Huhtikuun Isossa Numerossa käsitellään monenlaisia tunteita – sodan tuomasta ahdistuksesta näyteltyihin iloihin.
Huhtikuun Ison Numeron kansihaastattelussa puhutaan tunteista näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Kati Outisen kanssa. Miten niin tunteita ei voi näytellä? Ovatko suomalaiset tuppisuita? Miten vaikeista ajoista selvitään?
”Tällaisina aikoina on tärkeää antaa ajatuksissaan ja mielessään tilaa hyvälle, ettei sota saa liikaa tilaa. Siinä auttaa runous ja tanssiminen, koska sodan varjo on pitkä. Se auttaa kestämään”, Outinen sanoo.
Tunnepuhe – ja sen tarve – jatkuu miesten välistä väkivaltakulttuuria avaavassa artikkelissa. Miehet ovat yliedustettuna väkivaltatilastoissa, mutta heistä niin tekijöiden kuin uhrien on vaikeaa saada oikea-aikaista ja riittävää apua. Jutussa tavataan Ossi, joka joutui vakavan väkivallan uhriksi. Sen seurauksena sekä hänen kallonsa että mielensä oli palasina.
”Olen kiitollinen siitä osaavasta hoidosta, jonka avulla olen nyt fyysisesti paranemassa. Mutta se toinen puoli, eli mieli, jäi aivan liian heikolle huomiolle. Psykiatrisen sairaanhoitajan taisin tavata koko sairaalajakson aikana vain kerran”, kuvailee hän auttamisen epätasapainoa.
Lehdessä myös:
- Ukrainan romanien tilanne. Monet heistä taistelevat muiden ukrainalaisten rinnalla, osa on sodassa erityisen haavoittuvassa asemassa.
- Oligarkkien omistukset. Miksi niiden jäljille on niin vaikea päästä?
- Taide ja self-care. Yoko Ono keksi nuorena pakolaisena kuvittelun voiman.
- Kohtaamisia. Kuinka kohdata sotaa paennut ihminen?
Ja paljon muuta! Osta lehti kadulta ja tue myyjää.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2021 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen noin 220 hengelle. Lehden voi myös tilata.