille
Asunnottomien naisten lukumäärän kasvu ei ole vain italialainen ilmiö. Monissa muissa Euroopan maissa ongelma on vielä vakavampi. Euroopan asunnottomuustoimijoiden kattojärjestön Feantsan mukaan Ranskassa hätämajoitusta tarvitsevien naisten lukumäärä kasvoi 22 prosenttia tammikuun 2016 ja tammikuun 2017 välillä. Irlannissa kasvu oli samassa ajassa 28 prosenttia.
Feantsan mukaan naisten kohonneet asunnottomuusluvut liittyvät lapsuudessa koettuihin traumoihin, kuten väkivaltaan ja raiskauksiin. Suurin osa aihetta käsittelevästä kirjallisuudesta korostaa naisten asunnottomuuden olevan monitahoinen ilmiö, joka limittyy muihin ongelmiin, kuten mielenterveyteen, perheväkivaltaan, huumeiden käyttöön ja muihin traumoihin.
Asunnottomiksi päätyneitä naisia on miehiä vaikeampaa tukea ja kuntouttaa pois katuelämästä.
Asunnottomien palveluissa työskentelevien ammattilaisten kokemus kumoaa kliseen siitä, että naiset ovat heikompi sukupuoli. Lähempi tarkastelu nimittäin osoittaa, että asunnottomien naisten kyky reagoida vastoinkäymisiin ja selviytyä niistä on yleisesti parempi kuin miesten. Tästä huolimatta asunnottomiksi päätyneitä naisia on vaikeampaa tukea ja kuntouttaa pois katuelämästä.
Naisille tarvitaan omia tiloja
Mistä johtuu, että naisten on miehiä vaikeampaa päästä pois asunnottomuuden kuilusta? Asiantuntijoiden mukaan sosiaalipalveluiden tuki on riittämätöntä.
Italialaisen asunnottomuusjärjestön fio.PSD:n mukaan tärkeimpiä vastatoimia asunnottomuudelle ovat äideille ja lapsille tarkoitettujen ryhmäkotien perustaminen, naisten turvakotien tukeminen ja vain naisille varattujen tilojen luominen olemassa oleviin hätämajoituksiin. Erityisen kannatettavia ovat asunto ensin -projektit, joilla perinteisiä asenteita on saatu muokattua tarjoamalla asunnottomille ensin asunto ja sen jälkeen apua – ja silloinkin vain tarvittaessa.
Noin 80 prosentille asunnottomista, joilla on monimutkaisia tarpeita, toimii se, että heille tarjotaan ensin turvallinen asuinpaikka.
Hyviä ja toimivia esimerkkejä löytyy muista Euroopan maista, joissa tätä menetelmää on toteutettu jo pitkään. Noin 80 prosentille asunnottomista, joilla on monimutkaisia tarpeita, toimii se, että heille tarjotaan ensin turvallinen asuinpaikka. Sen jälkeen tartutaan yksilön fyysisen ja psyykkisen terveyden ongelmiin esimerkiksi hoitamalla huumeriippuvuutta tai tarjoamalla koulutus- ja työmahdollisuuksia. FEANTSAn mukaan tämä lähestymistapa sopii erityisen hyvin naisille.
Ongelmien kehä rikottava
Asunnottomien naisten auttamistyössä erityisen tehokkaaksi keinoksi on osoittautunut tunteisiin ja psykologiaan perustuva lähestymistapa Psychologically Informed Environments (PIE). Isossa-Britanniassa ja Irlannissa menetelmää on käytetty julkisissa palveluissa positiivisin tuloksin: kun yksilöiden sisäisiä ristiriitoja on saatu hoidettua, on heitä saatu paremmin myös muiden tukipalveluiden piiriin.
Mutta edessä on vielä paljon työtä.
”Jos haluamme ehkäistä naisten asunnottomuutta, emmekä vain korjata jo tapahtuneita vahinkoja, meillä täytyy olla parempi käsitys ilmiöstä”, sanoo Feantsan johtaja Freek Spinnewijn. ”Meidän täytyy rikkoa monien naisten kokema väkivallan, traumojen ja mielenterveysongelmien kehä, joka saa heidät menettämään kotinsa, ihmissuhteensa ja ihmisarvonsa.”
Teksti Enrico Panero
Käännös Federica Frisiero
Suomennos Anne Soininen
Julkaistu Scarp de’ tenis / INSP.ngo:n luvalla
Lisää naisten asunnottomuudesta:
Tiziana: Haaveissa työ ravintolassa
Linda: ”Asuin talvella hautausmaalla”
NEA-hanke: Piiloasunnotonta on vaikea auttaa
Tämä on Ison Numeron näytejuttu, joka on julkaistu alunperin tammikuussa 2019. Osta lehti kadulta ja tue myyjän työtä.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.