Käsi ylös, jos olet kokenut koronaväsymystä tai -ahdistusta. Minä ainakin olen. Olemme eläneet koronakriisiä yli vuoden. Kriisissä eläminen on kuluttavaa.
YK on varoittanut, että koronapandemiaa voi seurata globaali mielenterveyskriisi. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kritisoi valtioita mielenterveyspalveluiden laiminlyönnistä.
Olen Guterresin kanssa samaa mieltä.
Euroopan parlamentti on vaatinut EU:lta parempaa mielenterveysstrategiaa. Nyt on erityisen tärkeää pitää huolta niistä, jotka helposti tipahtavat avun ulkopuolelle.
Suomessa koronakriisiä ja sen aiheuttamaa mielenterveyskuormitusta on käsitelty paljolti keskiluokkaisesta näkökulmasta.
Etätyökuormitusta neuvotaan keventämään varaamalla asunnosta yksi huone työlle, muut vapaa-ajalle. Ihmisiä ahdistaa, kun he eivät pääse ravintolaan, teatteriin tai festareille.
Yksiöstä on vaikea löytää ylimääräistä huonetta. Eikä kaikilla ole mahdollisuutta etätyöhön tai varaa syödä ravintoloissa ylipäätään.
Niin kuin kriisit yleensä, koronakriisi osuu rankimmin niihin, joilla on jo muutenkin vaikeaa. Työttömiin, asunnottomiin, päihdeongelmaisiin, syrjäytymisvaarassa oleviin.
Siksi on tärkeää, että koronan mielenterveyskuormituksesta puhutaan muustakin kuin keskiluokkaisesta näkökulmasta. Puheiden lisäksi tarvitaan oikein mitoitettuja toimia.
”Olemme kaikki samassa veneessä” -retoriikka ei toimi, jos toisen vene on jahti ja toinen kauhoo rikkinäisellä kumiveneellä.
Mielenterveysongelmat eriarvoistavat suomalaisia. Köyhyydellä, huono-osaisuudella ja mielenterveyden häiriöillä on tapana kasautua.
Teollisuusvaltioiden yhteistyöjärjestö OECD:n mukaan tuloerojen yhteys masennukseen on Suomessa suurempi kuin EU-maissa keskimäärin.
Tällä hetkellä terapiaan pääseminen on hidasta ja kallista. Ne jotka sitä tarvitsevat eniten, saavat sitä kaikkein vähiten.
Terapiatakuun lisäksi tarvitsemme lisää nopeita panostuksia matalan kynnyksen mielenterveyshoitoon. Nyt ei ole leikkauspolitiikan aika, sillä koronakriisin seuraukset tulevat näkymään vielä pitkään.
Teksti: Silvia Modig, Europarlamentaarikko, The Left
Tämä on mainos, joka on julkaistu touko-kesäkuun 2021 Iso Numero -lehdessä.