Mercedes Bentso – Totuus ja tunnustus on Linda-Maria Roineen lokakuussa 2020 julkaistu kirja, joka käsittelee niin väkivaltaa ja valehtelua kuin romaneiden kohtaamaa rasismiakin.
Nuori mies katsoo kameraan. Hänellä on tummat, kiharat hiukset, jotka lepäävät miehen rinnuksilla. Valo osuu miehen vasemmalle poskelle, ja kasvo- jen oikea puolisko jää varjoon. Miehen oikeanpuoleista silmää on katsomalla vaikea erottaa.
Hän on espanjalainen romani Daniel Jímenez, joka kuoli kesällä 2020 Es- panjan Algecirasissa. Jímenezin perhe ja romaniyhteisö syyttävät poliisia miehen kuolemasta, mutta tapauksesta ei ole aloitettu tutkintaa.
Samaisena kesänä Black Lives Matter -liike levisi maailmanlaajuisesti sosiaalisessa mediassa ja mielenosoituksin. Ihmiset osoittavat taistelevansa rasismia vastaan. Kuitenkaan Jímenezin kohtalosta ei juuri kukaan ole kuullut edes Espanjassa – saati Suomessa.
Kuvan Jímenezistä on jakanut Instagram-tilillään rap-artisti ja kirjailija Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine, 27.
”Uskon, että en tule elinaikanani näkemään mielenosoitusta romanien oikeuksien puolesta”, Roine kirjoittaa julkaistun kuvan yhteydessä Instagram-tilillään.
Kun on kyse romanien oikeuksista tai muista ihmisoikeusloukkauksista, Roine haluaa tuoda asian julki ja levittää tietoisuutta sekä taiteensa että sosiaalisen median avulla. Rap-artisti teki yhdessä toimittaja Venla Pystysen kanssa teoksen Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään, joka ilmestyi noin vuosi sitten. Teos kertoo rap-artistin elämäntarinan ja samalla tuo esiin yhteiskunnallisia epäkohtia. Roine on kertonut myöhemmin, että kirjassa hän kertoo muun muassa nyt törkeästä ihmiskaupasta ja seksuaalirikoksista syytetyn Veijo Baltzarin ahdistelusta.
Nyt Roine on kirjoittanut oman kirjan. Lokakuussa ilmestyvä Mercedes Bentso – Totuus ja tunnustus tuo esiin niin romaneita syrjiviä asenteita kuin muitakin Suomessa tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia, yhteiskunnan epäkohtia ja tabuja.
”Romaneiden kohtaama rasismi on todella syvällä rakenteissa ja ihmisten asenteissa. Koska romanit ovat olleet Suomessa jo satoja vuosia, on romaneiden kohtaamaa rasismia varmaankin vaikeampaa kitkeä pois kuin esimerkiksi afrosuomalaisten kohtaamaa rasismia”, Roine pohtii.
Teoksessa on 29 erilaista tekstiä, joita Roine kuvailee esseemäisiksi. Jou- kosta löytyy myös kaksi runomuotoon kirjoitettua tekstiä.
”Tekstit käsittelevät esimerkiksi väkivaltaa, feminismiä, aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD:tä, mielenterveyttä ja valehtelua”, kirjailija kertoo.
Vääristelty totuus ja keksityt maailmat ovat tuoneet lohtua.
Hän puhuu kirjassaan myös Suomen romanikulttuurin sisäisistä ongelmista ja tabuista, kuten seksuaalivähemmistöjen asemasta romanien keskuudessa. Kun Roineelta kysyy, onko teoksessa sellaisia aiheita, joista Suomessa ei puhuta, hän vastaa empimättä.
”Yksi kirjani tabuista on valehtelu. Siihen liittyy paljon häpeää ja ihmisten on vaikea tunnustaa valehdelleensa. Kirjassa käsittelen teemaa monipuoli- sesti ja tunnustan valehdelleeni. Siihen teoksen nimikin viittaa: ilman tunnustusta totuus ei tule julki, vaikka totuus onkin olemassa.”
Roineen mukaan valehtelu on ollut hänelle nuorena eräänlainen turva- paikka. Vääristelty totuus ja keksityt maailmat ovat tuoneet lohtua.
”Valehtelin esimerkiksi lapsena luokkatovereilleni, että olen Ruotsin kuninkaallisille sukua”, Roine kertoo.
Teos käsittelee myös naisten oikeuksia ja pyrkii haastamaan sellaista feminismiä, jota Roineen mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa. Mikä suomalaisessa valtavirtafeminismissä on vikana?
”Suomessa harjoitetaan pääasiassa sellaista feminismiä, jossa katsotaan valkoisen ja akateemisen ihmisen linssien läpi. Valitettavasti julkinen keskustelu pyörii pääasiassa mikroaggressioiden ympärillä. Tällöin syntyy valtaväestölle harhainen käsitys siitä, että yhteiskunnassamme naisten oikeuksien toteutuminen on hyvällä mallilla. Naisen asema Suomessa ei kuitenkaan ole hyvä esimerkiksi monissa vähemmistöryhmissä”, Roine selittää.
Roine kertoo jakavansa samankaltaisia ajatuksia muslimitaustaisten
tai Lähi-idästä tulleiden feministien kanssa. Kirjailija samaistuu itse esimer- kiksi vihreiden poliitikon, ihmisoikeusaktivisti Eva Tawasolin ajatuksiin ja arvostaa hänen tekemäänsä työtä.
”Tawasoli on kysynyt kunniaväkivaltaan liittyvistä asioista eräältä kansan- edustajalta. Tämä kansanedustaja sanoi silloin suoraan Tawasolille, että hän ei voi puhua näiden vähemmistöryhmien naisten puolesta. Tämä on mielestäni aivan käsittämätöntä. Feminisminhän pitäisi ajaa kaikkien naisten oikeuksia.”
Kirjan teemat eivät ole kevyitä. Millainen prosessi Totuuden ja tunnustuksen kirjoittaminen Roineelle oli?
”Edellisen kirjan tekeminen oli henkisesti todella raskasta. Tämän teoksen kirjoittaminen oli pikemminkin fyysisesti raskasta, koska kirjoitin yksin. En olisi uskonut, että tällainen ADHD-ihminen onnistuu kirjoittamaan kirjan”, Roine nauraa.
Roineella on diagnosoitu ADHD. Kirjailija haluaakin olla esikuvana niille henkilöille, joilla on keskittymishäiriö. Myös läheisen kuolema varjosti kirjoittamisprosessia. Kuitenkin Roine halusi kirjoittaa kirjaa, ja teos valmistui sovitussa aikataulussa.
Suuriksi musiikillisiksi vaikuttajikseen Roine nimeää Eminemin ja Lana del Reyn. Rap-artisti uskoo, että heidän vaikutteensa näkyvät myös uudessa kirjassa jollain tapaa. Eminemin rap-lyriikat ovat myös kirjoittajana Roineelle inspiroivia. Muita kirjallisia inspiraation lähteitä Roineella on useita.
”Suurena inspiraationa on ollut Viimeinen tyttö – Olin Isisin vankina -teoksen kirjoittanut Nadia Murad. Arvostan myös Sofi Oksasen ja Sylvia Plathin tuotantoa.”
Kirjan teksteissä näkyy kyseisten kirjailijoiden lisäksi muitakin vaikutteita. ”Teoksessani näkyy esimerkiksi toimittajana ja kolumnistinakin tunnetun Tuomas Enbusken piikikkyyttä yhdessä kolumnimaisessa tekstissä”, Roine naurahtaa.
”Olen tämän teoksen kirjoittamisen aikana löytänyt itsestäni runoilijan.”
Linda-Maria Roine
Kun Roineelta kysyy tulevaisuuden suunnitelmista, hän vastaa haluavansa kirjoittaa seuraavaksi fiktiota: proosaa tai runokirjan.
”Vaikka rap-lyriikat ovat myös eräänlaista runoutta, on kaunokirjallinen runous erilaista. Olen tämän teoksen kirjoittamisen aikana löytänyt itsestäni runoilijan.”
Black Lives Matter -liike ja muu rasismin vastainen liikehdintä jatkuu ympäri maailmaa. Mutta mikä liike taistelee Euroopan syrjityimmän vähemmistön, romanien, kohtaamaa rasismia vastaan? Kuka pitää meteliä esimerkiksi Jímenezin kohtalosta?
Roine kertoo seuraavansa Instagramissa romaniuprising-tiliä, jota ylläpi- tää kaksi romaninaista. Naiset levittävät sosiaalisessa mediassa tietoisuutta romanien kohtaamasta rasismista maailmanlaajuisesti ja kertovat esimerkiksi Jímenezin kaltaisista kohtaloista.
”Teen parhaani tietoisuuden levittämisessä”, kirjoittaa Roine Instagram- tilillään Jímenezin kuvan yhteydessä.
Mercedes Bentso – Totuus ja tunnustus, 223 sivua. Johnny Kniga 2020.
Teksti Kaisu Sofia Kinnunen
Kuva Johannes John
Tämä on näytejuttu syyskuun 2020 Isosta Numerosta. Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta.
Vuonna 2019 Iso Numero tarjosi toimeentulon lähteen yli 270 hengelle. Lehden myyjät ansaitsivat yhteensä yli 242 000 euroa tuloja.
23.11.2020 Korjattu Ei koira muttei mieskään -kirjan kirjoittajatietoja.
15.6.2022 Päivitetty ym. kirjan kirjoittajatiedot.