Päihdehoito ja tehokkus eivät sovi yhteen, koska toipuminen vaatii aikaa, kirjoittaa päätoimittaja Veera Vehkasalo.
Mitä hyötyä terapiasta olisi, kun sen jälkeen palaa kuitenkin siihen samaan maailmaan, tuhahtaa Denis Osis-päiväkeskuksessa Helsingissä.
Osis on paikka, jonne päihteitä käyttävät tai käyttäneet voivat tulla viettämään aikaa ja saamaan tukea. Olin tullut sinne juttelemaan päihdehoitokokemuksista. Deniksen kanssa puhuin korvaushoidosta, jossa hän kertoi olevansa.
Vähän myöhemmin Helsingin Sanomissa kirjoitettiin Kallesta, joka kritisoi vuosia saamaansa korvaushoitoa psykososiaalisen tuen puutteesta. Lääkkeiden lisäksi sai vain keskusteluajan kerran kuussa. Näin sanoi myös Denis.
Molempien kokemukset muistuttavat, että raitistuminen vaatii paljon muutakin kuin fyysisen riippuvuuden hoitoa. Eikä kaikille terapia ole edes ensimmäinen tarve. Etenkin, jos elää syvällä päihdekierteessä, jo sosiaalisista piireistä irtautuminen voi olla hyvin vaikeaa. Päihteiden ympärillä pyörivän ja kaoottisen elämän tilalle tarvitaan arjen rutiinien opettelua, uusia ystäviä, ehkä uutta kotia. Ja traumojen käsittelyä sitten, kun siihen on voimia.
Tilanteet ovat erilaisia, mutta yleisesti esiin tulee intensiivisemmän tuen tarve. Huolena on, että palvelut sen sijaan vain kevenevät ja tarjolla on ainoastaan avotapaamisia silloin tällöin. Kuten THL:n ja A-klinikan ylilääkäri Margareeta Häkkinen on moneen kertaan muistuttanut: avohoito ei sovi kaikille. Sen lisäksi tarvitaan myös toimiva laitoshoitojärjestelmä, jolla monen kierre saadaan katkaistua.
Usealta taholta kuulee kuitenkin nyt, että järjestelmä ei toimi. Hyvinvointialueiden säästöjen takia hoidettavien määrä yksityisissä päihdekuntoutuksissa on kesän jälkeen romahtanut, kerrotaan tässäkin lehdessä. Valtaosa laitosmuotoisesta pähdekuntoutuksesta tehdään Suomessa yksityisissä laitoksissa. Samalla hoitoajat ovat lyhentyneet niin, että laitosjakso saattaa olla puolet siitä mitä ne olivat aiemmin.
Lisäksi ovat jonot. Esimerkiksi kaduilla käyttäjien kanssa työtä tekevät tahot sekä Diakonissalaitoksesta että A-Klinikkasäätiöstä sanovat, että hoitoon pääsyä joutuu nyt monin paikoin odottelemaan heidän kohderyhmänsä näkökulmasta tuskallisen pitkään. Parin viikon odotus katkolle hävittää monelta motivaation.
Kulukurissa kituvia hyvinvointialueita saattaa houkuttaa päihdehoidosta leikkaaminen, vaikka sillä ei luultavasti edes säästä. Lyhyemmät jaksot saattavat olla tehottomia ja jonojen kasvu pahentaa monen tilannetta. Kun ihminen päätyy teholle tai isompiin ongelmiin, tarvitaan kalliimpaa hoitoa. Kuten tässä lehdessä omasta toipumisestaan kertova Jari Mäntynen haastattelussa sanoi: päihdehoito ja tehokkuus eivät sovi yhteen. Koska toipuminen nyt vaan vaatii aikaa.
Veera Vehkasalo
Päätoimittaja
Tämä on näytejuttu marraskuun 2024 Isosta Numerosta. Osta lehti kadulta ja tue myyjää! Lehden voi myös tilata.
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. 13 vuoden aikana Ison Numeron myyjät ovat ansainneet työllään yli 1,8 miljoonaa euroa tuloja.