Uusimman Ison Numeron teemana on huumori. No. Hah, hah. Onko nyt paras aika vitsailla?
Pandemia jatkuu, maailmalla kuohuu taas monin tavoin ja ympäristön tila on uutinen uutiselta hälyttävämpi.
Ei naurata. Iso Numero joutuu tänäkin keväänä muuttamaan ilmestymisaikatauluaan pandemian jatkumisen vuoksi, jotta tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävä lehti voi jatkaa työtään. Poikkeusolot, matkustusrajoitukset ja hiljaiset kadut ovat vaikeuttaneet monen lehden myyjän ja siten lehdenkin tilannetta. Viime vuonna myyjiä oli enemmän kuin koskaan, jopa 280, mutta he ansaitsivat yhteensä noin viidenneksen vähemmän kuin edellisvuonna.
Tämä lehti ilmestyi pari viikkoa myöhässä, helmikuun puolivälissä kuun
alun sijaan, ja seuraava lehti ilmestyy vasta huhtikuussa. Siitä eteenpäin toivomme, että asiat lähtisivät normalisoitumaan. Mutta ei nuolaista ennen kuin tipahtaa. (Mitä se sitten tarkoittaakaan. Koronaturvalliselta se ei ainakaan kuulosta.)
Mutta ehkä juuri nyt onkin hyvä aika jakaa joku hauska juttu. Toimitukselle saa lähettää parhaat puujalkavitsinsä. Ehkä saamme jonkun niistä kerrottua myyjillekin. Monelle ylimääräiset naurut ovat tarpeen, sillä korona on vaikeuttanut erityisesti jo valmiiksi epävarmoissa tlanteissa elävien ihmisten elämää.
Kuten MIELI ry:n Jukka Valkonen tässä lehdessä kertoo, huumori voi auttaa vaikeissa elämäntilanteissa. Päihde- ja mielenterveysongelmien parissa painiville se nousi kyselyissä jopa tärkeimmäksi hyvinvointia edistäväksi tekijäksi.
Kaikki ei kuitenkaan ole hauskaa. Esimerkiksi toisen heikkouksille tai asemalle nauraminen ei ole voimauttavaa vaan vahingollista, muistuttaa Valkonen. Kenelle, mille ja milloin saa sitten nauraa? Se on raja, jonka vetämisestä keskustellaan ja pitääkin keskustella jatkuvasti. Lehden kansihaastattelussa Fingerpori-sarjan isä Pertti Jarla toteaa, että huumorin tekijöidenkin on seurattava maailman kehitystä ja kyettävä ottamaan vastaan kritiikki. Joskus tulee mokattua tai loukattua, eikä sen myöntäminen ole sensuurille alistumista, vaan tekijän vapaus tajuta töpeksineensä.
Yhdessä toisten kanssa, ei toisille, nauraminen onkin erityisen tärkeää tällaisina aikoina. Sitä voi tehdä myös etänä. Se ei tarkoita sitä, että pitää sivuuttaa vieressä leimuava liekkimeri ja keskittyä nauramaan kahvikuppi kädessä. Mutta myös maailman kaaoksen keskellä luoviessa voi aina muistaa pitää vähän hauskaa.
Tämä on näytejuttu helmi-maaliskuun 2021 Isosta Numerosta. Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.
Vuonna 2020 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen yli 280 hengelle. Lehden myyjät ansaitsivat yhteensä yli 190 000 euroa.