Helmikuun Isossa Numerossa puhutaan sosiaaliturvan leikkausten vaikutuksesta asunnottomuuteen sekä kysytään, onko mikään pelkästään omaa ansiota.
Helmikuun Iso Numero ilmestyy 24. tammikuuta. Lehden kansihaastattelussa tavataan Jenni Kokander ja Tapio Pelttari, jotka ovat ystävystyneet Vailla vakinaista asuntoa ry:n asunnottomuustyössä. Yksi heitä yhdistävä asia on kirjallisuus: molemmat kirjoittavat ja lukevat toistensa tekstejä, mutta Kokander on myös tv:stä tuttu näyttelijä, jonka kirjoja on myös julkaistu. Ystävykset pohtivatkin haastattelussa sitä, miksi toiset saavat tunnustusta elinaikanaan ja toiset eivät.
”Mulla on hirveän hyvä olo siitä, että saan tehdä sellaisia asioita, joiden kokee olevan osa ydinminuutta”, Kokander sanoo.
”Oon kiitollinen, sillä tiedän ettei se ole itsestäänselvää. Eikä kyse ole kyse yhtään siitä, kuka ansaitsee ja kuka ei. Se on osin tuurista kiinni. Jotkut niin paljon minua paremmat ei saa sitä. Joskus mietin, että miksi se että mä olin Putouksessa tarkoittaa, että olen päässyt jostain helpommalla”, hän pohtii.
Lehdessä on myös laaja juttu sosiaaliturvan leikkauksista asunnottomuustyön näkökulmasta. Viedäänkö asunnottomuuden poistaminen Suomesta maaliin lisäämällä työntekoa? Toimittaja Sampsa Hannonen ja valokuvaaja Sara Aaltio vierailivat Sininauha Oy:n tuetun asumisen yksikössä Ruusulankadulla Töölössä ja kysyivät yksikön asukkailta sekä henkilökunnalta, mitä ajatuksia leikkaukset heissä herättävät.
Hannonen haastatteli juttuun myös ympäristöministeri Kai Mykkästä (kok.), Ruusulankadun asumisyksikön päällikkö Paula Ahosta ja työelämäprofessori Juha Kaakista. Mitä he sanovat ajatukseen, että asunnottomia työllistämällä voitaisiin hoitaa asunnottomuutta yhteiskunnallisena ongelmana?
”Niin päin se ei toimi, että työllistämällä asunnottomuus ratkeaisi, mutta tavallaan sellaisena jatkumona”, sanoo Kaakinen, mutta kertoo myös, että asunnon saamisen jälkeen on usein luonnollista, että nälkä elämän merkityksellisyyttä kohtaan kasvaa, ja silloin työpaikka voi olla tähtäimessä.
Lisäksi:
- Siirtotyöläiset. Romanialaiset muodostavat yhden Ahvenanmaan suurimmista vähemmistöistä. Kuinka he ovat kotoutuneet?
- Lukutaito. Joka viides australialainen aikuinen ei osaa lukea riittävän hyvin pärjätäkseen päivittäisestä elämästä.
- Kylmyys. Miten asunnottomat pärjäävät paukkupakkasilla?
- Docpoint. Tärpit festareille 30.1.–4.2.
- Nuori isä. Ison Numeron myyjä Lupaşcu sai esikoisensa viime vuonna.
- Korjaava oikeus. Miten rikos tai riita sovitellaan?
- Iso Unelma. Juha unelmoi omasta asunnosta, palkkatukityöstä ja raittiuden ylläpitämisestä.
- Minun kotini. Taiteilijakoti Herttoniemessä.
Ja paljon muuta! Osta Iso Numero paikalliselta myyjältäsi!
Lisätietoja:
Veera Vehkasalo
päätoimittaja
044 491 8115
veera.vehkasalo@isonumero.fi
Iso Numero on kaduilla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta. Myyjä pitää itsellään puolet kansihinnasta. Kymmenen vuoden aikana lehden myyjät ovat ansainneet noin 1,5 miljoonaa euroa tuloja. Lehden voi myös tilata.