Tekstissä on voinut valehdella pitkään. Nyt se onnistuu myös kuvissa.
Tekoälyn luomista haasteista on mediassa kirjoitettu vuosia ja uhkakuvia tekoälyn valtaamasta maailmasta on pyöritelty elokuvissa ja kirjallisuudessa jopa vuosikymmenien ajan. Nyt – nopeammin kuin kukaan uskoi – uhkakuvat ovat käymässä toteen. Vuosi 2024 tulee olemaan asian kannalta ratkaiseva.
Teistä lukijoista jokainen tietää, että voin kirjoittaa mitä tahdon. Pystyn valehtelemaan sanoillani. Te kuitenkin luotatte siihen, että lehden toimituskunta pitää huolen siitä, että valheet eivät pääse painoon saakka. Te luotatte myös omaan arviointikykyynne sanomani suhteen. Me ihmiset olemme tottuneet siihen, että tekstiä pitää itse arvioida eikä kaikkea sanottua kannata uskoa. Kuvan ja videon kanssa asia on kuitenkin ollut toinen; olemme tähän saakka eläneet maailmassa, jossa kuva ja video ovat pääsääntöisesti vastanneet todellisuutta.
Nyt se on muuttumassa. Tekoälyllä pystytään luomaan niin todellisen oloista kuva- ja videomateriaalia, ettei ihmisellä ilman teknologian apua ole mitään mahdollisuutta erottaa sitä aidosta materiaalista. Tätä materiaalia pyörii entistä enemmän internetissä ja sosiaalisessa mediassa emmekä me mahda sille mitään. Disinformaatio on saavuttanut kuvat.
Niinpä meidän on pakko muuttaa tapaa, jolla hahmotamme maailmaa ja tulkitsemme informaatiota.
Tein opinnäytetyötäni keväällä 2020. Opparini aihe liittyi kuvamateriaaliin, joissa on lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Sivusin tekstissä teemaa tekoälystä, joka tulevaisuudessa mahdollistaa kuvamanipulaation niin, että seksuaaliväkivaltamateriaalissa voidaan käyttää hyvin aidonoloisia teknologialla luotuja hahmoja.
On tietysti hyvä asia, että kuvissa ei ole oikeat lapset. Mutta teknologian luomat mahdollisuudet saattavat räjäyttää internetissä pyörivän lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivaltamateriaalin määrän rajuun kasvuun, josta seurannee omat eettiset ja lailliset ongelmansa myös tekoälyn luomien lasten kohdalla.
Koska ihminen tuppaa käyttämään uutta teknologiaa nopeasti rikolliseen toimintaan, on edellä mainittu uhkakuva jo nyt tullut todelliseksi.
Jos osa ihmisistä elää yhä tiiviimmin disinformaatiokuplissa, alkaa todellisuus horjua meillä kaikilla.
Tekoälyllä luotu valheellinen kuvamateriaali on ongelma myös rikollisen toiminnan ulkopuolella. Vuosi 2024 on merkittävä, sillä 40 maassa käydään vaalit, joka tarkoittaa, että noin puolet maapallon aikuisista voi antaa äänensä kuluvana vuonna. Ensimmäistä kertaa tekoälyllä luotu väärennetty materiaali tulee todennäköisesti olemaan varteenotettava tekijä vaalituloksissa – ja siten koko yhteiskunnan suunnassa. Jos osa ihmisistä antaa äänensä valheiden perusteella, saattaa todellisuus hyvin nopeasti muodostua dystooppiseksi.
Disinformaation haaste näkyy aivan tavallisessa arjessa jo nyt. Itse törmäsin jokunen aika sitten nuoreen fiksunoloiseen mieheen, yliopisto-opiskelijaan. Kun hän kuuli toimittajataustastani hän kysyi minulta: ”Eikös se olekin totta, että Suomessa valtio määrää mitä lehdissä saa kirjoittaa?”
Nuori mies oli kysymyksessään vilpitön. Minä hämmästyin niin, että en tiennyt mitä olisin sanonut. Jos osa ihmisistä alkaa elää yhä tiiviimmin disinformaation valtaamissa kuplissa, alkaa todellisuus horjua meillä kaikilla.
Kati Melto
Toimittaja ja erityisopettaja
Tämä on ote jutusta, jonka voi lukea kokonaisuudessaan helmikuun 2024 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Vuonna 2022 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen noin 280 hengelle.