Kolumnisti Auli Viitalaa kiehtoo kansainvälinen työväenurheiluaate, jonka arvoja jakaa myös olympia-aate: voittamista tärkeämpää pitäisi olla reiluus, yhteishenki ja suvaitsevaisuus.
Minulla on eteisessä mainos painiottelusta, joka ikävä kyllä on jo ohi:
”Helsingin ravintolavahtimestarit – poliisit Päiväpainiottelussa Helsingin Työväentalolla 13.12.45 klo 12 päivällä”.
Lippuja saa ostaa etukäteen ravintoloiden portsareilta ja tuntia ennen ottelua Työväentalolta, ja ne maksavat 30 markkaa. Mainoksessa on lueteltu otteluparit painoluokittain: kussakin seitsemässä luokassa painii yksi vahtimestari ja yksi poliisi.
En seuraa urheilua lainkaan, mutta menisin oikopäätä katsomaan tällaista ottelua. Itse kannattaisin vahtimestareita, sillä sydämeni sykkii vasemmalla, ja jotain luokkataistelun henkeä siinä on, kun vastassa ovat porvarillisen Suomen esivallan edustajat. Toivottavasti Työväentalolle uskaltautui myös poliisien faneja, että katsomoonkin saatiin kunnon ottelutunnelma. Kilpa kuitenkin käytiin heti kansaa yhdistäneen sodan jälkeen, joten leikkiähän se vain oli.
Mutta kummat ovat vahvempia, kummat mahtoivat voittaa?
Luokkataistelu ulottui pitkään urheiluun ihan tosissaankin. Sisällissodan jälkeen Suomen Valtakunnan Urheiluliitto SVUL heitti ulos seurat, joiden jäsenet olivat osallistuneet sotaan punaisten joukoissa. Syntyi Työväen Urheiluliitto TUL, jonka urheilijat eivät päässeet olympialaisiin edustamaan Suomea.
Väärinhän se tietenkin oli, mutta yksi seikka tarinassa viehättää minua: kansainvälinen työväenurheiluaate.
Suomalaiset olivat ihan huippuja Työläisolympialaisissa, joita työväenurheiluseurat järjestivät. Saksalaiset yrittivät selvittää, mistä se johtui ja arvelivat syyksi raittiin ilman ja suomalaisen ruokavalion. Suomalaiset eivät paljastaneet, mikä todellinen syy oli: he olivat treenanneet. Kuinka epäurheilijamaista! Kyllä kai sellainen urheilija nyt voittaa, joka käyttää hyväkseen jotain dopingiakin tehokkaampaa konstia – harjoittelua.
Sama vika oli myös poliisien ja vahtimestarien paini-ottelussa joulukuussa 1945: jotkut osanottajat olivat mokomat treenanneet!
Suomalaiset työläisurheilijat saivat menestyksestään kritiikkiä, sillä voittoputkea pidettiin sopimattomana työläisurheilijoille. Työväenurheiluaate ei saanut perustua voitontahtoon vaan kaikkien maiden työläisten keskinäiseen solidaarisuuteen. Piti muistaa, että leikkiähän tämä.
Tästä tulee mieleen olympia-aate. Myöskään siinä ei puhuta mitään voittamisesta tai parhaimmuudesta (saati rahasta). Olympialaisten arvot ovat reiluus, yhteishenki ja suvaitsevaisuus.
Tokion olympialaisten aikaan jotkut olivat sitä mieltä, että Uuden-Seelannin Laurel Hubbartin ei olisi pitänyt saada kisata naisten sarjassa, koska hän on läpikäynyt sukupuolenkorjauksen. Kuullut perustelut olivat monella tavoin vääriä, mutta lisäksi niiden takana on uskomus, että urheilu olisi vakava asia ja sillä suuri merkitys, kuka voittaa kisan. Ei ole. Hyvänen aika sentään: siinähän selvitetään vain, kuka hurjan nopeista on sinä päivänä kaikkein nopein, kuka väkivahvoista kaikkein vahvin, kuka huippukestävistä kaikkein kestävin. Se on leikkiä, hauskanpitoa, yhteishenkeä.
Sen päiväpainiottelun muuten voittivat vahtimestarit 4–3. Helsingin kaupunginkirjasto selvitti tämän seuraavan päivän Helsingin Sanomien näköislehdestä. Raskaan sarjan voittaja Pekka Mellavuo selätti poliisivastustajan huimassa ajassa 2 minuuttia 34 sekuntia. Koska näin jälkikäteen tiedämme, että ”Vahva-Pekka” työskenteli uransa aikana sekä portsarina että poliisina, niin minusta voisimme sopia, että tasapeli se oli.
Auli Viitala
Kirjoittaja on vapaa kirjoittaja ja mielenterveyskuntoutuja.
Tämä on näytejuttu syyskuun 2021 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2020 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen yli 280 hengelle. Lehden myyjät ansaitsivat yhteensä yli 190 000 euroa.